HomeКРАСОТАСтъпки за здрава кожа: слънцезащита и хидратация

Стъпки за здрава кожа: слънцезащита и хидратация

слънцезащита

Стъпки за здрава кожа: слънцезащита и хидратация

Всички сме виждали колко бързо слънчевите лъчи могат да потъмнят кожата за кратък период от време. Това се случва благодарение на меланина, естествения пигмент, който кожата ни произвежда, когато е изложена на UV лъчи. 

Тялото ни създава меланин като защитна мярка срещу увреждане от слънцето. Когато меланинът се натрупа в кожата, това изглежда като потъмнели петна, наричани „пигментни петна“ или „хиперпигментация“. Овлажняването на кожата и защитата от слънцето са решаващите стъпки в грижата за здрава кожа!

Какво трябва да знаем за хидратацията

Хидратацията = запазване или възстановяване на нивата на хиалуронова киселина в кожата. Хиалуронидазата е ензим, който разгражда хиалуроновата киселина и колагена. Произвежда се от свободните радикали и UV радиацията. Този разпад причинява преждевременни бръчки и отпускане на кожата.  Следователно, намаляването на ефекта на свободните радикали е основен ключ към намаляване на ензима хиалуронидаза и насърчаване на по-високи нива на НА ( хиалуронова киселина) в кожата.

Какво трябва да знаем за слънчевите лъчи

• Ултравиолетовите лъчи А (UVA) имат по-голяма дължина на вълната и са свързани със стареенето на кожата. UVA радиацията доказано допринася за развитието на рак на кожата.

• Ултравиолетовият лъчи B (UVB) имат по-къса дължина на вълната и са свързани с изгарянето на кожата. UVB проникват и увреждат най-външните слоеве на кожата. Прекомерното излагане на слънце дава слънчев загар, но и изгаряне и в тежки случаи мехури.

слънцезащита

Важна информация при избор на слънцезащитен продукт

Ако продукт със специфичен SPF ефективно блокира UVB лъчите, това не гарантира UVA защита. Поради тази причина е от съществено значение да се търси широкоспектърен или пълноспектърен лосион. Широкоспектърните слънцезащитни продукти блокират UVA лъчите в същите пропорции, в които SPF блокира UVB. SPF (Sun Protection Factor), или слънцезащитен фактор, измерва колко добре слънцезащитните продукти предпазват кожата от UVB лъчите – видът радиация, който причинява слънчево изгаряне, уврежда кожата и може да допринесе за рак на кожата.

Корейските марки използват различна система. Вероятно няма да намерите буквите UVA и UVB на техните продукти. Вместо това потърсете SPF за UVB защита и PA+++ за UVA защита. PA е съкратено от степен на защита от UVA.

Предложения от Beauty Profi:

 Още слънцезащитни продукти, които можете да разгледате ТУК


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: