HomeИНТЕРЕСНОКонспирациите за Кейт Мидълтън продължават

Конспирациите за Кейт Мидълтън продължават

Кейт Мидълтън

Конспирациите за Кейт Мидълтън продължават

Припомняме, че Кейт Мидълтън разкри във видео съобщение на 23 март, че е започнала лечение, след като е диагностицирана с рак.

42-годишната Кейт Мидълтън получи глобално съчувствие, след като нейното видео съобщение в петък разкри, че е подложена на превантивна химиотерапия. С него тя опита да сложи край на неоснователните твърдения, разпространявани на фона на нейното месечно отсъствие от обществения живот.

„Принцът и принцесата са изключително трогнати от любезните послания на хората тук, в Обединеното кралство, от цялата Общност на нациите и по света в отговор на съобщението от нейно кралско височество“, се посочва в изявлението на говорителя.

Безброй спекулации

През последните месеци Кейт и семейството ѝ бяха подложени на безпрецедентен натиск да разкрият от какво е болна. Преди 3 дни стана ясно, че е имало опити за пробив в медицинското ѝ досие след коремната операция, която тя претърпя през януари. В изявлението Катрин съобщи, че тогава не се е знаело за заболяването ѝ.

Манипулирането на кралска снимка, пусната от двореца в медиите, както и културата на секретност в британската монархия, подхраниха голяма част от онлайн спекулациите. Но разпространението на теории без доказателства в социалните медии – включително публикации, в които се твърди, че принцесата е в изкуствена кома – илюстрира новия нормален информационен хаос в ерата на изкуствения интелект и дезинформацията, която изкриви обществеността разбиране на реалността, пише Anuj CHOPRA. 

„Кейт на практика беше подтикната към това изявление. Алтернативата – горски пожар от клюки и теории на конспирацията – беше по-лоша“, пише писателката Хелън Луис в американското списание Atlantic.

Британският таблоид Daily Mail попита: „Как се чувстват всички тези подли онлайн тролове сега?“

Ваксините срещу Covid-19

Много от антиваксърите се включиха в конспирацията, безпочвено свързвайки диагнозата на Кейт с „турбо рак“. Този мит е свързан с ваксините срещу Covid-19, който беше многократно развенчан.

„Няма доказателства в подкрепа на лъжата „турбо рак. Теоретиците на конспирацията са измамени от маркетингов страх и дезинформация“, каза Тимъти Колфийлд, експерт по дезинформация от Университета на Алберта в Канада.

кейт

Разпространението на необичайни теории подчертава как фактите са все по-подложени на контрол върху изпълнената с дезинформация интернет среда. Проблем, изострен от общественото недоверие към институциите и традиционните медии. Същото недоверие, казват изследователите, е опетнило онлайн разговорите по сериозни въпроси, включително избори, климат и здравеопазване.

„Хората не вярват на това, което виждат. Веднъж посято семе на съмнение, хората губят доверие и теориите на конспирацията могат да получат сила.“, каза Карън Дъглас, професор по социална психология в университета в Кент, пред АФП.

Теориите на конспирация избухнаха, след като Кейт призна, че е редактирала семеен портрет за Деня на майката. Конспирациите продължиха, когато се появи последващо видео, показващо как Кейт се разхожда на пазар със съпруга си, неоснователно твърдейки, че е била заменена от двойник.

Хаштаговете за принцесата в социалните медии придобиха такава популярност, че много потребители започнаха да ги използват за популяризиране на несвързани публикации по теми, които получават много по-малко внимание, включително нарушения на човешките права в Индия и Близкия изток.

Вижте цялото видео съобщение на Кейт тук:


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: