HomeКУЛТУРАСветовноизвестна режисьорка гостува у нас

Световноизвестна режисьорка гостува у нас

режисьорка Маргарете фон Трота

Световноизвестна режисьорка гостува у нас

28-ото издание на София Филм Фест ни среща с германската режисьорка Маргарете фон Трота. В рамките на посещението си в София тя ще гостува и в Гьоте-институт за среща на живо с българската публика.

И тази година Гьоте-институт България продължава традицията в партньорството си с Международния София Филм Фест.

28-ото издание на филмовия фестивал ни среща със световноизвестната германска режисьорка, сценаристка и актриса Маргарете фон Трота. Като специален гост на СФФ тя ще получи Наградата на София на Столичната община и ще представи лично най-новия си филм „Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята“

В рамките на посещението си у нас Маргарете фон Трота ще гостува и в Гьоте-институт, където ще се срещне на живо с българската публика. Разговорът ще се случи на 14-и март, от 18:00 часа. А на 12-и март режисьорката ще сподели и няколко думи за емблематичния си филм „Хана Арент“ преди прожекцията му от 19:00 часа в залата за събития на института. 

Повече за Маргарете

Маргарете фон Трота с основание е наричана „водеща сила“ на движението „Ново немско кино“. Тя е една от най-значимите режисьорки-феминистки в света. Родена е през 1942 г. в Берлин и след като завършва Мюнхенското училище по драма започва да работи като актриса в театъра. Участва във филми на Райнер Вернер Фасбиндер и Фолкер Шльондорф. Партнира на Шльондорф за сценария и режисурата на филми като „Внезапното богатство на бедните хора от Камбах“ (1971) и „Изгубената чест на Катарина Блум“ (1975). По това време, от 1971 до 1991 г., той е неин съпруг. Самостоятелният ѝ режисьорски дебют е през 1978 г. с филма „Второто пробуждане на Криста Клагес“.

През 1981 г. филмът ѝ „Оловно време“ я превръща в първата жена, отличена със „Златен лъв“ във Венеция, последван от две германски филмови награди и италианската „Давид на Донатело“, както и наградата на критиката на Източна и Западна Германия. Следват множество награди и признания и за филмите ѝ „Чиста лудост” и „Роза Люксембург“, „Страх и любов“, „Розенщрасе“ и „В търсене на Ингмар Бергман“. 

Драмата ѝ „Розенщрасе“ от 2003 г., представена точно преди 20 години на 8-ия София Филм Фест от актрисата Катя Рийман, е отличена с „Купа Волпи“ за най-добра актриса (Катя Рийман) във Венеция, последвана от италианския „Златен глобус“ и „Давид на Донатело“, както и номинация за Европейските филмови награди – за най-добра европейска актриса. А психологическата драма „Хана Арент“ (2012) печели две германски филмови награди и носи на актрисата в главната роля Барбара Сукова номинация за Европейските филмови награди.

Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята

Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята

Можете да гледате „Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята“ на 14-и март в кино „ЛЮМИЕР” от 20:30 часа. Филмът е посветен на връзката между австрийската поетеса и писателка Ингеборг Бахман и швейцарския драматург и писател Макс Фриш. Лентата е номинирана за „Златна мечка“ на Берлинале 2023.

Тазгодишният София Филм Фест се провежда на различни локации между 13-и и 31-ви март 2024 г. Разгледайте пълната кинопрограма ТУК. Списък на прожекциите с акцент германско кино може да разгледате ТУК.


Прочети повече: Млади художници, които да следим през 2024


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: