HomeПОДКАСТМарияна Боянова за изкуството на рекрутмънта

Марияна Боянова за изкуството на рекрутмънта

Марияна Боянова

Марияна Боянова за изкуството на рекрутмънта

Процесът на подбор на правилния персонал за дадена компания не е просто намиране на подходящо CV. Той е изкуство, което изисква внимание към детайлите, разбиране на потребностите на бизнеса и умение да се преценява характерът и потенциалът на кандидатите. В света на рекрутмънта, Марияна Боянова се издига като един от най-добрите специалисти в областта на подбора на кадри, с нейните над 14 години опит. Тя помага на компании да намерят и задържат най-подходящите кандидати за тяхното успешно бъдеще. 

Професионален път

Професионалният ѝ път започва, когато заминава в Холандия, за да учи. Благодарение на университета и преподавателите, които среща там, тя се запалва по работата с хора и разбира, че талантът и личностните качества на кандидатите са от решаващо значение за успешно функциониращ бизнес. Марияна започва стаж в централата на Heineken в Амстердам, където споделя, че е научила много и е било страхотно изживяване за нея. Осем месечният стаж в отдел развитие на таланти, я научва, че любовта към работата няма граници. 

Връщайки се в България, след десетки интервюта, тя избира да работи в компания за подбор на висококвалифициран персонал. Нейният подход към рекрутирането включва дълбоко разбиране на бизнеса и неговите потребности, както и активно преценяване на кандидатите за съответствие с предпочитанията и ценностите на компанията.

След години на успешна работа в индустрията за подбор на персонал, Марияна осъзнава, че има визия и методи, които могат да бъдат реализирани най-добре в рамките на собствен бизнес. По време на майчинството си, тя решава да създаде собствена компания. Въпреки трудностите намира съмишленици и споделя, че подкрепата на близките е изключително важна. Марияна споделя, че обратно на много работодатели тя иска да наема майки на работа, защото те са “отговорни, упорити и страхотни мултитаскъри”.

„Рекрутърът трябва да бъде и психолог“, споделя Марияна, като обяснява, че разбирането на човешката психология играе ключова роля в успешния процес на подбор на персонал. Но тя също така подчертава, че разбирането на бизнеса е от съществено значение за един добър рекрутър. 

Ловец на глави

Марияна нарина себе си “ловец на глави”, въпреки че е деликатна в общуването си, много често когато “ловува”, кандидатите не осъзнават дори, че са под нейно внимание.

Относно недостига на таланти, Марияна подчертава, че той е реален само за определени компании, които пренебрегват значението на своята работодателска марка. За нея, работодателската марка е от решаващо значение за привличането на таланти. 

“За високите позиции са изключително важни лидерските умения. Лидерът е човек, който се характеризира с стресоустойчивост, политкоректност. Изисква се опит и преценка”, споделя Марияна. Тя добавя, че когато търсят кадър за висока мениджърска позиция, нямат ограничения във възрастта. Според нея от младото поколение може да се научи много.

Марияна споделя, че обича работата си и с удоволствие очаква всеки ден да отиде на работа. Това е нейната страст и мисия. Тя обича и да пътува, но също продължава да работи дори тогава от разстояние. Тя споделя и че с нетърпение очаква развитието на технологиите и използването на изкуствен интелект в сферата на рекрутмънта. 

Марияна съветва младите кандидати да ценят времето си. Да се вслушват в менторите си, родителите или мениджърите. 

В разговора ни с ще чуете още:

• Трябва ли рекрутърът да бъде и психолог?

• За коя работна позиция най-трудно се намират кандидати?

• Съвети към кандидатите и към компаниите


Целия разговор може да чуете в Soundcloud, Spotify и YouTube


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: