HomeИНТЕРЕСНОНеобходима ли е непрекъснатата промяна в живота?

Необходима ли е непрекъснатата промяна в живота?

бързи книги

Необходима ли е непрекъснатата промяна в живота?

Авторът на „Кой ми взе сиренцето?!“ разказва една съвременна притча, която можете да приложите в собствения си живот. Тя ще ви помогне да спрете да се страхувате от промените и от това, което ви очаква. Само тогава ще успеете да разгърнете пълния си потенциал и да процъфтите в един сложен и несигурен свят.

Спенсър Джонсън споделя с читателите как могат да преодолеят страха от промяната. Това става като осъзнаят, че винаги има „ново сиренце“, което чака да бъде намерено. Съветът на автора е, вместо всички ние да се тревожим и оплакваме, да потърсим промяната, която ще ни поведе по нов път. Животът не е прав и светъл коридор, по който минаваме свободно и без препятствия. Той е заплетен лабиринт, в който трябва смело да открием кой е верният път. Книгата е един пътеводител за успешен подход към промените в бизнеса и в живота.

Какво друго ще научите от книгата „Кой ми взе сиренцето?!“?

Четиримата въображаеми герои на тази притча са мишоците Остроноско и Бързобежко и дребосъчетата Колебливко и Разсъдливко. Те са метафора на простите и сложни черти от самоличността на всеки човек. Някои хора постъпват като Остроноско, който отрано надушва промяната, а други като Бързобежко са готови на секундата да се впуснат в действие. Трети са като Колебливко, който отрича и не харесва промяната, тъй като се опасява, че тя ще доведе до нещо лошо, а четвърти действат като Разсъдливко, който се адаптира навреме, когато вижда, че промяната води до нещо по-добро. Книгата разказва как мишоците и дребосъчетата се намират в лабиринт, в който търсят сиренцето. Всеки от тях представлява различно отношение към промяната, а сиренцето е това, което смятаме за успех.

корица на книга

Независимо с кой от тези герои се отъждествяваме, всички ние споделяме нещо общо. Това е необходимостта да открием своя път в лабиринта на живота и да постигнем така желания успех.  

Три основни урока, на които ни учи книга.

Готови ли сте да станете шампиони на промяната? Ако отговорът е „Да“, тогава е време да потърсите своето сиренце. 

Урок 1: Престанете да мислите прекалено дълго за  сиренето и започнете да го търсите

Двете мишки в нашия лабиринт се наричат Остроноско и Бързобежко. Те прекарват по- голямата част от времето си тичайки нагоре-надолу в  търсене на сиренцето. Завиват зад ъгъла, тичат до края, гледат дали ще го намерят и ако не, се обръщат и връщат обратно. Това е техният модел и макар да изглежда малко безсмислен и неструктуриран, всъщност им спестява много време и енергия. Колебливко и Разсъдливко са дребосъчета, които също прекарват дните си в лабиринта в търсене на сиренцето, но не защото са гладни. Те смятат, че намирането му ще ги накара да се почувстват щастливи и успешни. Поради това, че прекалено много мислят, те се стремят да намерят сиренцето възможно най-бързо и се чудят кои са правилните стратегии за преминаване през лабиринта. Колебливко и Разсъдливко дълго време обмислят кой е най-успешният подход за търсене на сиренцето и какво ще е усещането, когато го намерят. Също така те често се питат дали изобщо има сиренце в лабиринта. 

Според автора животът е абсолютно същият. Всяка минута, която прекарвате в чудене как изглежда успехът, как да го постигнете и дали изобщо е възможен, е минута, която сте пропилели напразно. Хората са сложни същества, но това не означава, че всичко трябва да се усложнява. Бъдето като мишоците и просто започнете да бягате и търсите сиренцето. Не мислете прекалено дълго, защото това ще ви доведе до застой. 

Урок 2: Дори и най-голямото и вкусно сиренце не е вечно, затова се опитайте да видите настъпващата промяна

Остроноско и Бързобежко откриват голям склад за сирене и въпреки че с удоволствие си похапват от него всеки ден, са изключително внимателни. Количеството на сиренето продължава да намалява бавно, но стабилно. Щом разбират, че е на път да свърши, те решават да продължат напред и съвсем скоро откриват още едно огромно парче сиренце.  Когато обаче Колебливко и Разсъдливко намират голямо количество сирене, те остават около него и бързо свикват с новото статукво. Пиршествата със сирене, на които се отдават, скоро се превръщат в центъра на живота им. Те смятат, че това е справедливата награда  за целия им труд. Толкова са заети със сиренето, че не забелязват как малко по малко то изчезва и как в някои краища дори мухлясва.

Една сутрин се събуждат и откриват, че някой е взел сиренцето им. Това вбесява Колебливко и Разсъдливко. Те дори стигат до отчаяние и депресия. Смятат, че някой похитител е откраднал сиренето им и това не е справедливо. Вместо да излязат навън, за да намерят ново сиренце, те остават на старото си място, където скоро започват да гладуват. Трябва да знаем, че запасите и ресурсите не са вечни. Рано или късно настъпва промяната. Вместо да се заблуждавате, че нещата винаги ще бъдат същите, бъдете отворени за новите неща в живота. 

Урок 3: Винаги може да намерите ново сирене. В момента, в който започнете да действате, нещата ще се подобрят

Най-хубавото на сиренето не е, че след като веднъж сте го открили, сте щастливи за цял живот. Не забравяйте, че винаги има още сиренце за откриване. Накрая на историята на Разсъдливко му омръзва да стои на едно място и решава да потърси ново сирене. След като започва да действа, положението му веднага се подобрява. Да, отначало намира само няколко парченца тук и там, но това е много по-добре от никаква храна. След като веднъж сте намерили смелост да продължите напред въпреки страховете си, те няма да имат власт над вас, както преди. 

Разсъдливко осъзнава, че натрупаните в съзнанието му страхове са много по-страшни дори от най-големите трудности, с които се сблъсква. Изпълнен с увереност, той продължава да изследва лабиринта, докато накрая намира Остроноско и Бързобежко. Тримата си поделят новото сирене, което току-що били  открили. 

Основните казуси, които книгата решава

Книгата на Спенсър Джонсън е световен бестселър, в който под формата на приказка за две дребосъчета и две мишлета се анализира темата за успеха в живота и необходимостта от непрекъсната промяна. Основната идея на „Кой ми взе сиренцето?!“ е, че най-големите препятствия, свързани с промяната лежат в самите нас. Нищо няма да се промени към по-добро, ако не се променим ние. 

Ползи от книгата

Много висши ръководители и мениджъри разказват историята описана в книгата, за да мотивират и вдъхновят екипа си. Четивото е също толкова ценно и полезно за всеки един от нас. Авторът описва по интересен и увлекателен начин промяната и успеха. Той показва на читателите как да развият позитивно отношение към живота, което ще им помогне да постигнат целите си. 


Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги – първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.


Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега: 


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: