HomeКУЛТУРАМаргарита Стойкова с престижно отличие на “Берлинале”

Маргарита Стойкова с престижно отличие на “Берлинале”

Маргарита Стойкова

Маргарита Стойкова с престижно отличие на “Берлинале”

Българската актриса Маргарита Стойкова се нареди сред най-ярките таланти на „Берлинале“. Нейната изключителна роля във филма „Диада“ на режисьора Яна Титова я постави сред десетте изгряващи звезди на 74-ия филмов фестивал в Берлин. Тя е най-младата сред тазгодишни носители на приза. 

„Ще се видим на Оскарите, нали?“, пошегува се Маргарита в краткото си слово на сцената. Тя благодари на родителите си, на режисьорката на „Диада“ Яна Титова и нейния съпруг и продуцент Алек Алексиев, както и на Националния филмов център. Журито даде много високи оценки на нейната роля за „нюансираната ѝ работа, която демонстрира смелостта ѝ като актриса“. „Тя представя един многостранен характер по изключително добър начин. Първоначално героинята ѝ сякаш не буди симпатии, но постепенно образът ѝ разкрива пластове на деликатност“, се казва в позицията на журито.

“Отговорно е да бъда тук”

„Много е интересно, много е интензивно. Имахме срещи със страшно много кастинг режисьори, което е огромна възможност. Не само за мен, но и за цяла България, защото аз съм третата българка, както знаем, и е доста отговорно да бъда тук и да представя нашата държава по най-хубавия възможен начин“, казва Маргарита пред bTV.

В Берлин е и майката на Маргарита, която споделя, че зад успеха на дъщеря ѝ освен талант, се крие и силна воля.

„Просто нещата се случват така, както трябва да се случат. И аз от малка мечтаех да стана актриса, актриса в България. Да завърша в НАТФИЗ, да работя в Пловдивския театър и някак си животът ми каза: Знаеш ли какво, планът ти е много скучен, отиваме в Берлин. Аз много силно се надявам, че следващият ми проект ще бъде в чужбина и мога да кажа, че където и да отида, каквото и животът да ми е предначертал, със сигурност бих се върнала в България, да работя с Яна Титова“, обясни младата актриса.

Маргарита скоро ще се върне в Берлин, за да представи филмът „Диада“ и пред българска публика зад граница.


Прочети още: Екипът на „Диада“ планира дискусии с ученици


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: