HomeСРЕЩИБожидара Пенчева за трудностите в Е-търговията

Божидара Пенчева за трудностите в Е-търговията

Божидара Пенчева

Божидара Пенчева за трудностите в Е-търговията

Божидара Пенчева е организатор и водещ на събития, продуцент и PR и маркетинг консултант. Както и горд родител на 7-годишно момиченце. Тя подкрепя различни каузи, включително борбата срещу насилието във всичките му форми, правата на хората със специални нужди и е почетен член на фондация „Даная“. Наскоро стартира собствена агенция с основен фокус върху създаването на ангажиращо съдържание и управление на социални медии (SMM). Нейната цел е не само да предоставя висококачествени услуги, но и да продължа да подкрепя значими каузи, които правят положителна промяна в обществото. Божидара е известна със своята харизма, професионализъм и способност да ангажира публиката. Това я прави перфектния избор за ролята на водещ на Balkan eCommerce Summit 2024.

Какво ви вълнува най-много във връзка с ролята на водещ на Balkan eCommerce Summit 2024?

Възможността да говоря пред толкова голяма аудитория определено е вълнуваща, но най-вече се вълнувам от факта, че ще представям на сцената доказани експерти от редица държави, допринесли за развитието в областта на своята дейност и оставили достоен отпечатък. Сигурна съм, че всеки от нас ще има какво да си вземе от тези лектори, пренасяйки новите знания в собственото си амплоа, работна среда и визия. И аз като водещ. И вие като публика.

Какви са вашите виждания за развитието на електронната търговия в региона на Балканите?

По данни на Eurostat процентът на потребителите от източна Европа, които пазаруват стоки и услуги онлайн бележи рекорден ръст от 14% през 2023 г. спрямо 2022 г. Сред балканските държави България и Сърбия отчитат най-висок ръст от 4% за същия период. Европейският доклад за електронната търговия за 2023 г. сочи също, че процентът на хора с достъп до интернет изобщо не се е променил спрямо 2022 г. – 83% от българското население има достъп до такъв. Предвид тези показали, смятам, че през настоящата година тенденцията за ръст на потреблението на стоки и услуги онлайн ще продължи. Казвам го и като човек, който пазарува стоки и услуги предимно онлайн и управлява финансите си единствено по този начин. 

Какви предизвикателства виждате пред брандовете и маркетинг специалистите в електронната търговия на Балканите?

Все по-нарастваща конкуренция, която от своя страна води до повишаване качеството на продуктите, услугите и потребителското изживяване. Предизвикателствата ще са предимно в поддържането на добра комуникация с клиентите; прецизното таргетиране, защото потребителите стават все по-взискателни и все по-безразлични към стандартните рекламни форми; изграждането на доверие, което коства време, прозрачност и постоянство; устойчивото развитие с природосъобразни политики и не на последно място – достъпната логистика и времето за изпълнение, които отново част от потребителското изживяване. 

Какви съвети бихте дали на брандовете и маркетинг специалистите, които искат да разширят присъствието си в електронната търговия?

Да посетят двудневния форум Balkan eCommerce Summit на 4 и 5 април, за да “сверят часовниците си” с колеги от цяла Европа. 

Какво очаквате от участниците и как се надявате събитието да ги вдъхнови?

Очаквам това интернационално събитие да ме срещне с хора, от които да си взема ценни насоки за справяне с предизвикателствата на пазара на електронната търговия и най-вече добри практики в дигиталния маркетинг, в частност SMM и рекламата, с които екомерсът е неразривно свързан. Встрани от ролята ми на водещ, от дълго време се занимавам и с това. 

Предвид разнообразната програма, която са подготвили организаторите от eCommerce Academy, подсигурения комфорт за посетителите и развлекателната част с балканското парти, съм сигурна, че всеки от нас ще се изпълни с вдъхновение да покаже най-доброто от себе си! 

Не пропускайте Balkan eCommerce Summit 2024, който ще се проведе в Арена София на 4 и 5 април 2024 г. Организаторът Никола Илчев обещава иновативно събитие, насочено към електронната търговия в Балканския регион. Ако търсите нови перспективи за развитие на бизнеса си в тази област, не пропускайте този форум! За повече информация и регистрация посетете: https://balkanecommerce.com/

Никола Илчев

Прочети още: Как да комуникираме по-ефективно с клиентите?


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: