HomeМОДАМодата през очите на поколението Z

Модата през очите на поколението Z

модата

Модата през очите на поколението Z

Водещата европейска модна търсачка GLAMI представя информация за предпочитанията на поколението Z в България.

Платформата GLAMI разкрива кои са модните предпочитания на поколението Z в България, като изследва нагласите и поведението на 30 000 потребители на уебсайта в период от една година. Сред участниците са и представители на поколението Z, в което попадат лицата, родени между 1997 и 2012 година.  

Въз основа на техните отговори и богатия набор от данни се открояват три водещи модни тенденции, а именно Gorpcore, Blokette и Bimbocore. Трендовете отразяват разнообразните нагласи и смелото отношение на съвременните младежи към модата. Отличава се стремежът към подчертаване на индивидуалността, но с мисъл за практичност. Основен източник на вдъхновение са течения от миналото, но пречупени през призмата на днешните разбирания.

Gorpcore

Тази тенденция се асоциира с визия тип „преход“ или „къмпинг“, но със стилен почерк. Данните на GLAMI сочат, че се наблюдава забележителен ръст в предпочитанията на артикули, които се явяват ключови за Gorpcore. Търсенето на дамски модели ветробрани е нараснало с 271%, а на мъжки – с 62%. Откроява се и засилен интерес към ботушите за открито, чието повишение е отчетено на цели 110%. Скок в търсенето е отбелязан в категориите „карго панталони“ (+23%), „поларени“ якета (+30%) и „трекинг панталони“ (мъже +29%, жени +21%). Резултатите са показателни за нарастващия ентусиазъм към функционалните, но и устойчиви модели, съчетаващи удобството на туристическата екипировка с градското ежедневие.

Blokette

Един тренд сред младите дами, който е комбинация от винтидж спортни дрехи и игрива женственост. Той се основава на типично мъжкия стил blokecore (вдъхновен от британската футболна култура), а негови отличителни елементи са футболните тениски, спортните джърсита, тенис полите, гетите и маратонките тип Adidas Gazelle. Присъщи са и бомбър якетата, чието търсене в платформата GLAMI е нараснало с 88%. Blokette най-вероятно ще остане предпочитан още дълго време, тъй като със сигурност предстоящите за 2024-а година Олимпийски игри ще са повод за допълнително вдъхновение.

Bimbocore

Bimbocore унищожава стереотипите, казва „не“ на обичайното и празнува дръзкото себеизразяване. Звезди като Бритни Спиърс и Парис Хилтън дължат до известна степен своята популярност през 2000-е именно на този стил. Същото се отнася и за Рийз Уидърспуун в ролята ѝ на Ел Уудс в небеизвестната комедия „Професия блондинка“. Тази тенденция се свързва с ярки цветове, най-вече розово, велурени анцузи, къси рокли и поли, бляскави чанти и аксесоари и високи токчета. И въпреки че така описана звучи твърде „крещящо“, всъщност днес Bimbocore е израз на свободата от предразсъдъците, насърчава обичта към себе си и тялото си и категорично се противопоставя на моделите за „съвършенство“ в обществата.

И трите тенденции продължават да набират популярност, но тепърва предстои да проследим как тяхното присъствие ще оформи модния пейзаж и през настоящата година. Със сигурност обаче поколението Z ще продължи да заявява себе си по смел и категоричен начин и да задава тона в света на модата – от практичното облекло до розовите очила.


Share With: