HomeКРАСОТАТрябва ли да свалям грима си преди тренировка?

Трябва ли да свалям грима си преди тренировка?

тренировка

Трябва ли да свалям грима си преди тренировка?

Въпреки че тренировката е известна с благоприятното си въздействие върху кожата, ако сте с грим по време на нея, това може да има лоши последствия. 

Слушай статията:

Дебатът между фитнес ентусиастите и експертите по красота относно носенето на грим по време на тренировка е обсъден надълго и нашироко. Науката е на страната на чистото лице, което ще бъде разгледано допълнително в тази статия. Налице е нарастваща тенденция за носене на грим по време на тренировка. Това се дължи на увеличаването на фитнес инфлуенсърите. Но приоритетът на фитнес инфлуенсърите е да бъдат готови за камера. Те не следват най-добрите практики, свързани с кожата, докато са във фитнеса или по време на тренировка. 

Въздействието на грима по време на тренировка

Носенето на грим по време на тренировка може да има вредно въздействие върху кожата, тъй като гримът запушва порите и причинява сухота. Ето защо се препоръчва премахването на грима преди лягане. Той може да се комбинира със себума и мъртви кожни клетки, блокирайки порите и насърчавайки образуването на акне. 

Като най-големият орган в тялото, кожата функционира, за да предпазва от навлизането на микроби от околната среда, които могат да бъдат пагубни за човека. Различни фактори, като влага, нива на омазняване, еластичност, брой пори и разпределение на себума, могат да характеризират здравата кожа.

Упражненията могат да стимулират много физиологични и термични промени. Те могат да доведат до промени в топлинната хомеостаза в тялото, скоростта на метаболизма и по-висока вътрешна температура, което може да причини промени в кожните състояния. Тъй като кожата е вътрешен температурен регулатор чрез процеса на изпотяване, порите могат да се разширят, за да освободят мърсотия и себум. 

Проучване от 2024 г. потвърди липсата на научни познания за ефекта на грима върху епидермиса по време на тренировка. В резултат на тази предпоставка изследователите имаха за цел да проучат влиянието на козметичния крем за основа. Констатациите от използването на фон дьо тен крем по време на аеробни упражнения е че намаляват омазняването на кожата, което може да причини сухота. Освен това е потвърдено, че запушва порите и увеличава производството на себум. Проучването заключава, че носенето на грим по време на аеробни упражнения не се препоръчва за тези със суха кожа. Необходими са допълнителни тестове на различни фон дьо тен кремове на маслена основа, на водна основа и без вода.

Спиралата, очната линия и червилото може да представляват по-малък проблем по време на тренировка, защото не се прилагат върху цялото лице.

Съвети и най-добри практики за грижа за кожата

Някои хора носят грим, докато тренират, защото се притесняват от естествения вид на кожата си. Но по-плътните фон дьо тени са по-комедогенни. Затова ви препоръчваме да използвате алтернативите за фон дьо тен, например BB крем. Те често са формулирани така, че да не са комедогенни и са предназначени да подобрят тонуса на кожата и цялостния вид. CC кремовете за коригиране на цвета са предназначени да намалят зачервяването и неравномерния тен на кожата. Може да имат по-лека консистенция от BB кремовете.

Освен това, след тренировка е важно да почистите кожата, включително както лицето, така и тялото. Така ще премахнете излишната мазнина, пот, бактерии и остатъци от продукта, които иначе могат да допринесат за образуването на акне или фоликулит.

Въпреки че всеки има различен тип кожа, оказва се, че измиването на лицето преди тренировка е един от най-добрите начини да поддържате кожата си здрава. Използвайте лента за глава или щипки, за да предпазите косата от лицето си. Ако тренирате сутрин, опитайте се да не носите грим. Оставянето на кожата ви да диша е от ключово значение, което потенциално предотвратява поредица от различни кожни проблеми. Ако имате особено чувствителна кожа, не трябва да прекалявате с почистващите препарати. Ако имате чувствителна или суха кожа, може да напръскате лицето си с вода. Или да използвате нежен почистващ препарат преди тренировка., вместо да отстранявате естествените мазнини от кожата си. Експериментирайте и намерете рутина, която работи най-добре за вашия тип кожа и предпочитания.

Грижа за кожата след тренировка

Разбира се, грижата за кожата след трениравка е също толкова важна, колкото и преди. Особено ако тренирате с уреди, които и други хора използват. Потта и мъртвите клетки на други хора могат да се задържат върху оборудването за фитнес, причинявайки натрупване на бактерии. Това може да доведе не само до обриви от остатъци от пот, но и до бактериални инфекции и гъбични инфекции. Препоръчваме ви да почистите кожата си веднага след тренировка.


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: