HomeМЕСТА10 идеи за еднодневни пътувания от Истанбул

10 идеи за еднодневни пътувания от Истанбул

Истанбул

10 идеи за еднодневни пътувания от Истанбул

Истанбул е най-големият град в Турция. Този огромен, оживен метрополис е пълен с архитектурни чудеса и без съмнение е културното бижу на страната.

Слушай статията:

Ако вече сте видели великолепните катедрали и джамии, посетили сте множество музеи, имате нужда от почивка от оживения град. В близост до Истанбул има отлични места, които са идеални за почивка. В околностите на града можете да посетите исторически места, да се запознаете с архитектурни паметници или просто да се полюбувате на великолепната природа. Къде да отидете от Истанбул? Изберете!

Принцови острови (Адалар)

Принцовите острови са много популярни сред жителите на Истанбул. Това е идеално място за тези, които искат да прекарат един ден далеч от оживения град. Можете да стигнете до там с ферибот от Кабаташ. Само след половин час ще се озовете на великолепни плажове, заобиколени от гори. Тук ще видите и къщи в традиционен османски стил. Ако просто искате да плувате и да правите слънчеви бани, отидете до остров Хейбелиада и можете да научите повече за историята на архипелага в музея на Принцовите острови на остров Бююкада. От центъра на Истанбул до Принцовите острови може да се стигне с ферибот от квартала Кабаташ.

Принцови острови

Килиос

Килиос (Kumkoy)

Килиос е крайбрежен курорт на северния бряг на Истанбул. Дългият красив пясъчен залив е идеалното място за разхлаждане и почивка. Колко далеч е Kilyos (Kumkoy) от Истанбул? Разстоянието от центъра на Истанбул до град Килиос (Кумкой) е приблизително 35 километра, ако пътувате с кола.

Белградската гора

Ако ви липсва спокойна и тиха почивка сред природата, можете да отидете до Белградската гора, която се намира в околностите на Истанбул. Тук, на 5000 хектара, можете да се насладите на тиха разходка сред дърветата, по време на която можете да видите историческите останки от Османската империя, както язовири и красиви изоставени църкви. Разстоянието от центъра на Истанбул до Белградската гора е приблизително 25 километра, ако пътувате с кола.

Белградската гора

Бурса

Бурса

Историческият град Бурса някога е бил първата столица на Османската империя. В центъра можете да видите великолепни джамии и гробници, като джамията Улу Джами и Зелената джамия, които са примери за архитектурна изобретателност. Планината Улудаг в Бурса е известна със своите ски писти през зимата и зашеметяваща гледка към града през лятото. Колко далеч е Бурса от Истанбул? Разстоянието от Истанбул до град Бурса е приблизително 155 километра, ако пътувате с кола.

Анадолукаваги (Anadolukavağı)

Анадолукаваги е очарователно крайморско село с богата история. На брега има ярко оцветени дървени къщи, а над тях се издига известната крепост Йорос, която е на почти хиляда години. За да стигнете до тук, трябва да вземете круиз по Босфора от Истанбул, наслаждавайки се на живописното крайбрежие по пътя. Колко далеч е Anadolukavagı от Истанбул? Разстоянието от центъра на Истанбул до град Анадолукаваги е приблизително 35 километра, ако пътувате с кола.

Анадолукаваги

Златен рог

Златен рог (Haliç)

Златният рог е невероятно красиво естествено пристанище, което е най-важното пристанище на Босфора. Има много интересни исторически места, както и великолепна брегова ивица. Входът на пристанището, дълъг седем километра, е построен през Средновековието. Някога е играл ключова роля в корабоплаването в региона. Ако слезете в Хаскьой, ще имате възможност да посетите богато декорирания дворцов комплекс Aynalı Kavak, преди да се отправите към впечатляващата джамия Eyüp Sultan, построена преди 500 години, но все още великолепна днес.

Къде е заливът Златен рог? Заливът Golden Horn се намира почти в центъра на Истанбул, близо до най-важните му забележителности и достигането до него не е трудно.

Шиле и Агва (Şile, Ağva)

На брега на Черно море се намира изключително атрактивното рибарско селище Шиле, което през лятото, благодарение на великолепния си бял плаж и кристално чиста вода, се превръща в морски курорт. От върха на малък морски замък, построен върху скала, можете да се насладите на спираща дъха гледка към близкия град Агва. Колко далеч са Шиле и Агва от Истанбул? Разстоянието от Истанбул до град Агва е приблизително 115 километра със спирка в град Шиле, ако пътувате с кола.

Шиле и Агва

Одрин

Одрин

Известен като втората столица на Османската империя, Одрин е изненадващо богат град. Тук има много архитектурни паметници, като джамии, музеи и тайнствения Стар град. Джамията Селиме е една от най-хубавите сгради в страната. Тя се отличава с очарователни минарета и огромен централен купол. В двора на джамията има музей на турското и ислямското изкуство, който показва удивителни керамични, дървени и текстилни предмети от османската епоха. Колко далеч е Одрин от Истанбул? Разстоянието от Истанбул до град Одрин е приблизително 250 километра, ако пътувате с кола.

Изник ​​(İznik)

По-рано известен като Никея, град Изник ​​е друго древно укрепено селище, изпълнено с турска, гръцка и дори римска история. Производството и търговията с керамика и керемиди са традиционните занимания на местните жители. Архитектурата на града също е интересна. А недалеч от града има великолепно езеро, заобиколено от ресторанти и кафенета, предлагащи традиционни ястия. Колко далеч е Изник ​​от Истанбул? Разстоянието от Истанбул до град Изник ​​е приблизително 140 километра, ако пътувате с кола.

Изник

Сапанджа

Езерото Сапанджа (Sapanca Gölü)

Ако искате да избягате от шума и суетата на града, еднодневна екскурзия от Истанбул до езерото Сапанджа е чудесна възможност да го направите. Легендата разказва, че спокойните му води са резултат от проклятие, поставено върху града от скитник, който е бил третиран негостоприемно, а първоначалното село Сапанджа лежи под водата. Слухове или не, мястото очарова с красотата и атмосферата си. Колко далеч е езерото Сапанджа от Истанбул? Разстоянието от Истанбул до езерото Сапанджа е приблизително 140 километра, ако пътувате с кола.

Източник: topvoyager.com


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: