HomeЗДРАВЕЗащо ултра-преработените храни са вредни?

Защо ултра-преработените храни са вредни?

преработени храни

Защо ултра-преработените храни са вредни?

Изследване, включващо почти 10 милиона души, установи пряка връзка между яденето на твърде много ултра-преработени храни и повече от 30 здравословни състояния. Включително сърдечни заболявания, тревожност и ранна смърт.

Консервирането и замразяването на храна съществува от 20-те години на миналия век. То позволява храната да се произвежда масово, транспортира и съхранява за дълги периоди. Такива храни са например някои видове хляб, зърнени закуски, замразени ястия, които са били промишлено произведени с аромати и добавки. Но здравните изследователи обръщат внимание на по-нова форма на преработена храна – ултра-преработена храна или UPF.

Проучването на BMJ установи, че широкото разпространение на преработени храни е свързано категорично с по-висока смъртност, свързана със сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2. Както и тревожни разстройства и други психични заболявания. Изследователите от проучването откриха допълнителни връзки между приема на такива храни и по-високия риск от смъртност по всякаква причина, депресия, наднормено тегло, затлъстяване и нарушен сън.

Изследователите заключават: “Препоръчваме спешни изследвания и разработването и оценката на цялостни стратегии за населението и общественото здраве, насочени към намаляване на диетичното излагане на свръхпреработени храни за подобряване на човешкото здраве.”

UPF са пристрастяващи

В редакционна статия, публикувана заедно с проучването на BMJ, група международни учени твърдят, че ултра-преработените храни „не са просто модифицирани храни“. Обикновено те съдържат „малко, ако изобщо съдържат цяла храна“ и са направени от евтини, химически променени съставки. Включително модифицирани нишестета, захари, масла и мазнини. Това ги прави много удобни – готови за консумация и почти неразвалящи се и вкусни за потребителите. Техните евтини съставки и дълъг срок на годност, са много печеливши за производителите. Пшеница, ориз, соя, палма и царевица са често срещани култури, широко използвани като основа за UPF продукти.

Заедно с изкуствените аромати, добавките се използват за свързване на съставките и стабилизиране на продуктите, като помагат за поддържане на тяхната текстура и форма, и ги запазват и оцветяват, както и подобряват вкуса им.

В книгата си Ultra-Processed People: the Science Behind Food That Isn’t Food, Крис ван Тулекен сравнява яденето на UPF продукти с пушенето и оприличава хранителната индустрия, която ги произвежда, с Big Tobacco – името, дадено на големите производители на цигари.

Как можете да разберете дали даден продукт е UPF?

Започнете, като проверите етикета за съставки, които не разпознавате. Те могат да включват царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, бутилиран хидроксианизол (BHA) и бутилиран хидрокситолуен (BHT), карагенан, хранителни бои, хидрогенирани масла, мононатриев глутамат (MSG), калиев бромат, натриев нитрат и натриев нитрит, сулфити (като серен диоксид, калиев бисулфит, натриев бисулфит и натриев сулфит).

„Ако даден хранителен продукт казва, че има високо съдържание на фибри, ниско съдържание на сол, ниско съдържание на мазнини, поддържа имунната ви система или че може да се консумира като част от диета за отслабване , това почти сигурно е UPF“, каза ван Тулекен .

Примери за ултра преработени храни и такива храни, които са вредни за човешкото тяло: газирани напитки, сладкиши, шоколад, сладолед, бисквити, торти, сладкиши, колбаси, хамбургери, готови пайове, пица, пилешки хапки, печива, зърнени храни, мюсли, зърнени блокчета, овкусени кисели млека, плодови и млечни напитки. Търговският пълнозърнест хляб също се класифицира като UPF.


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: