HomeСРЕЩИАни Събева: Всичко за слинга и ползите от бебеносенето

Ани Събева: Всичко за слинга и ползите от бебеносенето

майка и бебе

Ани Събева: Всичко за слинга и ползите от бебеносенето

Енергична, пъстроцветна, бъбрива, инициативна и предприемчива, преди седем години тя внезапно загърбва кариерата си на успешен мениджър и благополучно реализиран икономист, заменяйки динамичните бизнес-предизвикателства със …  съвети за носене на бебета в слингове. Днес, Ани Събева напътства стотици млади семейства как най-всеотдайно да обгрижват детето си в първите дни след раждането му и в частност – как да го поставят в ергономична раница. Какво кара човек с цветуща мениджърска кариера да направи такъв рязък завой в професионалния си живот? 

В днешно време не сме истински задружни

„Живеем в свят, в който – преди да станем родители и да срещнем своето бебе за първи път – рядко сме виждали и пипвали друго новородено“, казва Ани Събева. Това отчасти е ефект от стремежите ни към самостоятелност и съответно анонимизацията в големия град. Но това ни прави твърде уязвими.

В едни други реалности, най-вече в по-стари времена, е било другояче. Във всяка голяма фамилия роднините са си помагали постоянно и всеки млад човек е бил неизменно замесен в отглеждането на новородените деца във фамилията – бебетата на своите братя и сестри, зетьове и снахи, лели и братовчеди. Така естественият ход на живота е научавал повечето млади хора как да се грижат за бебе. Днес обаче това естествено „школуване“ е почти изцяло загубено. 

Резултатът? Когато младото семейство се прибере у дома с новороденото, ежедневието ги се завърта в кръговрат от хранене, повиване, приспиване – постоянно, много пъти всеки ден. За майката грижите за себе си – нещо, което доскоро е било естествена част от ежедневието – изведнъж остават на съвсем заден план. Безсъниците нощ след нощ изморяват неусетно. „След не много време майките се оказват физически изтощени и емоционално смазани от това, че нямат грам време за себе си“, казва Ани. „Някои изпадат в депресия.  Всичко това се случва, защото в днешно време не сме истински задружни“, разсъждава Ани. „Фамилиите са разпокъсани, младите семейства нямат баби и лели, които да помагат. Същата тази липса на единност и задружност стои в основата на повечето ни беди като общество“, убедена е младата жена. 

Ани Събева

Любовта към децата е стихията, която я зарежда с вдъхновение всеки ден

Почувствала лично този особен вид самотност след раждането на първото си дете, Ани пламва в неочаквана нова страст: започва да търси как всяко младо семейство да намери така нужната му подкрепа. Но кой да им я даде? Кой да ги посъветва, когато имат нужда, кой да им покаже, когато с нещо не се справят? 

Ето така се ражда новата „професия“ на Ани Събева. Любовта към децата е стихията, която я зарежда с вдъхновение всеки ден. Прегръдката е „вълшебната пръчица“, която Ани дава в ръцете на всички млади родители.  Прегърнатото бебе е спокойно и щастливо, расте здраво и ще стане уверен и деен човек в живота си като възрастен. Затова предприемчивата млада жена съветва семействата да се обзаведат със слингове и ергономични раници и да носят бебетата до гърдите си.

Двойна е ползата за младите родители. От една страна, майката е по-спокойна, когато бебето е до сърцето й – тя усеща всяко трепване на рожбата си, така, както е усещала всяко трепване на бебето в утробата. От друга страна, ръцете й са свободни, докато бебето кротува или спи в скута й. Тя може да свърши ред неща, които с бебе на ръце изглеждат невъзможно: да напазарува, да пусне пералня или просто да се разходи при хубаво време с чаша ароматен чай в ръка. Чувства се по-пълноценен човек.

В стремежа си да разкаже на колкото се може повече хора за тази „win-win” формула, Ани създава „Слингомания“. Това е нейната малка работилница за споделяне на вълшебството на бебеносенето.

Мечтата на Ани за повече задружност постепенно се сбъдва

Докато животът я среща с хора със сходни разбирания. Сред тях има лекари, акушерки, дизайнери, спасители – всякакви хора. Не закъснява и раждането на рожбата на тяхното единомислие. Всички те се събират ежегодно на едно място, за да споделят за най-новото и най-важното за благополучието на младите родители и техните новородени деца. Инициативата скоро става известна като форум „Спокойни бебета“. 

спокойни бебета

Тази година събитието е на 9 март и ще обхване близо 10 теми, свързани с предизвикателствата за младите семейства. За първи път на подобно публичен Форум открито ще се говори и за вечно премълчаваната тема – възстановяването на организма на жената след раждането на детето. „Подобно разбиване на стигмата, със сигурност, нямаше да се случи без задружност и единност“, казва Ани. Същото пише и на входа на парламента – може би трябва по-често да си го припомняме.


Прочети повече: На 9 март отбелязваме деня на спокойните бебета


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: