HomeКУЛТУРА17-ят „Антистатик“ надскача границите на танца

17-ят „Антистатик“ надскача границите на танца

антистатик

17-ят „Антистатик“ надскача границите на танца

От 14 до 23 май в София ще се проведе 17-то поредно издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“. Ние от MADAMSKO имаме удоволствието да сме медиен партньор на това изключително събитие. Билетите за шестте международни продукции в програмата вече са в предварителна продажба на преференциална цена от 15 лева само до 22 април

Корица: Franziska Strauss

Повече от един танц

Фестивалът стартира ударно с две представления на хореографи, познати на българската публика от предишни негови издания. На 14 май в зала 1 на РЦСИ „Топлоцентрала“ се завръща Зуфит Симон (Германия) с най-новата си продукция – представлението „Радикални мажоретки“. То ѝ донесе номинация за престижната немска награда „Фауст“ през 2023 г. В него тя успешно трансформира формата на политически активизъм и протест “Radical Cheerleading” в неконвенционален танцов спектакъл. Изпълнен с хумор и дълбочина, за да постави въпроса за какво си струва да се излезе на улицата днес.

антистатик

антистатик

На 15 май в България отново пристига нашумялото немско дуо Верена Билингер и Себастиан Шулц. В рамките на Романтичното издание на „Антистатик“ през 2018 г. двамата вдигнаха градусите до червено със своя „Романтичен следобед“, изучаващ хореографския потенциал на целувката. В „hip piece” те насочват вниманието върху „центъра на всички желания и съблазън, двигателя на танца“ в тялото, а именно ханшът и бедрата. На сцената се качват изпълнители с разнообразен опит в различни танцови техники. От африкански танци, афро хаус, ориенталски танци и бели денс през денсхол и различни стилове на хип-хоп до салса и туъркинг. Те са посветени в изкуството на люшкане на бедрата. Чрез споделената им игра с усвоените движения и индивидуалната им интерпретация, представлението застава право в центъра на актуалните културни дебати. Като присвояването и притежанието, еротизацията и екзотизация, сексуалността и пола, политиките на идентичността и универсализма.

Фотограф: Florian Krauß

Приемствеността между поколенията в съвременния танц

На 20, 21 и 22 май фестивалът показва три представления, създадени като част от международния проект „SEEDS“. Той се грижи за приемствеността между поколенията в сферата на съвременния танц и дългосрочното обучение на млади танцьори и продуценти. С това намерение трима изявени хореографи от България, Сърбия и Румъния създават свои представления с млади, международни екипи. На 20 май от 19:30 часа в зала 2 на „Топлоцентрала“ ще се състои българската премиера на „Тела на предела“ на хореографката Йоана Марчидан (Румъния). Тя насочва вниманието към изпълнителите на независимата сцена, за да разбере повече за чувството им за принадлежност и как се справят с изтощителния ритъм на съвремието, забързан още повече от постоянно писане на проекти и страха от невидимост.

На 21 май хореографът Игор Коруга (Сърбия) се впуска в танцово изследване върху възможните начини за борба с капитализма въз основа на идеите за флуидна идентичност със своето представление „Неустойчиви другари“. На 22 май е време за новата версия на емблематичното представление на хореографа Вили Прагер (България) – “Transformability: Forever [донякъде мюзикъл]„. Превръщайки статия на философа Боян Манчев в сценарий, следващ структурата и правилата на популярния жанр на мюзикъла. Представлението коментира основните тези на текста на мета ниво чрез своя сценичен език. И се вглежда в един бутафорен образ на щастието, водещ до състояние на невъзможно удоволствие и пълно изтощение.

Танцови инструкции“ на Моритц Острушняк

На 23 май 17-тото издания на „Антистатик“ завършва паметно с представлението „Танцови инструкции“ на Моритц Острушняк (Германия). В него хореографът остава верен на еклектичния си стил. Изпълнителят на сцената неусетно преминава от традиционния танц шуплатлер до балетния скок grand jeté. От работа с краката като при бокса до движения от брейка. От балетен реверанс до скачане на въже, докато неспирният ритъм, задаван от дишането, скачането и звуковата среда обвързва всички тези противоречащи си елементи по неразривен начин в едно цяло. Така игровито и ведро представлението отвежда до ръба на своята емоционална бездната, в която звучи провокативната песен “Der Mussolini” на немската група “DAF“.

Освен с вълнуващата международна програма, 17-тото издания на „Антистатик“ настоява за „Повече от един танц“ и с провеждането на 4-тата Българска танцова платформа и Образователната програма „Без дистанция”. Както и с богата програма от паралелни събития. Пълната програма можете да откриете на antistaticfestival.org, както и да научите повече в Инстаграм (@antistaticfest), Фейсбук (@antistatic.international.festival) и в YouTube канала на фестивала. 


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: