HomeИНТЕРЕСНОПодходящи фрази за справяне с трудни хора

Подходящи фрази за справяне с трудни хора

Подходящи фрази за справяне с трудни хора

Подходящи фрази за справяне с трудни хора

Според авторката Рене Евънсън на книгата “Подходящи фрази за справяне с трудни хора” всеки човек може да се справи с трудните и сприхави хора. Независимо къде се намирате – на работното място, в заведението, по улиците или някъде другаде, винаги има хора, с които ви е трудно да общувате. За да проведете разговор без излишно напрежение, съветът на Рене Евънсън е да започнете с думата „Аз“. Също така е важно да внимавате с езика на тялото и тона на гласа си. Независимо дали са предизвикани от колеги, шефове или дори от вас самите, конфликтите не е задължително да водят до проблеми и неприятности.

Работното ви място може да е пълно с трудни за понасяне хора. Авторката предлага изпитани тактики за справяне с трудните ситуации. Използвайки нейните съвети и подходящите фрази, ще се научите умело да преминавате през напрегнатите моменти в работата. Важно е в края на разговора да запазите добрите си взаимоотношения и да демонстрирате комуникационните си умения.

Какво друго ще научите от книгата „Подходящи фрази за справяне с трудни хора“?

Неспокойните отношения между хората не се решават от само себе си. Конфликтите са често срещани както вкъщи, така и на работното място. Добрата новина е, че има няколко прости правила, които можете да приложите, за да потушите пожара. 

Първото правило е да не започвате разговора с думи като „винаги“ или „никога“. Отделете една минута, за да помислите за последния път, когато вие или някой друг използвахте тези изрази. Разговорът не завърши добре, нали? Случвало ли се е вашите близки да ви обвиняват казвайки: „Никога не слагаш чашата си за кафе в съдомиялната машина“. Едно такова твърдение кара ли ви да сложите чашата в съдомиялната? Или вместо това заемате отбранителна позиция? Сигурно се чудите защо ви обвиняват, след като през повечето време слагате чашата си в съдомиялната машина. Започването на разговор с изразите „винаги“ или „никога“ не е добра идея.

По-успешната алтернатива би била нещо от рода на: „Хей, днес прекарах един час в кухнята, миейки и подреждайки съдовете. Имаш ли нещо против, ако слагаш чашата си в съдомиялната, след като си я използвал?“ Това ни води до второто правило – не започвайте разговора с „Ти“. В примера с чашата за кафе изказването „Никога не си слагаш чашата за кафе в съдомиялната машина“ звучи като обвинение. Това поставя човека, срещу когото е отправено в отбранителна позиция. Много по-добре е, ако започнете разговора с „Аз“, вместо „Ти“. Така ще видите как вашите действия повлияват на другия човек.

Кои са подходящите фрази за справяне с трудните хора?

Правилните думи могат да бъдат от решаващо значение за разрешаването или предотвратяването на конфликтите. Рене Евънсън предлага няколко фрази, които са изключително важни за осъществяването на един успешен разговор.

След като сте започнали комуникацията, използайки думата „Аз“, можете да продължите с нещо от сорта на: „Разбирам, че не си го направил нарочно“ или „Разбирам, че не си искал да прозвучи така“.

Когато използвате думата „разбирам“, вие показвате на другия човек, че може да ви се довери. 

Фрази за извинение

Друг полезен инструмент са фразите за извинение. Не е задължително да означават, че сте сгрешили. Те просто са предназначени да създадат възможност за начало на разговор. Когато е необходимо, признайте, че нещата не са се развили както трябва и бихте искали да понесете отговорността за това. Кажете нещо като:  „Съжалявам, ако изглеждам прекалено чувствителен“ или „Съжалявам, че не съм разбрал какво си искал да кажеш“.

Следващата стъпка са фразите за справяне с конфликта. Тези твърдения ви помагат да преминете към разрешаването на проблемите. Те имат за цел да ви помогнат да споделите отговорността за решението с вашия колега. Когато използвате следните изрази, вие показвате, че сте отворени за справяне с трудностите – „Можем ли да поговорим за това, което се случи?“ или „Нека да поговорим за това и да намерим подходящото решение“. След като стигнете до общо решение, можете да завършите разговора с израза „Радвам се, че успяхме да разрешим този проблем“ или „Радвам се, че успяхме да постигнем единодушие по въпроса“.

Накрая следва фразата за помирение. Ето един пример: „Ценя нашите работни взаимоотношения. Мисля, че занапред ще можем да се справим с всеки проблем.“ Можете също така да кажете: „Сега те разбирам по-добре и се надявам, че и ти чувстваш същото към мен“.

Силата на езика на тялото

Разбрахме колко е важно да използвате подходящите фрази и изрази, за да се справите с  трудните хора и ситуации. Време е да обърнете внимание на това, което не казвате. Понякога жестовете и мимиките говорят по-силно от самите думи. Невербалната комуникация може напълно да промени смисъла на думите ви. Неправилният тон, изражението на лицето или позата придават различен оттенък на това, което искате да кажете. Затова е полезно да имате предвид няколко ключови неща, много от които са общоизвестни. 

Като начало не кръстовайте ръцете си на гърдите. Опитайте се да заемете добра, непринудена стойка, като държите ръцете си отстрани или леко притиснати пред себе си. Дръжте главата си изправена. Осъществявайте контакт с очите, но от време на време отвръщайте поглед, за да не изглеждате прекалено напрегнати. Не се суетете, а използвайте целенасочени и премерени жестове. Също така се уверете, че изражението на лицето ви е спокойно. Ако лицето ви по принцип изглежда строго, повдигнете ъгълчетата на устата си, сякаш се готвите да се усмихнете. Що се отнася до тона на гласа ви, опитайте се да го запазите спокоен и стабилен, и не говорете прекалено бързо.

Не забравайте по време на разговор да обръщате внимание на човека, с когото говорите. Забележете как реагира и съобразете поведението си със ситуацията. Ако колегата ви има свити рамене, може би не се чувства уверен. Вземете това под внимание и направете каквото можете, за да му помогнете да се чувства комфортно. Ако забележите, че се отдръпва от вас, дайте му малко пространство. Когато започва да се ядосва, поемете си дъх и се опитайте да го разсеете с фраза на разбиране. Може също така да си починете и съберете отново по-късно.

Ако някое от тези неща ви се струва твърде трудно, практикувайте пред огледалото. Умението да управлявате емоциите и поведението си, може да се научи, стига да имате желание и търпение. 

Процесът от 5 стъпки

Според авторката разрешаването на конфликти се състои от пет стъпки. 

Първата е да обмислите добре нещата

„Том усети как лицето му почервеня, когато Марк си приписа заслугата за неговата идея.“

В този момент Том има проблем. Той обаче е на важна среща, където не е нито мястото, нито времето да говори с колегата си. Когато се връща в офиса си, Том е изключително ядосан. Решава да се изправи срещу Марк и да го извика на разговор. По-късно продължава да размишлява върху случилото се и осъзнава, че ще трябва да работи с Марк всеки ден. Не иска да има напрегнати отношения с него занапред.

Втората стъпка е да проучите нещата по-задълбочено

Том се успокоява. По-късно вижда Марк да пие кафе и се приближава до него: „Здравей, Марк. Трябва да кажа, че ме хвана неподготвен, когато сподели идеята на срещата. Искам да кажа, че това беше моя идея, а сега няма да получа заслуженото признание. Защо го направи?“

Том обяснява как се чувства и как поведението на Марк го е засегнало. След това дава думата на колегата си да обясни.

Третата стъпка е да се определи проблемът

Марк казва: „Хей, просто исках да се уверя, че идеята е чута. Няма значение чия е тя.“

Том продължава: „Всъщност има значение чия е. Съгласен съм, че всички работим заедно за постигането на една обща цел, но във фирмата хората получават признание и награди за добрите си идеи“.

Самодоволното изражение на Марк изчезва. „Да, предполагам, че си прав. Вероятно просто исках да изпъкна пред шефовете.“ 

Том обобщава проблема, като използва спокоен тон на гласа. Той е настойчив, но не и агресивен. В резултат на това Марк се открива и става по-искрен.

Четвъртата стъпка е да предложите най-доброто си решение

„Разбрам, че си искал да споделиш добрата идея с всички – казва Том, но това ощети мен. Нека поговорим как можем да разрешим проблема, за да не се повтаря.“ 

„Добре, разбира се“ – продължава Марк. „Обещавам, че вече няма да представям твоите идеи като свои.“

„Това е чудесно. Ако имаш собствени идеи, но не си сигурен дали да ги кажеш на другите, ще се радвам да ги обсъдим заедно.“.

Том използва фраза за разбиране, за да помогне на Марк да се почувства изслушан и да намери общ език. Той е настойчив и използва фрази за разрешаване на конфликта, за да насърчи Марк да намери правилното решение. 

Петата и последна стъпка е да постигнете съгласие по дадения проблем

„Нека занапред и двамата да отдаваме дължимото на другите“, казва Том. „Радвам се, че успяхме да разрешим този проблем. Ценя работните ни взаимоотношения и искам те да продължат в положителна посока.“

Двамата мъже си стискат ръцете и се залавят за работа.

Том използва изрази за разрешаване на проблема и помирение, за да доведе разговора до положителен край. Възможно е не всеки разговор да протича толкова гладко, колкото този хипотетичен пример, но използването на процеса от пет стъпки ще ви помогне да постигнете решение и  да поддържате добри взаимоотношения с колегите си. 

Основните казуси, които книгата решава

Освен с трудни колеги, авторката ни дава съвети как да се справим с трудни шефове. Вярвате или не, същият процес от пет стъпки е приложим и за комуникацията с тях. Просто ще трябва да проявите малко повече такт и да подходите внимателно. Преди да се обърнете към своя ръководител, преценете дали поведението му е достатъчно обидно, за да оправдае конфронтация. Ако смятате, че можете да премълчите и претърпите, направете го и се съсредоточете върху това да вършите работата си по най-добрия начин. Ако все пак трябва да се обърнете към шефа си, не забравяйте да уважавате времето му.

Насрочете среща. Започнете разговора с думата „Аз“ и използвайте повече фрази за разбиране. Отправете решението на проблема по-скоро като предложение, а не като заповед. В някои случаи може да се наложи да напуснете работа. Ако ситуацията не се подобри, няма нищо лошо да актуализирате автобиографията си. Всеки заслужава да бъде третиран с уважение на работното място. В случай на неетичен шеф разгледайте културата на работното си място. Ако това е култура,  която толерира неетично поведение, може би това не е мястото за вас.

Ползи от книгата

Рене Евънсън смята, че най-сложните ситуации възникват, когато трудният колега сте самият вие. Другите хора може да не знаят как умело да разрешат конфликта си с вас. Например към вас може да се обърне човек, който не е отделил време да помисли, да разбере и да дефинира проблема. В тази ситуация се преборете с желанието да отвърнете на удара. Вместо това си поемете дъх и  ако все още не сте достатъчно спокойни, просто напуснете стаята. Ако обаче сте в състояние да започнете разговор, използвайте процеса от пет стъпки, който авторката предлага.  Опитайте се да овладаете гнева на колегата си, като запазите спокойствие и поемете отговорност за действията или грешките си. 

Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги – първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.  


Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега: 


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: