HomeМОДАОт днес Valentino има нов творчески директор

От днес Valentino има нов творчески директор

valentino

От днес Valentino има нов творчески директор

Пиерпаоло Пичоли беше начело на Римската къща Maison Valentino в продължение на осем години.

Корица: The Impression

Слушай статията:

Миналата седмица Пиерпаоло Пичоли, който беше във Valentino повече от 25 години и като единствен творчески директор в продължение на осем, се оттегли от ролята си изненадващо по „съвместно решение“.

„В тази компания съм от 25 години и от 25 години съществувам и живея с хората, които са изтъкали тъканите на тази красива история, която е моя и наша“, започна Пачоли. „Всичко съществуваше и съществува благодарение на хората, които срещнах, с които работих, с които споделях мечти и създавах красота, с които изградих нещо, което принадлежи на всички и което остава неизменно и осезаемо. Това наследство от любов, мечти, красота и човечност го нося със себе си днес и завинаги. Благодаря на г-н Валентино и Джанкарло Джамети, които ме благословиха с доверието си, благодаря на всеки един човек, който направи това възможно по един или друг начин, за мен беше привилегия и чест да споделя моето пътуване и моите мечти с вас.”

Снимка: Estrop/Getty Images

Пиерпаоло Пичоли

Бившият дизайнер на Gucci Алесандро Микеле е обявен за негов наследник

Той започва официално работа от 2-ри април. Първата му колекция ще бъде за пролетта на 2025 г. Председателят на Valentino Рачид Мохамед Рачид описва Микеле като „изключителен талант и назначаването му подчертава нашите големи амбиции“.

Докато Микеле работеше за Gucci, приходите на модната къща почти се утроиха от 3,5 милиарда евро през 2014 г. до 9,73 милиарда евро до 2022 г. Въпреки това, когато продажбите намаляха, той изглежда беше помолен да промени подхода, но вместо това се оттегли през 2022 г., позовавайки се на творчески различия. Без желание да се откаже от максималистичния си подход към обличането, той изглежда е предпочел да си тръгне, вместо да направи компромис.

При поемането на Valentino Микеле ще отговаря за колекциите конфекция за мъже и жени – вече позната територия за дизайнера. Както и за висшата мода, което ще бъде ново за него. Той вече е успешно е вкарвал блясък на високо ниво в конфекцията си за Gucci. Но висшата мода е изцяло различна вселена, насочена към шепа свръхбогати клиенти. Това е и пространство, където къщите могат да дадат пълен полет на своята креативност, платформа, която Микеле без съмнение ще хареса.

Алесандро Микеле

Творческият път на Алесандро Микеле

Алесандро Микеле се присъединява към дизайнерското студио на Gucci през 2002 г. след работа като старши дизайнер на аксесоари във Fendi. Той е назначен за „сътрудник“ на тогавашния творчески директор Фрида Джанини през 2011 г., а през 2014 г. поема допълнителната отговорност на творчески директор на Richard Ginori, марката за порцелан, придобита от Gucci през 2013 г. Микеле е официално назначен за най-добрата творческа роля на Gucci през януари 2015 г.

Снимка: Alessandro Michele COURTESY OF VALENTINO

Микеле беше любимец на Хари Стайлс, Били Айлиш и Джаред Лето. Неговият изпълнен със звезди блокбъстър на булевард Холивуд направи заглавия по целия свят. Тогава защо Gucci би го пуснал? Търговската марка на Микеле за сюрреалистичен максимализъм – рядко съчетание от носталгични и футуристични нюанси, все още се продаваше добре. Но очевидно богатството на марката не се е ускорявало достатъчно бързо за Kering, компанията майка на Gucci.

Определено максимализъм на Микеле – диви цветови комбинации, смесени шарки и материи, декорации, често съчетани с шантави очила – вече се е върнал на мода. След няколко сезона на луксозен минимализъм, последните есенни колекции на 2024 г. породиха заглавия, предвещаващи завръщането на бохо шика. 


Прочети още: Тенденцията “без панталони” завладя света на модата


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: