HomeЗДРАВЕМожем ли да забавим биологичната възраст?

Можем ли да забавим биологичната възраст?

биологичната възраст

Можем ли да забавим биологичната възраст?

Биологичната възраст влияе на преминаването през менопауза, но този процес може да бъде забавен без да попадаме в ръцете на платени реклами или магически панацеи.

Менопаузата може да бъде период на предизвикателства за много жени. Но знаете ли, че този етап от живота може да влияе и на биологичната възраст на организма?

Хронологичният възраст е това, което се измерва във време – броят на годините, които са изминали след раждането ни. Но биологичната възраст е нещо по-сложно и важно. Тя отразява състоянието на клетките ни, техния метаболизъм и функциониране. В същност, тя е мярка за това колко добре или лошо клетките ни се справят, а числото ѝ може да бъде и може да бъде по-голямо или по-малко от нашата хронологична възраст.

Как влияе менопаузата върху биологичната възраст при жената?

Научните изследвания показват, че преходът през менопауза може да бъде свързан с увеличаване на биологичната възраст на жените. Спадът на нивата на хормоните естроген и прогестерон, които играят ключова роля във функционирането на много органи в организма, може да доведе до ускорено клетъчно стареене и повишаване на нивата на възпаление.

Можем ли да остаряваме с енергия и здраве?

За щастлив и здрав живот, въпреки менопаузата, можем да включим следните практики в ежедневната си рутина:

1. Здравословна диета:

Повече плодове, зеленчуци, цели зърнени храни и здравословни мазнини. Това не само подпомага здравето на сърцето, но и намалява възпаленията и биологичната възраст.

2. Физическа активност:

Редовното упражнение не само поддържа здравословното тегло, но и помага за забавяне на биологичната възраст, като подобрява функционирането на клетките и намалява възпалението.

3. Управление на стреса:

Практики като йога, медитация и дълбоко дишане могат да помогнат да се справите със стреса, който може да ускори биологичната възраст.

4. Редовни медицински прегледи:

Редовните посещения при лекар могат да помогнат за откриването и управлението на проблемите, свързани с менопаузата, преди да станат сериозни.

5. Подкрепа със хранителни Добавки:

Натурални хранителни добавки, които могат да подпомогнат клетъчното ни здраве и да намалят биологичната възраст.

Сънят е друг важен фактор, както за физическото, така и за психическото здраве. Изследванията показват, че лишаването от сън може да ускори биологичната възраст, тъй като липсата на сън повишава процесите на хронично възпаление, свързани със стареенето. Можем да оптимизираме нашият вътрешен часовник, който контролира цикличните промени в тялото и поведението ни в рамките на 24 часа. Повече излагане на слънчева светлина сутрин, по-малко синя светлина от екрани преди сън и забравянето на късна вечеря може да помогне за подобряване на качеството на сън.

Нов подход за подмладяване са интервенциите с интравенозно вливане на NAD+

Освен конвенционалните подходи към забавяне на биологичната възраст и преодоляване на ефектите на менопаузата, все повече нови техники на подмладяване се развиват с бързи темпове. Една от тях е интравенозното вливане на NAD+ (никотинамид аденин динуклеотид) – молекула, която играе ключова роля в клетъчната енергия и възстановяването. Тази иновативна процедура се представя като мощен начин за подпомагане на клетъчното здраве и забавяне на биологичната възраст.

NAD+ е молекула, която се намира във всяка наша клетка. Установено е, че тя намалява с възрастта и това е свързано с увеличаване на биологичната възраст. Увеличаването на нивата на NAD+ в клетките е обещаваща стратегия за насърчаване на здравословното стареене и намаляване на биологичната възраст. Интересното е, че много от ежедневните навици, които положително влияят на стареенето, като физическата активност, постене и сън, се известни с това, че увеличават нивата на NAD+ в клетките.

жена

Нива на NAD+ могат да бъдат подобрени с помощта на интравенозни вливания. Инфузиите, които се предлага в център NAD.BG използват само NAD+, окислената и най-мощна форма на NAD. NAD+ преобразува глюкозата в клетъчна енергия, което от своя страна е от решаващо значение за процеса на стареене. Това задвижва метаболитната функция, подпомага възстановяването на ДНК, намалява възпалението и нашата чувствителност към болести и хронични заболявания. Ако нашите нива на NAD+ са в норма, клетките ни са защитени, както срещу нарушения на митохондриална функция, така и срещу оксидативен стрес.

Въпреки, че менопаузата може да предизвика разнообразни симптоми и да увеличи темпа на стареене, добрата новина е, че има много неща, които можем да включим в ежедневната си рутина, за да се справим с това. Работата по намаляване на възпалението с диета, физическа активност, сън и интравенозни инфузии с NAD+ може да помогне за по-лесно адаптиране и преминаване през процеса на менопаузата.MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: