HomeСРЕЩИКармен Курю за потребителското поведение в Е-търговията

Кармен Курю за потребителското поведение в Е-търговията

Кармен

Кармен Курю за потребителското поведение в Е-търговията

Кармен Курю е директор „Пазарни проучвания“ в Geopost и отговаря за проучванията на пазара и потребителите в световен мащаб. Тя има солиден опит в областта на пазарните проучвания, като преди това е работила за международните лидери в областта на пазарните изследвания GfK и Millward Brown в продължение на повече от 10 години, специализирайки в международни проучванията на марки, комуникации и потребителски опит. Кармен е запалена в това, което прави и го прави с удоволствие. Кармен ще бъде част от Balkan eCommerce Summit 2024 като водещ на един от дискусионните панели. Ето какво сподели тя, специално за MADAMSKO:

Кармен Курю

С над десетилетие опит в международните пазарни изследвания, какви основни уроци научихте относно разбирането на потребителското поведение и отношения в различни региони и култури?

Глобални тенденции в електронната търговия

– Електронната търговия се превърна в умен начин за пазаруване. Всекидневно неотменимо във всички европейски хоризонти, определени от многобройните кризи, които застигнаха Европа през последните години. Последователното въздействие на COVID, което незабавно подтикна потребителите към онлайн пазаруване, войната в Украйна и силната инфлация, които формират поведението на електронно пазаруващите и посредник в тях – Брекзит.

– Критични фактори за успех в този контекст за онлайн търговците в Европа: смел подход с омниканалност, иновации и използване на нови сегменти на растеж, като C2C.

През това десетилетие потребителското поведение се промени, с някои водещи етапи:

– 2018 г .: Цифровизация => увеличаване на използването на смартфони за онлайн пазаруване, с някои пазари, които водят пътя, като на Балканите и по-общо казано на Източна Европа

– 2019 г .: Електронните купувачи започват да очакват електронната търговия да бъде екологично съобразна.

– 2020 г .: Категорията хранителни продукти изниква като най-търсена онлайн (благодарение и поради COVID).

– 2021 г .: Потребителите стават все по-изискващи.

– 2022 г .: Ценовото съзнание оформя поведението на потребителите.

– 2023 г .: C2C , социалната покупка започва да е по-релевантна в Европа. Източна Европа води пътя и продължава ръста на предпочитанията на електронните пазаруващи за методи на доставка извън дома.

Какво намирате за най-интересно в изучаването на потребителското поведение в контекста на електронната търговия?

Очарователно е да се види как поведението при пазаруване може да бъде отражение на обществото и културата. Барометърът на електронните пазаруващи ни предоставя образ на еволюцията на електронната търговия през последните 8 години във всички краища на Европа, като очертава цялото разнообразие на европейските култури. Проучването също позволява „да открием“ и да проучим специфичните профили на е-пазаруващите: редовните е-пазаруващи, тези, които правят покупки на месечна основа, но и афиционадите. Тежките е-пазаруващи, които правят най-много покупки и са движещата сила на електронната търговия в цяла Европа. Сравнявайки поведението на афиционадите с това на редовните е-пазаруващи, успяваме да идентифицираме меките сигнали за промени в потребителските навици, които ще формират макротенденциите в бъдещето в сектора на електронната търговия.Кои са най-големите предизвикателства при провеждането на пазарни изследвания в сектора на електронната търговия и как се справяте с тях?

– Пазарът на електронна търговия в Европа се състои от 20 до 30 различни пазара => различни по отношение на размер, зрялост, навици

– Методологичният подход е от съществено значение: се прилага тегло към всеки държава, за да се отрази правилният пропорционален брой на е-пазаруващите между европейските държави.

– Важността е ключова: интервюираме е-пазаруващи, които са поръчвали стоки налично онлайн и получили поне един пакет през 6-те месеца преди събирането на интервютата.

– Времева рамка: работата по полето се извършва всяка година в същия период, за да се избегнат сезонни предразсъдъци (електронната търговия като индустрия има няколко върха през годината – преди Коледа, разбира се, Черна петък и Сайбър понеделник, в зависимост от държавите, и сезонът на разпродажбите, традиционно свързан с времевия интервал във всяка държава).

– Съществената неутралност: проучването се реализира без да се споменават никакви марки на куриери или е-търговци. Това проучване не е за нас или за нашите конкуренти, а за профилите, навиците, предпочитанията и очакванията на е-пазаруващите.

Какви тенденции предвиждате в потребителското поведение в сферата на електронната търговия?

Растяща нужда от персонализация

Потребителите очакват персонализирани услуги, както от е-търговците, така и от куриерите. Електронната търговия не става за покупка на „неутрален“ артикул, а за артикула, който отговаря на всичките нужди на купувача.

– По-тесни връзки между марките и потребителите, за да могат марките да отговорят на очакванията за хиперперсонализация.

Доверителни – и трайни – клиентски взаимоотношения, тъй като е-пазаруващите в цяла Европа са много лоялни!

Един от начините да се постигне това се предлага от ИИ => генеративно изкуствено интелигентни и машинно обучение внасят нови инструменти

– Автоматизация на задачи

– Подобряване на персонализирани предложения

– Реално време с поддръжка на клиенти

Устойчивостта се превърна в нещо необходимо в Западна Европа и засилено печели по отношение на важността

Balkan eCommerce Summit 2024 е двудневен форум, който ще се проведе в Арена София на 4 и 5 април 2024 г. Организаторът Никола Илчев обещава впечатляващо събитие, което ще донесе нови перспективи пред електронната търговия в Балканския  регион.

Ако планирате да развивате своя бизнес на Балканите или извън тях, вашето място е на Balkan eCommerce Summit 2024 – https://balkanecommerce.com/


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: