HomeМЕСТААрхитектурни шедьоври на съвременна Германия

Архитектурни шедьоври на съвременна Германия

Архитектурни шедьоври на съвременна Германия

През цялата си история Германия остава развита, богата държава, в която винаги са въвеждани и използвани най-модерните строителни технологии. Преглед на 30 невероятни шедьовъра на съвременната архитектура в Германия ясно показва, че дори и сега тази страна все още е сред световните лидери.

Централата на Adidas в Херцогенаурах

Бялата сграда на централата на спортния гигант Adidas в Херцогенаурах е построена през 2011 г. Тя създава благоприятни условия за ползотворната изследователска работа на 1700 служители на световноизвестната компания. Докато сте вътре в тази модерна сграда, ще забележите, че всички основни зони са свързани помежду си чрез специални проходи. Те напомнят връзки на обувки, за които самата сграда получи прякора Връзки за обувки. Като цяло вътрешното пространство на сградата се характеризира с изключителна лекота и отлична осветеност, които допринасят за най-продуктивната работа.

адидас

витра

Музей на дизайна Vitra във Вайл ам Рейн

В началото на 80-те години на миналия век компанията Vitra, известна в целия свят със своите висококачествени мебели, привлече най-обещаващите архитекти, за да създаде модерен културен комплекс. Той се състои от много сгради в германския град Weil am Rhein. Построен е по проект на американския архитект, гений на деконструктивизма Франк Гери. Сградата се състои от прости геометрични форми, обединени от бели гипсови повърхности и метален покрив.

Футболен стадион Алианц Арена в Мюнхен

Специално за Световното първенство по футбол през 2006 г. в северната част на Мюнхен е построен луксозен стадион с капацитет 75 хиляди души, Allianz Arena. В допълнение към футболното игрище и трибуни, на стадиона има и различни кафенета, ресторанти и павилиони, 2 детски градини/групи за след училище, магазин с марка LEGO и клубен магазин и музей за местния футболен отбор Байерн. На територията на това ултрамодерно спортно съоръжение има четириетажен паркинг за 9800 автомобила, който е един от най-големите в Европа. Оригиналната форма на стадиона породи много хумористични прякори като „надуваема лодка“, „автомобилна гума“ и „въздушна възглавница“. Днес Алианц Арена се смята за една от най-важните сгради не само в Мюнхен, но и в цялата страна.

Алианц Арена в Мюнхен

Универсум

Интерактивен музей и изложбен център „Универсум“ в Бремен

Интерактивният музей и изложбен център „Universum“ е открит в Бремен през 2000 г. Във Вселената всеки посетител може да се пробва като изследовател както на околния свят, така и на себе си. Основният акцент на музея и изложбения център се счита за уникална изложба, посветена на човечеството, Земята и космоса. Изработена от бетон, стоманени греди, дървени рамки и неръждаема стомана, тази луксозна сграда е оформена така, че да прилича или на гигантска мида, или на кит. Невероятната популярност на Вселената се потвърждава от факта, че всяка година музеят приема около 450 хиляди гости от цял ​​свят.

Филхармония в Берлин

Една от най-известните концертни зали в Германия, Берлинската филхармония, е построена специално за местния филхармоничен оркестър през 1963 г. Сградата на Берлинската филхармония е част от известния площад Културфорум, който освен него включва обекти като: Новата национална галерия, Потсдамер Плац и втората сграда на Държавната библиотека. Позлатената бетонна сграда още отдалеч привлича вниманието на многобройните туристи с асиметричната си форма, напомняща очертанията на циркова палатка. Голямата зала на Филхармонията се отличава с оригинален интериор и сцена, разположена в центъра на помещението. Тя е с капацитет 2440 места и е най-голямата концертна зала в Берлин.

Филхармония в Берлин

Кино "UFA-Palast"

Кино „UFA-Palast“ в Дрезден

Невероятно деформираната сграда на киното UFA-Palast в Дрезден е проект на австрийското архитектурно бюро Coop Himmelb(l)au. То е известно в целия свят със своята философия на разрушението. Огромният комплекс се състои от два неразривно свързани обекта: кино с 8 зали, способни да поемат 2600 посетители едновременно, и кристал от стъклена обвивка, който служи като фоайе и обществено пространство.

Автомобилен завод BMW в Лайпциг

За проектирането на уникална офис сграда за автомобилния гигант BMW през 2006 г. известният британски архитект от ирански произход Заха Хадид бе удостоен с една от най-престижните европейски награди в областта на архитектурата RIBA. Този комплекс, построен в Лайпциг през 2005 г., се отличава с гладка и много стилна структура, която освен артистична има и функцията да оформя ясно и разпределя производствените процеси в помещенията. Фабричният комплекс се състои от три сгради, едната от които играе ролята на основен конвейер, другата съдържа спомагателни цехове, а третата ги свързва помежду си.

завод BMW

The Squaire във Франкфурт

Офис сграда The Squaire във Франкфурт на Майн

Офис сградата Squaire е построена във Франкфурт на Майн през 2011 г. Първите етажи на тази огромна структура, достигаща 660 м дължина, 65 м ширина и 45 м височина, са разположени над съществуващата жп гара в близост до международното летище. Такива невероятни размери превърнаха The Squaire в най-голямата офис сграда в Германия и един от малкото земни стъргачи (легнали небостъргачи) на Земята. Squaire е свързан с Терминал 1 на летище Франкфурт чрез пешеходен мост. Интересното е, че името на комплекса The Squaire е игра на английските думи the square (превод от английски square) и the air (превод от английски въздух, въздух).

Многофункционален изложбен център „BMW World“ в Мюнхен

Победителят в конкурса за изграждане на изложбен център за автомобилния гигант BMW, проведен в началото на 2000-те години, беше бюрото Himmelb(l)au от Австрия. В своя проект архитектите предложиха концепцията за пространство, което да се превърне едновременно в „шоурум“ и място за преговори между представители на концерна и неговите клиенти. Основната архитектурна характеристика на проекта беше огромна фуния, състояща се от стъклени блокове. Посетителите имат усещането, че покривът, носещ се в небето, сякаш е засмукан от тази фуния. В стените на изложбения център има както самият салон за автомобили, така и спомагателни съоръжения: музей на автомобилния концерн, кафене, ресторант и няколко конферентни зали.

изложбен център "BMW World"

Метростанция St. Quirin Platz

Метростанция St. Quirin Platz в Мюнхен

Мюнхенската метростанция „St. Quirin-Platz“ е открита през 1997 г. Автор на проекта е архитектурното бюро Hermann + Ottl. Основната особеност на метростанция St. Quirin-Platz е огромният прозорец с форма на мида на югозападната странична стена, гледащ към парка. Таванът над платформата е частично оборудван с отразяващи алуминиеви панели с два реда лампи.

Виртуален инженерен център Щутгарт

Сградата на института, занимаващ се с изследвания в областта на работните процеси, е построена в големия германски град Щутгарт през 2012 г. по проект на холандското бюро UNStudio. Основната цел на архитектите беше да създадат единно пространство, в което студентите да учат и да прекарват свободното си време забавно и полезно. Ето защо екипът на UNStudio проектира взаимосвързана верига от лаборатории, малки изследователски пространства, открити изложбени площи, тераси и площади, които формират структурата на сградата.

Виртуален инженерен център Щутгарт

Sony Center

Многофункционален комплекс „Sony Center“ в Берлин

Комплексът Sony Center, състоящ се от седем сгради, е построен по проект на архитект Хелмут Ян в централния квартал на Берлин през 2000 г. Изграждането на този луксозен ансамбъл струва на градската хазна 600 милиона евро. В Sony Center се помещават офиси на различни компании, апартаменти, кино, развлекателен център, супермаркет, бутици, кафенета и ресторанти. Сградата от стъкло и стомана включва овален обществен форум, който не е отделен от околните улици. Покривната конструкция на форума е невероятно инженерно произведение. Шатровият покрив е прикрепен към стоманен пръстен, който лежи върху околните сгради и има за цел да символизира свещената планина Фуджи.

Централата на Търговската банка във Франкфурт на Майн

Построена през 1997 г., сградата на централата на най-голямата банка в Германия беше най-високата в Европа до 2005 г., губейки тази почетна титла от хотел Triumph Palace в Москва. Височината на 65-етажната кула е около 259 метра (включително антената 300 м). Както в много проекти на британеца Норман Фостър, в небостъргача във Франкфурт е внимателно обмислена и разработена система за естествено осветление и циркулация на въздуха вътре в сградата. Освен това архитектът организира луксозни зимни градини на различни етажи на кулата. Тази сграда е една от малкото в Германия, чиято конструкция използва стомана, а не бетон като основен материал.

Търговската банка във Франкфурт на Майн

Райхстаг в Берлин

Купол на покрива на сградата на германския парламент, Райхстаг в Берлин

Една от основните забележителности на Берлин е построена в края на 19 век. Въпреки това през 1993 г. е обявен конкурс за извършване на реконструкция, един от победителите в който е легендарният Норман Фостър. Основният акцент в реновираната фасада на сградата беше грандиозният купол от стъкло и стомана, издигнат на покрива с диаметър 40 м и височина 24 м. Посетителите вътре в купола са очаровани от невероятната игра на светлина, създадена от отраженията от 360 огледала. Специално огледално покритие допринася за отразяването и пропускането на светлината в интериора.

Жилищна сграда „Dupli-Kasa“ в Баден-Вюртемберг

Къщата Dupli-Kasa, построена в Баден-Вюртемберг по проект на популярния немски архитект Юрген Майер през 2008 г., изумява с невероятната си елегантност. Германецът, винаги пристрастен към белия цвят, не се отказва от предпочитанията си при проектирането на Dupli-Kas. На първия етаж на къщата има зона за отдих с басейн и една спалня, вторият етаж е предназначен за хол и кухня, а третият включва три спални, стая за гости и кабинет. Една от основните характеристики на къщата е нейната максимална отвореност, постигната чрез голям брой големи прозорци и тераси.

Dupli-Kasa

банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: