HomeМОДА5 изненадващи факта за устойчивата мода

5 изненадващи факта за устойчивата мода

устойчивата мода

5 изненадващи факта за устойчивата мода

Знаете ли че модната индустрия е вторият по големина замърсител в света след петролната индустрия. Производството на дрехи не само изисква тонове енергия, вода и други ресурси, но води и до тонове вредни отпадъци. Светът произвежда 92 милиона тона текстилни отпадъци всяка година. 

Слушай статията:

Сметища пълни с текстилни отпадъци

Докато хранителните боклуци отнемат само няколко часа или дни, за да се разградят, дрехите могат да стоят на сметищата с години. Дрехите и текстилът в момента съставляват най-малко 7% от общото количество отпадъци в глобалното пространство на сметищата. Синтетичните тъкани като полиестер, ликра и найлон могат да отнемат 30 до 40 години, за да се разградят напълно. 87% от материалите и влакната, използвани за направата на дрехи, ще попаднат или в инсинератори, или в сметища. Само 20% от изхвърления текстил се събира. Само 1% от дрехите ще бъдат рециклирани в нови дрехи. Това е страхотна причина да дарите употребявани дрехи и да закупите втора употреба, вместо да купувате чисто нови от традиционен търговец на дребно!

сметище

Повече от 700 галона вода, за да се направи една тениска

Необходима е много вода за отглеждане, производство, транспортиране и пране на памука, който е една от най-популярните тъкани, използвани в днешното облекло. Изчислено е, че производството на един килограм памук отнема 1320 галона вода. Това се равнява на над 700 галона само за една тениска! Удължаването на жизнения цикъл на дрехите, особено на памучните дрехи, може да намали общия воден отпечатък и да помогне за опазването на околната среда. 

Средният живот на едно облекло е около 3 години

Бързата мода е термин, използван за облекла, които се произвеждат бързо и се продават на много ниски цени. Въпреки че бързата мода прави облеклото достъпно за потребителите, това има голяма цена за околната среда. Модерните и евтино изработени дрехи имат кратък живот в гардеробите на хората, което често води до повече дрехи, завършващи на сметищата. 

Дрехите и текстилът са почти 100% рециклируеми

Дрехи и други текстилни изделия могат да бъдат рециклирани и използвани за различни други цели. От килими до изолация на дома до „нови“ тъкани, направени от влакната на облеклото. Няма значение дали дрехата е скъсана, почти винаги може да се превърне в нещо друго. Тъй като текстилът не се разгражда лесно, не трябва да се изхвърля в боклука. 

Лесно е да пазарувате по-устойчиво

Вредният цикъл на отпадъци от дрехи може да бъде прекъснат. Всички можем да работим за намаляване на текстилните отпадъци и въздействието на модната индустрия върху нашата планета, като пазаруваме по устойчив начин и рециклираме дрехите отговорно. Един от най-добрите начини да пазарувате по-устойчиво е като изберете да пазарувате в магазини за стоки втора употреба. 


Share With: