HomeИНТЕРЕСНОИнтересни детайли в картини на известни художници

Интересни детайли в картини на известни художници

детайли в картини

Интересни детайли в картини на известни художници

Когато работи върху картина, брилянтен художник не само създава изображение върху платно, но влага в него неочевидни значения, мистерии и символи. За да ги дешифрират, изкуствоведите и историците трябва да си блъскат мозъка години наред. Но резултатът определено си заслужава.

Сесилия Галерани

Момичето на портрета е Сесилия Галерани

С помощта на един детайл артистът издава тайната, чия любовница е. Сесилия имала близки отношения с Лодовико Моро, известна фигура от Ренесанса. През 1488 г. аристократът се присъединява към Ордена на хермелина и това животно става негово лично хералдическо животно. Докато работи върху портрета на Сесилия, Леонардо да Винчи фино подсказва на всички посветени кой точно е попаднал в ръцете на това могъщо момиче.

Две картини в една

Изследването на картини с рентгенови лъчи понякога води до неочаквани открития. Например, зад живописната трева в платното на Винсент Ван Гог всъщност има портрет на селянка. Факт е, че художникът често рисува върху ранните си творби. Експерти изчисляват, че около една трета от ранните творби на Ван Гог в крайна сметка са били покрити от други картини.

две картини

Без заглавие

Невидима рисунка с мастило

Една от картините на Жан-Мишел Баския, озаглавена „Без заглавие“ (1981).

Американският художник Жан-Мишел Баския често експериментира с картините си, оставяйки много тайни детайли върху платното. И така, по време на следващата проверка за автентификация, върху една от картините е открито невидимо мастило, пресъздаващо пълната картина. Сега историците на изкуството съветват собствениците на творбите на Баския да ги проверяват с ултравиолетова светлина: може би във всички творби на художника има тайни подробности.

Призраци в картините на Модилиани

Портретът на мистериозната Антония, рисуван от Амедео Модилиани, привлича вниманието не само със своята мрачност. Изследователите са открили, че изображения на човешки лица са скрити на най-неочаквани места на платното. Под инфрачервено лъчение могат да се преброят поне 4 „призрака“. Най-вероятно Модилиани просто е използвал отново платното, обръщайки го, когато започва да рисува ново произведение.

Призраци в картините на Модилиани

Скритите водни лилии на Моне

Скритите водни лилии на Моне

„Глициния“ от Клод Моне с право може да се счита за последната мистерия на художника и ето каква е работата. Докато подготвяли картината за следващата изложба, реставраторите внезапно забелязали щрихи върху платното, под които майсторът сякаш се е опитвал да скрие нещо. За да се разбере какво се крие зад тези петна, е направена рентгенова снимка на платното. Оказва се, че под „Wisteria“ има картина, изобразяваща водни лилии, която по едно време донесла голяма популярност на художника. Изглежда скритите водни лилии са съзнателен експеримент на художника, своеобразен мост между водните лилии и глицинията.

Маймуната като символ на личността

Фрида Кало често рисува малки маймуни до себе си. И има защо: по този начин художничката иска да подчертае силата и дивата женска енергия на своята природа. Факт е, че в културата на ацтеките маймуните са били смятани за богове на плодородието, известни със своята дързост, разпуснатост и любов към танците и изкуството. Подобна символика подхожда идеално на Фрида Кало.

Маймуната като символ на личността

Избледнял портрет

Избледнял портрет

Реноар е толкова доволен от картината си „Портрет на мадам Леон Клаписон“, че я избира за участие в салона през 1883 г. И само известно време по-късно, когато изследователите решават да премахнат рамката, било открито, че скритата зад нея част от платното има цветове, различни от основните. Тази малка разлика се превръща в ключ за историците на изкуството, които излагат теорията, че приглушените нюанси в платното на Реноар не отговарят на първоначалния замисъл на художника. Най-вероятно художникът е използвал алени и лилави цветове, които поради чувствителността си към светлина избледняват с времето.

Чужди сред своите

Въпреки фундаменталния характер на работата на Хуберт и Ян Ван Ейк, две фигури, разположени в краищата на олтара, заслужават специално внимание. Това не са религиозни фигури или дори светци, както може да изглежда на пръв поглед, а преките клиенти на произведението. Богатият търговец толкова много искал да изкупи греховете си, че похарчил част от спестяванията си за това произведение на изкуството. Той заповядал да се направи олтар с изображение на него и съпругата му, надявайки се на спасението на душите им. Иронично е, че приживе търговецът страда от прекомерна любов към парите. Именно този грях той се опита да изкупи, като инвестира богатството си в олтара на Гент.

Чужди сред своите

Любовен триъгълник от XVII век

Любовен триъгълник от XVII век

Зад този класически портрет от XVII -ти век се крие цяла любовна история – това е заключението, до което учените от Кеймбридж стигат, след като анализират картината „Портрет на Изабела Брант“, нарисувана от Антъни Ван Дайк. Художникът се ангажира да нарисува портрет на съпругата на своя наставник Рубенс, уж като подарък за него, но изследователите смятат, че последният никога не е получил картината: Ван Дайк я е запазил за себе си. Мистериозната фигура на заден план е алюзия към романтиката между Изабела Брант и Антъни Ван Дайк. Така с един детайл артистът показа, че дамата има любовник. Освен това местоположението на съпругата на Рубенс отляво на зрителя противоречи на традициите на портрета, където на такова място е изобразен съпруг, а не съпруга. С тази техника Ван Дайк изглежда символично се опитва да разруши брака на Рубенс.

Пътуване във времето

Картината на Фердинанд Георг Валдмюлер „Очакваният“, изложена в галерия в Мюнхен, предизвика истински фурор. Платното изобразява момиче, което върви по пътека, гледайки ентусиазирано предмет в ръцете си, много напомнящ на съвременен смартфон. Днес милиони хора се разхождат по улиците с този вид. Въпреки че тази картина е нарисувана през 1860 г., в нея няма нищо мистично. Критиците на изкуството казаха, че героинята държи не смартфон, а обикновен молитвеник.

Пътуване във времето

Просто искахме да вземем от библиотеката енциклопедия по история на изкуството, да се въоръжим с лупа и да разберем какви тайни крият известните картини. Обичате ли да търсите тайни послания в картини на художниците? Смятате ли, че променят възприемането на произведенията на изкуството и тяхната стойност?

Източник: comfortzone.club


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: