HomeПОДКАСТЧервени флагове, които подсказват за токсични отношения

Червени флагове, които подсказват за токсични отношения

Диана Николова

Червени флагове, които подсказват за токсични отношения

“Токсичната връзка е връзка с насилник. Насилието не се изразява единствено във физическата му форма”, споделя Диана Николова.

Корица: Momchil Hristov – Monokul studio

В новия епизод на подкаста “Madamsko представя” имахме удоволствието да ви представим вдъхновяващата Диана Николова – модел, графичен дизайнер и ментор в платформата EMPROVE като жена, успяла да се освободи от физическо насилие. Сега тя използва своя опит и знания, за да подкрепя други жени, които се стремят към промяна и нов начин на живот.

Червените флагове, за които да внимаваме

Диана споделя, че една токсична връзка може да започне съвсем нормално, но има знаци, за които да следим. Един от тях е така наречения “love bombing”. Любовното бомбардиране се характеризира с прекомерно внимание, възхищение и привързаност с цел да накара партньора да се почувства зависим и задължен към този човек. Любовният бомбардировач може да изглежда като перфектната половинка, но в действителност те създават фалшива среда, за да изглеждат така, сякаш са правилният човек за вас.

Това, което прави любовното бомбардиране толкова объркващо и трудно човек да се освободи от него е, че в началото всъщност се чувства много добре благодарение на всички допаминови и ендорфинови стимули, които получавате от пищните подаръци и вниманието. Чувстваш се специален, нужен, обичан, ценен и достоен, което са всички компоненти, които допринасят и повишават самочувствието на човек.

“Токсичната връзка е връзка с насилник. Насилието не се изразява единствено във физическата му форма. Насилието може да бъде емоционално, може да бъде психологическо, може да бъде натиск над това да не изкарваш пари или да не правиш нещата, които обичаш”, споделя Диана.

Диана разказва повече и за нейната лична история в токсични отношения с насилник. Тя е продължила да бъде в тази връзка цели 14 години, но осъзнава, че е много важно “да не търпим заради децата”.

Как да продължим напред?

Но какво се случва с жените след като прекъснат подобна връзка? Най-много те имат нужда да повярват в себе си. Точно това е и мисията на Emprove Project, където всяко момиче или жена може да получи подкрепа. Работата им е насочена в три основни направления, които често остават “непокрити” от общественото внимание. Това са моментите преди и след кризата. Когато жената има нужда от пробуждане за ситуацията, в която се намира. Kогато вече е излязла от връзка с насилник и се нуждае от подкрепа, за да започне живота си наново. И не на последно място – тогава, когато хората смятат, че този проблем не ги засяга.

Все повече жени намират смелост да споделят, че не се чувстват добре във връзката си и търсят помощ. Силата на социалните мрежи и онлайн групите, в този случай, е изключително полезна. Диана споделя, че през последните 10 години насилието не се е увеличило, просто се говори повече за него. “Колкото повече се говори, толкова повече жени ще имат смелост да споделят”, смята тя.

Разбира се, тя напомня, че и мъжете могат да бъдат засегнати. То е по-рядко и обикновено е емоционално или психологическо, но и двете не са здравословни. 

Смелостта да бъдеш модел

Диана създава свой собствен проект “NO FILTER NEEDED YOU ARE ENOUGH”. Проектът има за цел да даде възможност и да вдъхнови жените да приемат телата си такива, каквито са.

“За съжаление стигмата, която е върху жените от години наред, е да бъдат слаби, високи, красиви и да влезнат в една определена рамка”, казва Диана.

В разговора ни ще чуете още:

• Как може да подкрепим жените, засегнати от домашно насилие?

• Каква е причината много жени да не потърсят помощ веднага?

• Повече за предизвикателства в процеса на възстановяване


Целия разговор може да чуете в Soundcloud, Spotify и YouTube


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: