HomeКУЛТУРАМлади художници, които да следим през 2024

Млади художници, които да следим през 2024

палитра за рисуване

Млади художници, които да следим през 2024

За осма поредна година Гьоте-институт България и Галерия Credo Bonum ще представят новите имена на художници, които да следим с внимание през настоящата година и не само. АРТ СТАРТ 2024 обединява артистите и техните работи около темата: “SMACK THE SOIL“, а автор на концепцията и куратор на изданието е Тодор Рабаджийски.

Изложбата ще се открие на 27 февруари, вторник, от 18:00 часа. Едновременно на двете локации и ще може да бъде видяна до 23 март. Предстои ни среща с работите на художници: Денис Спасов, Андон Бакъров, Ния Ценкова, Марта Москова, Ясен Мартинов, Марко Лозов, Йоан Джироу, Мина Атанасова, Теодор Георгиев, Ина Митева, Мария Илиева.

Млади художници, които да следим през 2024

Арт Старт 2024 обединява авторите и техните работи около темата за ризомата

Изложбата е базирана на формулираната от френските философи Жил Дельоз и Феликс Гатари понятие за ризоматичният принцип (коренова система). Устойчивата почва изниква като динамична сила, вибрираща със съобщения, предавани чрез форми, облици и звуци. Под повърхността на земята се развива подземно общество, противоречейки на йерархичните структури и отхвърляйки вертикалните принципи. Конвенционалните норми на домашните патриархии и различия са отхвърлени в подземна утопия. Тук свързаността процъфтява в невидимия свят, където минерали, корени, гъсеници, паяци, охлюви и влечуги участват в постоянен обмен на горива и стратегии.

„Smack the soil“ черпи вдъхновение от симбиотичните взаимоотношения, които отразяват ризоматичната природа на мисълта. Със своята игра между различни елементи и анархичната си структура, ризомата отхвърля линейния ред и приема множественост от връзки.

Корените, засадени в почвата, символизират не само физическото основание, но и метафоричната основа на вкоренените традиции и системи на убеждения. Тази разкопка става ритуален акт, преплитащ ризоматичната философия и похвати от множество връзки „докато почвата се отваря“, за да разкрие скрити слоеве на значение.

Работно време на Галерия Credo Bonum (ул. „Славянска“ 2): понеделник-неделя 11:00-19:00 ч.
Работно време на галерията на Гьоте-институт (ул. „Будапеща“ 1): понеделник–петък 09:00–20:30 ч., събота: 10:00–16:00 ч., неделя: 9:00–14:00 ч.


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: