HomeИНТЕРЕСНОДетето ми разбира всичко, но все още не говори

Детето ми разбира всичко, но все още не говори

Детето разбира всичко, но не говори

Детето ми разбира всичко, но все още не говори

Слушай статията:

„Моето малко дете разбира всичко, но още не е започнало да говори.“ Това е една от най-честите причини, заради които родителите търсят логопед. Когато 2-годишните разбират всичко, но не са започнали да говорят, това често е признак на нарушение на развитието на речта. Така децата се научават по-трудно да произнасят звуци и думи.

Как уменията за разбиране изпреварват уменията за говорене

Що се отнася до логопедията, езикът се разделя на две части: възприемчив език (умения за разбиране) и експресивен език (умение за говорене). Когато родителите казват, че детето им разбира всичко, те са наблюдавали как то изпълнява различни указания. Също, че разбира имената на много неща и отговаря на някои въпроси. Ако трябваше да изразим това наблюдение в термините на логопедията, бихме казали, че възприемчивият език или умението за разбиране на детето изглежда е в правилната посока. Но също така забелязват, че детето не говори. Забелязали са, че изразителният му език или уменията му за говорене изглежда не отговарят на това, което може да разбере. 

Въпреки че има много различни възможни причини, логопедът Стефани обяснява 2-те най-чести причини в Toddlertalk. Поради тях малките деца имат страхотни умения за разбиране, но им е трудно да се научат да говорят.

Забавяне на говора или забавяне на експресивния език

Логопедите използват термините забавяне на речта и забавяне на езика като широк термин. За да опишат модел на комуникационно развитие, при който децата развиват умения в реда, в който бихме очаквали, но с темпове, които са по-бавни от другите деца на тяхната възраст. Ако детето ви има забавяне на говора, възможно е способността му да произнася различни звуци и думи да се развива по-бавно от връстниците му. Много деца получават логопедична подкрепа, за да подобрят произношението си.

Ако детето ви има забавяне на експресивния език, възможно е то да е имало много практика да научава значението на думите, но много по-малко опит в опитите си да произнесе думи. Точно както при забавянето на речта, малките деца със забавяне на експресивния език често се възползват от подкрепата на логопед, за да ги насърчи да практикуват говорене повече.

дете, което не говори

Координиране на движението на устата

В този случай детето може да развива умения за произношение неправилно или изобщо да не развива. За някои деца може да бъде много трудно да научат координираните, бързи и прецизни движения на устните, езика и всички части на устата, които използвате, за да говорите. Децата, които трудно издават специфичните звуци, определено ще имат полза от посещението при логопед. За съжаление много деца в тази категория няма да постигнат голям напредък, докато логопедът не идентифицира проблема. Той трябва да научи детето и семейството му на специфични стратегии за издаване на различните звуци, с които детето се бори.

Кога е време да вземете мерки?

Логопедите обикновено очакват децата да кажат първата си дума, когато са на около 14 месеца. Така че като грубо правило ако вашето дете е на 14 месеца и не е казало първата си дума, е чудесна следваща стъпка да направите консултация с логопед. Логопедът ще наблюдава начините, по които детето общува. Така ще идентифицира какво може да го затруднява да говори. Той ще установи кои специфични стратегии и дейности ще бъдат най-подходящи за вашето дете. След като създадете план за потенциална оценка на речта и езика, можете да започнете упражнения и у дома. MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: