HomeИНТЕРЕСНОПо предварителен сценарий ли е всичко в Ергенът?

По предварителен сценарий ли е всичко в Ергенът?

ергенът

По предварителен сценарий ли е всичко в Ергенът?

След като започна дългоочаквания нов сезон на реалити предаването “Ергенът”, изникнаха много въпроси.

Корица: Facebook / Официална страница на „Ергенът“

Популярното шоу вече има 27 сезона в САЩ и 14 в Германия. Форматът на „Ергенът“ предлага уникална възможност за изследване на отношенията между хората и еволюционните теории, твърдят специалистите. Изследователите от Института по психология към Университета във Вюрцбург са се фокусирали върху връзките, които се развиват в предаването, и са публикували своите заключения в научното списание „Frontiers of Psychology“, споделя Dir.bg

Как микросветът на „Ергенът“ се пренася в истинския живот?

За проучването са изследвани общо 169 различни сезона на въпросния телевизионен формат. Тук трябва да се има предвид, че в някои държави се излъчва и предаване с жена в главната роля, за чието сърце се борят няколко мъже. За изводите от особено значение са полът и възрастта на главния герой. Взимат се предвид и друг фактори – важен е броят на борещите се за сърцето му/ѝ, какво се случва в началото на връзката, как се развива тя след формата и колко дълго продължава.

Резултатите накратко показват, че когато жената е тази, която трябва да си избере един от кандидатите за партньор, шансът за това връзката да просъществува е по-голям. Докато мъжете предпочитат по-младите партньорки, жените по-често избират мъже, които са по-близо до тяхната възраст. Продължителността на връзките, започнали по време на „Ергенът“ обаче не се влияе от пола на избиращия.

Еволюционни теории

Изследователите виждат в резултатите от проучването си доказателства за еволюционни теории. Например теорията, според която мъжете в повечето случаи избират по-млади, т.е. предполагаемо по-фертилни партньорки.

Или теорията за родителските инвестиции. Тя гласи, че полът с по-голям разход в полза на потомството – обикновено жената – е по-внимателен при избора на партньор. При минималня разход в полза на потомството, извършен от мъжа, става дума само за няколко минути полов акт, докато минималният разход при жената включва бременност и отглеждане на потомството.

Затова е ключово за жената да се увери, че нейният принос няма да е напразен. Според тази теория на еволюционната психология жените предпочитат партньори с позиция, статут и финансов ресурс, които са нужни за отглеждането на дете.

По сценарий ли е всичко?

Но дали тези теории са наистина толкова елементарни и важат ли и за съвремието? Изводите от тях имат своите слабости, смятат изследователите. Освен всичко друго, те признават, че случващото се в предаването може и да не е лично решение на главните герои, а на продуцентите. Така че вечният въпрос за това дали риалити форматите протичат по предварителен сценарий си остава актуален.

Но има и още нещо: според данните, с които разполагат изследователите, жените, които се борят за сърцето на ергена, са между 25 и 26 години, т.е. все още доста млади. Реално ергенът няма много избор, освен да избере млада партньорка. Докато в женската версия на предаването е обратното – там мъжете, които се борят за сърцето на главната героиня, са обикновено на възраст между 29 и 30 години.

Изследването „Как микросветът на „Ергенът“ се пренася в истинския живот“ предизвика и реакции в социалните мрежи. Според редица потребители форматът е насочен към хетеро-патриархални връзки. Критики има и към решението на изследователите да анализират отношенията между хората с еволюционни теории. Един потребител в „Reddit“, който учи еволюционна биология например, пише: „Определено разбирам теоритичната стойност на прилагането на еволюционните перспективи към човешкото поведение, но на практика твърде често изглежда, че оправдаваме начина, по който […] хората действат, като твърдим, че всичко това е биологично вродено“. Всичко това днес вече не може да бъде доказано – на фона на различните културни норми и практики, които се разпространяват много бързо.

И все пак: според проучването 8% от двойките действително решават да се оженят. Въпреки критиките, насочени към „Ергенът“, риалити телевизията вече се е превърнала в твърда част от телевизионния пейзаж. Хората гледат тези предавания както в телевизионния праймтайм, така и в платформите онлайн, където могат да се насладят на флирт, скандали и всичко, което предлага реалити телевизията.


Прочети още: Какви ще са тенденциите в грима през 2024?


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: