HomeЗДРАВЕКак да облекчим непоносимата мигрена?

Как да облекчим непоносимата мигрена?

мигрена

Как да облекчим непоносимата мигрена?

Страдащите от хронична мигрена познават изтощителната болка, която винаги удря в неподходящия момент, твърде добре.

Мигрената може да бъде причинена от фактори като дехидратация, определени храни или дори промени в барометричното налягане или времето. Стресът, безпокойството или депресията също могат да увеличат честотата на възникване на тези главоболия.

Слушай статията:

Какво може да направите, ако имате мигрена?

Първо и най-важно, промяната в начина на живот или поведението може да помогне при мигрена. Това означава да спортувате повече, да намалите времето си пред екрана и да спите достатъчно. Намаляването на стреса също може да помогне – или да правите неща като затъмняване на светлините или използване на студена кърпа на челото, ако болката е твърде силна. 

Но това, което работи за един човек, може да не работи за вас, така че е най-добре да разгледате индивидуалния си начин на живот и честотата на мигрената. Ето няколко съвета от специалисти за справяне с мигрената:

Яжте често

Ако търсите естествени лекарства за мигрена, има смисъл да започнете с това как се храните. Храненето често и по малко поддържа кръвната ви захар стабилна и помага за контролиране на мигрена.

Опитайте се да следвате основно средиземноморска диета. Диета с високо съдържание на плодове, зеленчуци, боб. Протеини като пилешко и пуешко месо, отглеждани на свободна паша. И здравословни мазнини като дива сьомга, ядки и семена и зехтин.

Внимавайте с някои определи храни

Това, което слагате в тялото си, може да има ефект върху вашите мигренозни главоболия. Вашият лекар може да препоръча елиминираща диета , за да определи дали имате забавена хранителна чувствителност, включително и към глутен. Храните, които обикновено трябва да избягвате са:

Мононатриев глутамат (MSG), често срещан в „китайската храна“.

Нитрати, често срещани в деликатеси.

Сулфити, в салатни барове, червено вино и сушени плодове.

Изкуствени подсладители.

Преработени храни.

Мазни, пържени храни.

Отлежало сирене.

Шоколад.

Ферментирали и мариновани храни.

Имайте предвид какво пиете

Водата е най-добрият ви приятел – и трябва да се стремите да пиете през целия ден. За някои хора с мигрена бирата и виното, особено червеното вино, могат да бъдат отключващ фактор. А в други случаи консумацията на твърде много кофеин също може да причини мигрена. Някъде между 100 милиграма и 150 милиграма кофеин на ден – около чаша кафе – обикновено се толерира.

Проверете за хранителни дефицити

Изглежда има връзка между производството на митохондриална енергия във вашите клетки и мигрената. Уверете се, че имате правилните нива на CoQ-10 , витамин B2 и магнезий. Ако приемате някакви добавки, важно е да ги обсъдите с вашия лекар. 

Магнезият е добър и за намаляване на аурата при мигрена . Аурите са група от сензорни, двигателни и речеви симптоми, които обикновено действат като предупредителни сигнали. Ако имате слепи петна в зрението, изтръпване на кожата или промени в речта – мигренозното главоболие е на път да започне. Според специалнистите една доза магнезий може да предпази от тези аури. Те често съветват пациентите да приемат магнезий, когато усетят аурата си. Билкови лекарства за мигрена като тинтява също могат да помогнат при справяне с мигрена. Билката предотвратява разширяването на кръвоносните съдове.

Стрес

Медитацията, диафрагмалното дишане и дихателната техника 4-7-8 са мощни инструменти за намаляване на въздействието на стреса върху тялото.

Хиропрактиката, акупунктурата, масажната терапия също могат да предложат облекчение на мигрената. Ако решите да тръгнете по този път, не забравяйте да се консултирате с обучен лекар по интегративна функционална медицина, който може да създаде персонализиран план за лечение въз основа на вашата здравна история и физически преглед. За да получите максимална полза, намерете специалист с опит в търсенето и идентифицирането на основните причини за мигрена.

Често има основно генетично предразположение към мигрена. Когато се лекуват уникалните задействания от околната среда на всеки човек, се виждат подобрения в тежестта и честотата на главоболието.

Фокусирайте се върху съня

Борите се да получите качествени сън всяка вечер? Изследванията показват, че нарушенията на съня като безсъние, скърцане със зъби и синдром на неспокойните крака могат да повлияят на качеството и количеството на съня, който получавате. Това може да доведе до повишена честота на мигрена.

Стремете се да получите препоръчителното количество сън, което е седем до девет часа. Опитайте да ограничите времето си пред екрана преди лягане и да създадете рутина, като например да си лягате по едно и също време всяка вечер и да се събуждате по едно и също време всяка сутрин.

Ограничете болкоуспокояващите без рецепта

Приемането на болкоуспокояващи без рецепта като аспирин и ибупрофен може да влоши честотата на мигрената. Лекарите съветват за употреба на болкоуспокояващи без рецепта до не повече от два дни в седмицата, за да избегнат повторно главоболие или главоболие при прекомерна употреба на лекарства. Това може да трансформира мигрената в хронични мигрени.

Нанесете студен компрес

Опитайте да приложите студен компрес, независимо дали това е пакет с лед или студена кърпа, на челото си или където и да почувствате болка. Ледът помага за успокояване на всяка пулсираща болка, която имате. За някои използването на топлина може да работи по-добре, когато имате мигрена, тъй като отпуска мускулите, които може да причиняват болка.

Може да използвате двата метода по време на мигренозен пристъп, но не оставяйте компреса за повече от 15 минути.

Намалете светлините

Ярките светлини, както и силните шумове, могат да предизвикат мигрена. Може да помогне да легнете в стая, където можете да изключите светлините и да се отпуснете в тишина.

Използването на затъмняващи завеси в къщата ви също може да помогне. Ако сте навън, сложете слънчеви очила, за да блокирате слънчевите лъчи. За тези, които са чувствителни към светлина, известна като фотофобия, дори взирането в екрана на телефона или компютъра може да предизвика мигрена. Екраните против отблясъци могат да помогнат.

Източник: health.clevelandclinic.org


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: