HomeМЕСТАИсторически забележителности в България, които да посетим

Исторически забележителности в България, които да посетим

шипка

Исторически забележителности в България, които да посетим

В България се крият изумителни културни съкровища и исторически богатства, които въздействат. По повод 146-ата годишнина от Освобождението на страната ни ще ви разкажем за някои от най-значимите исторически места, които всеки българин трябва да посети.

Слушай статията:

Паметник на Шипка

Паметникът на свободата или Паметник на Шипка е издигнат с цел да увековечи подвига на падналите за свободата на България на мястото отбранявано по време на Шипченската битка. Около него са се провели решаващите за Руско-турската война и Освобождението на България боеве през лятото на 1877 г. Паметникът е част от Парк-музей „Шипка“. Голям бронзов лъв – символ на българската държава – пази входа на паметника. На останалите три страни на сградата са изписани имената на Шипка, Шейново и Стара Загора – бойните полета при защитата на прохода.

Снимка: БГНЕС

Паметник на Шипка

Храм-паметникът „Свети Александър Невски“

Едно от най-емблематичните забележителности и исторически места в България, както и със сигурност най-забележителната сграда в столицата на България е катедралата Александър Невски. Тази величествена православна катедрала е една от най-красивите сгради за посещение в динамичната българска столица и запомнете, посещението на София няма да е същото без да се насладите на нейното величие. Катедралата Александър Невски всъщност е една от петдесетте най-големи християнски църкви в целия свят. Изграждането първоначално започва през 1882 г. и е завършено през 1912 г., църквата е официално осветена през 1924 г. Построена в неовизантийски стил и проектирана от архитект Александър Померанцев, катедралата Александър Невски е наистина грандиозна сграда.

Снимка: cathedral.bg

Александър Невски

Античният театър в Пловдив

Често споменаван като най-старият постоянно обитаван град в Европа, Пловдив е мечтата на любителите на историята. Наред с българската възрожденска архитектура, Пловдив е известен с това, че е дом на една от най-разпознаваемите забележителности у нас – Античния театър на Филипополис. Театърът се намира в центъра на съвременен Пловдив, на около 2 часа път от столицата София. Построен е през 1-ви век след Христа и благодарение на внимателни реставрации се счита за един от най-добре запазените римски театри.

В разцвета си 28-те реда полукръгли мраморни седалки можели да поберат до 7000 зрители. Театърът е създаден специално за гладиаторски битки, а днес се използва за концерти и други представления. Театърът е открит през 70-те години на миналия век, след като свлачище разкрива част от него. Това е само едно от съкровищата на Пловдив от римската епоха, защото в града има също античен стадион и форум, въпреки че те не са толкова добре запазени. Заедно с театъра, те представляват древен Пловдив, който е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство от 2004 г.

Снимка: ancienttheaterplovdiv.eu

античен театър

Крепостта Царевец

Крепостта Царевец е средновековна крепост в град Велико Търново, в северната част на България. Тя е най-важната крепост в България и една от най-внушителните в Европа. В средата на крепостта има замък, в който между 1185 г. и 1393 г. са се помещавали кралският и патриаршеският дворец. В крепостта има няколко църкви, останки от манастир и стена за екзекуции, мястото, където предателите са изтласквани в река Янтра. Града е ограден от крепостни стени, високи 12 м и дебели 10 м, с 3 порти. Река Янтра очертава крепостта. Това е забележителен средновековен паметник, който ще ви върне назад във времето. Забавно е за посещение и като цяло има спираща дъха гледка към хълма, крепостния замък и реката. Сякаш е изваден от книга с приказки.

Снимка: Андрей Андреев

Крепостта Царевец

Рилски манастир

Един от деветте обекта на ЮНЕСКО за световно наследство в България от 1983 г. насам, Рилският манастир е една от най-красивите забележителности в България. ЮНЕСКО пише за Рила: „това е най-важният духовен и книжовен център на българското национално възраждане, с непрекъсната история от Средновековието до наши дни“. В източноправославния манастир се намира в Рила планина и е основан през 10-ти век от Свети Иван Рилски. В момента там има около 60 монаси.  Рилският манастир е един от най-значимите паметници и исторически места на България. Разположен сред красивата Рила планина, това е зашеметяващо място за посещение.

Исторически забележителности в България

Перперикон

Перперикон е важно тракийско светилище, което става римски град около 1 век пр. н. е., а по-късно в средновековна крепост. Като най-големият мегалитен археологически обект на Балканите, Перперикон е отлично място за опознаване на древното минало на района и посещение на очарователен разрушен град, някога почитан като свещен. Населен от 5000 г. пр. н. е., Перперикон става дом на храма на Дионис, легендарен с това, че е мястото на велики пророчества. Един от най-известните от тях включва Александър Велики, на когото е казано, че ще завладее света през 334 г. пр. н. е., преди нахлуването му в Персия.

перперикон

Плиска

Плиска е археологически обект и едно от важните исторически места в България, в който се намират руините на първата столица на страната. Разпростираща се на 23 квадратни километра и със сложна система от укрепления, Плиска е впечатляващ ранносредновековен град. Той е бил главен град на Първото българско царство от 681 г. до 893 г., когато столицата е преместена в Преслав от цар Симеон I. Мястото е специално избрано, заобиколена от хълмовете на съседните плата. Също така било кръстовище на главни пътни артерии.

Първите постройки в Плиска датират от края на 7 век. Те били направени от дърво и били кръгли или правоъгълни. Някои били жилищни помещения, докато други служели за различни други цели. В края на 8-ми и началото на 9-ти век каменните сгради заменят дървените. Смята се, че първата каменна постройка е била дворецът на Хан Крум. През 811 г. столицата е разрушена от византийския император Никифор. През 893 г. на престола поема Симеон I, а столицата е преместена от Плиска в Преслав. След това Плиска губи своето административно и политическо значение и се връща към предишния си статут на земеделски център. Градът е опустошен от масивна инвазия през 1048 – 1049 г.

Снимка: БТА

Исторически забележителности в България

Крепостта Баба Вида

Крепостта Баба Вида се слави като един от най-добре запазените средновековни замъци и посещавани забележителности в България. Разположена на северозапад, крепостта Баба Вида е построена за първи път през 10-ти век върху руините на римската наблюдателна кула на Бонония, която е построена през 1-ви век след Христа върху останките на тракийско селище. Като централен отбранителен механизъм на Видин, крепостта Баба Вида издържа на различни нападения и обсади – например от византийските войски на Василий II. През 14 век крепостта играе ролята и на царска резиденция на цар Иван Страцимир. По време на своето съществуване крепостта Баба Вида е била изграждана и преустройвана многократно, като различните епохи са виждат и до днес. Днес този реставриран обект и музей има основен двор, заобиколен от вътрешна и външна стена, както и четири кули. Името „Баба Вида” се отнася до легенда за три български сестри принцеси, две от които се омъжват необмислено и пропиляват наследството си, а третата – Вида – остава неомъжена и построява замъка. Крепостта Баба Вида е една от нашите най-популярни атракции в България.

Снимка: Милен Цветанов

Баба Вида

Казанлъшка Тракийска гробница

Траките населяват Балканите от 2 век пр. н. е., особено в областта, която днес е България. Траките са били известни войници, от които са се страхували древните гърци и римляни. Един от най-известните траки е гладиаторът Спартак, който ръководи голямо въстание на роби срещу Рим. Един от най-честите отпечатъци на траките в България са тракийските гробници, разпространени в цяла България. Най-известната гробница, която е и обект на ЮНЕСКО, е Казанлъшката Тракийска гробница и Свещарската тракийска царска гробница. Тези тракийски гробници са част от голям царски тракийски некропол в Долината на тракийските владетели, разположен в Розовата долина. Казанлъшката Тракийска гробница датира от 4-ти век пр. н. е. и е уникална, защото интериорът на гробницата е пълен с рисунки. Вътрешните стени на гробницата са украсени със стенописи на коне, сцена, изобразяваща сбогуването на младоженеца и булката, тракийския цар и царица. Картините са много добре запазени, като се има предвид, че датират от 4 век пр. н. Е. Ето защо това е едно от важните исторически места и посещавани забележителности в България.

Снимка: iStock

Исторически забележителности в България

Старият град на Несебър

Несебър може би е най-известната туристическа дестинация, част от важните исторически места и забележителности в България. Разположен на скалист остров (превърнат в полуостров) на Черно море, Несебър е на повече от 3000 години. Първоначално тракийско селище, по-късно става важна гръцка колония, след това римска, българска, османска и отново българска. Можете да проследите невероятната му история, като просто се разходите наоколо и разгледате разположените наоколо паметници, включително тракийските укрепления, Акропола, храма на Аполон, базиликата Стара Митрополия, средновековна крепост и дървените къщи от 19 век. Все едно се разхождате из историята. При всичко това е лесно да се разбере защо ЮНЕСКО обяви Несебър за обект на световно наследство през 1983 г. Старият град на Несебър е в непосредствена близост до най-популярния курортен град на Черно море Слънчев бряг. Слънчев бряг е известен със своя нощен живот, привличащ хиляди хора всяка година.

Несебър

Белоградчишката крепост

Разположена на северните склонове на Стара планина, Белоградчишката крепост – известна още като Белоградчишко кале или като Калето – е впечатляващо добре запазено укрепление в Северозападна България. Първоначално римляните основават Белоградчишката крепост като крепост от 1-ви до 3-ти век след Христа, като построяват най-високата част на крепостта, известна като Цитаделата. Крепостта е била построена за да контролира пътя от и до град Рациария. През вековете Белоградчишката крепост е била използвана включително и от византийците. През 14-ти век обектът попада под властта на Видинското царство на цар Иван Срацимир, през което време е разширен и укрепен. През 19 век Белоградчишката крепост продължава да се използва за военни и отбранителни цели. През 1850г. Белоградчишката крепост играе роля в потушаването на Белоградчишкото въстание. Днес в изключително добре запазените останки от крепостта е издигнат паметник на Белоградчишкото въстание, където един от водачите е обезглавен.

Снимка: Милен Цветанов

Белоградчишката крепост

Източник: spiritell.com


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: