HomeИНТЕРЕСНОКак да напуснете шефа си и да бъдете предприемач

Как да напуснете шефа си и да бъдете предприемач

корица книга

Как да напуснете шефа си и да бъдете предприемач

Книгата „Никога не започвайте „истинска“ работа“ е издадена през 2010 година и насърчава хората да се откажат от 8 часовия работен ден за някой друг. Вместо това всеки човек може да поеме контрол върху собствения си живот. Авторът дава насоки за изграждане на предприемаческо мислене и стартиране на собствен бизнес. Той смята, че да си предприемач не е лесно и не е за хора със “слаби сърца”. Въпреки това собствената компания предлага независимост и удовлетворение от постигнатия успех. Ако сте готови за всичко това, зарежете „истинската“ си работа и се впуснете в предизвикателството, наречено „предприемачество“. 

Повечето хора смятат, че ако работят усърдно и учат висше образование, ще могат да си намерят мечтаната работа. За съжаление не винаги е така. За повечето млади хора, които завършват университет, намирането на каквато и да е работа е доста трудно. Също така заплатите в началото на кариерата не са високи. Това с нищо не помага за погасяването на дълговете, натрупани през студентските години. Скот Гърбър смята, че е най-добре човек да спре да работи за някой друг. Той съветва читателите да забравят за остарелите, традиционни практики и скучни бизнес обучения. Книгата предлага практически съвети, до които авторът е стигнал с помощта на собствения си опит и знания.

Какво ще научите от книгата?

Предприемачеството не е лесно, така че бъдете готови за доста трудности и предизвикателства. Имате идея за успешен бизнес и вярвате в нея? Това е прекрасно. Поздравления! Колкото и добра да е идеята ви обаче, статистиката е доста мрачна. Една трета от малките компании се провалят до втората си година, а около половината през първите четири години.
Ясно е, че не можете да разчитате на мигновен успех, колкото и добра да е вашата идея. Всъщност, когато става въпрос за стартиране на бизнес, има само едно нещо, в което можете да сте сигурни – че няма да е лесно. Затова е най-добре да приемете този факт, преди да започнете.
На първо място, трябва да приемете, че е много вероятно да се провалите някъде по пътя. Въпреки мнението на повечето хора, това не винаги е лошо. Нeуспехите ви дават ценни уроци, които ви помагат да избегнете бъдещия провал.
Освен това очаквайте, че нещата никога няма да вървят по план. Успешните предприемачи знаят, че бизнес средата се променя много бързо, така че не е възможно да предвидите бъдещето. Не се надявайте всичко да върви според някакъв „перфектен план“.
Вместо това планирайте провалите си. Това означава да разгледате всички препятствия, които могат да излезнат на пътя ви. Представете си най-лошия възможен изход, за да сте подготвени за него.

книга корица

Авторът предлага четири стъпки, които трябва да предприемете, преди да вземете каквото и да е бизнес решение

Първата стъпка е разглеждане на плюсовете и минусите, за да оцените риска. Задайте си въпроса дали най-добрият възможен резултат е достатъчно добър, че да покрие рисковете, ако нещо лошо се случи? 

След това разберете какви ще бъдат последствията, ако не успеете да развиете бизнеса си.  Например, ако финансовото състояние на компанията ви се влоши, какви мерки можете да предприемете

Третата стъпка е да разберете дали това, което обмисляте да направите, е добра бъдеща инвестиция. Представите си как поглеждате назад и говорите за своята добра идея в минало време. Това определено ще ви накара да помислите два пъти, преди да продължите.

Накрая, разгледайте какви са възможностите ви. Ако вашият план номер едно не проработи, какво следва? Може би план номер две е по-добър и успешен?

Това са четирите стъпки с помощта, на които можете да се подготвите за евентуалните трудности по пътя. Бъдете готови да се изправите пред предизвикателствата и да ги победите. 

Извлечете максимума от това, което имате


Когато се стартира нов бизнес, съществуват много неизвестни. Също така ресурсите, с които компаниите разполагат са малко. Въпреки това няма място за отчаяние. Покажете кой сте всъщност. Започнете бизнеса си като извлечете максимума от това, което имате. Бъдете различни и оригинални в общуването си с клиентите. Например, ако сте любител на научната фантастика носете значката си на Стар Трек, когато се срещате с клиент. Същото важи и за ресурсите. Ясно е, че не можете да си позволите няколко камиона за доставка на вашия продукт. Съсредоточете се върху това, което имате. Може да използвате собственият си автомобил или този на родителите ви. Важно е обаче преди да предложите бърза доставка да сте сигурни, че можете да я изпълните. Според авторa има четири ключови точки, които трябва да разгледате, преди да превърнете идеята си в успешен бизнес.
Първо, уверете се, че вашият продукт или услуга е достатъчно добър, за да изградите около него успешен бизнес. Страхотно е, ако строите къщи с Лего, но това хоби едва ли ще ви донесе нужните приходи.

Второ, достътъчно добър ли сте в това, което правите, за да искате хората да ви плащат за него? Ако искате другите да купуват вашите скулптури от дърво, трябва да бъдат изключително добре изработени.

Трето, не мислете, че останалите хора ще бъдат така запалени по вашия продукт, както сте вие самите. Не се отчайвайте, ако започнете с малко на брой клиенти. Четвърто, уверете се, че вашата мечта е реалистична и можете да я постигнете. Първоначално ще се наложи да работите сами, затова вложете цялата си енергия и време в това, което правите. Ако отговорът на тези въпроси ви кара да сте уверени, че можете да постигнете успех, значи е време да задвижите нещата.Партньорството с други хора

Изборът на потенциален бизнес партньор е труден. Някои съдружия са изключително успешни и в резултат на това бизнесът процъфтява. Други са като неправилните взаимоотношения в брака, дори по-зле. Изключително важно е да сте сигурни дали трябва да си партнирате с даден човек или не. Има пет важни въпроса, които можете да си зададете, преди да се гмурнете напред.

Първо, сигурни ли сте, че имате нужда от партньор? Едно бъдещо съдружие ще донесе ли повече успех на бизнеса ви? След това се запитайте дали партньорството като цяло е най-добрият бизнес модел. Партньор с изключителна идея за нов продукт, но никакъв бизнес нюх може в крайна сметка да ви попречи. В такъв случай една лицензионна сделка е доста по-удачна. Ако все пак партньорството е най-доброто за вашата компания, какво можете да кажете за бъдещия си партньор? Защо избирате точно този човек за ваш съдружник? Той има ли нужните умения и ресурси, с които да допринесе за вашия бизнес? Ако се колебаете какво да отговорите, продължете да търсите, докато намерите правилния човек или компания. 

Четвърто, може ли партньорството да работи както на теория, така и на практика? За да сте сигурни, помислете за пробен период, в който да поработите заедно, преди да сключите договор. Поставете си няколко краткосрочни цели и вижте дали съвместната ви работа помага за постигането им. Вероятно в рамките на няколко дни или седмици ще стане ясно колко добре си пасвате с вашия потенциален съдружник. И накрая, уверете се, че споразумението е ясно и за двамата. Запишете всичко в писмен вид. Нещата може да изглеждат розови на ранен етап, но е необходимо да имате всичко „черно на бяло“.  Колкото и да бързате да си изберете партньор, отделете време за тези въпроси. Струва си да обмислите нещата добре, преди да се потопите в дълбокото.  

Предприемачите създават свой собствен начин на живот

Как да напуснете шефа си и да бъдете предприемач

Собственият бизнес дава свобода, която работата за външен човек не може да осигури. От друга страна, предприемачът не може да приключи работа точно в 17:00 часа и да се прибере вкъщи. Начинът му на живот не е „нормален“, защото в крайна сметка той и бизнесът му са тясно свързани. Предприемачът трябва да отделя много време на компанията си, особено в началото. В този период той е доста натоварен, носейки много дини под една мишница. Има хора, които са страхотни в планирането, но не обичат телефонните разговори с клиенти. Други са добри в рекламата, но не успяват да организират времето си. В началото на вашия бизнес, ще ви е много трудно да направите всичко, което искате. Ясно е, че трябва да разбирате от всичко, преди да можете да наемете някой друг да го върши. Ще се наложи да приспособите живота си към вашата стратегия по начин, който е фокусиран и продуктивен.

Ето как можете да направите това: За начало ще трябва да работите всеки ден в продължение на няколко месеца. Отбележете големите си успехи през това време и запишете дните и часовете, когато са се случили. След това разпределете всеки от тези успехи в една от следните категории: стратегическо планиране, вътрешни операции и генериране на приходи. Огледайте успехите и неуспехите в графика си. Кога сте се справили най-добре в определена категория? Кога сте били в застой? Кога производителността ви намалява? Например, ако виждате, че по-лесно правите продажби между 10 и 16 часа в сряда, съсредоточете се да вършите това през този ден. Ако забележите, че в неделя следобед най-добре планирате седмицата си, продължавайте да го правите по това време. Каквото и да вършите, не забравяйте, че са ви нужни максимални резултати за вашия нов бизнес.

Изчистеният уебсайт и правилният подход към клиентите

Всеки знае, че първото впечатление е най-важно. Това важи и за бизнеса. Затова фирмите харчат огромни суми за дизайн, маркетинг и реклама. Всяка стартираща компания обаче изпитва затруднения с финансите, защото все още не генерира високи приходи. Ето защо трябва да знаете няколко трика, които могат да ви накарат да изглеждате добре пред клиентите.
На първо място е лесният за използване уебсайт. Това е най-важният елемент на вашата марка. Уебсайтът, който ви кара да изглеждате важни и значими, трябва да бъде преди всичко изчистен. Бързият за зареждане и лесният за навигиране сайт е по-добър от този, който е сложен и красив.
Какво да кажем за други скъпи инвестиции, като професионална консултантска помощ? Много бизнес експерти и наставници предлагат съвети, които всеки човек може сам да прочете в интернет. Лошото е, че таксуват стотици долари за това! Така че спестете парите си и разочарованието, и вместо това помислете за обяд.
Първо, разберете какъв вид информация търсите. След това проверете социалните си мрежи и потърсете приятели, които могат да ви дадат безплатен професионален съвет. Поканете тези хора на обяд и им задайте въпросите, които ви интересуват. Със сигурност всеки един от тях ще иска да ви помогне. Слушайте какво вашите приятели имат да ви кажат, докато обядвате заедно. Също така, без значение дали информацията е била полезна или не, изпратете им благодарствен имейл.

Основните казуси, които книгата решава

Скот Гърбър не идва от богато семейство, нито е учил в елитно бизнес училище, за да стане предприемач. По-скоро е трудолюбив и самоук млад човек, който има успешен бизнес, въпреки че никога не е имал така наречената „истинска“ работа. Той запознава стартиращите предприемачи със стъпките, които трябва да предприемат, за да изградят успешни компании. Книгата дава насоки как да останете отдадени на бизнеса си, дори в трудните моменти, как да полагате необходимите усилия и как да се грижите за себе си и за здравето си.

Ползи от книгата

Предприемачите имат друго мислене и са доста по-различни от служителите в офис. Според автора всеки човек може да стартира и изгради свой собствен бизнес. Това, което трябва да направи, е да положи нужните усилия и време, да се самообразова постоянно и да придобие необходимите предприемачески умения.


Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги – първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.


Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: