HomeМЕСТААрхитектурни шедьоври на Германия: II част

Архитектурни шедьоври на Германия: II част

Германия

Архитектурни шедьоври на Германия: II част

През цялата си история Германия остава развита, богата държава, в която винаги са въвеждани и използвани най-модерните строителни технологии. Преглед на 30 невероятни шедьовъра на съвременната архитектура в Германия ясно показва, че дори и сега тази страна все още е сред световните лидери.

Музей на Порше в Щутгарт

Модерната сграда на Porsche Museum, в която се съхраняват експонати, свързани с историята на марката от нейното създаване до наши дни, е построена в покрайнините на Щутгарт през 2009 г. 5 години преди откриването, през 2004 г., бордът на директорите на компанията решава да проведе конкурс за изграждането на бъдещия музей. 170 архитектурни фирми от цял ​​свят се състезават помежду си, но победител е австрийското бюро Delugan Meissl Associated Architects. Именно по техния дизайн е построен зашеметяващият музей на Porsche, който е невероятно популярен както сред собствениците на автомобили от тази марка, така и сред обикновените туристи.

Музей на Порше

банка DZ Bank в Берлин

Клон на франкфуртската банка DZ Bank в Берлин

Градоустройственият кодекс на Берлин забранява изграждането на сграда, която ще скрие Бранденбургската врата. Изпълнявайки това изискване, архитектът деконструктивист Франк Гери проектира клон на Франкфуртската DZ Bank и го разполага срещу Триумфалната арка. Сградата на банката е с дискретна варовикова фасада. Конферентната зала, облицована с плочи от неръждаема стомана, която според самия автор наподобява глава на кон, се намира в атриума и също представлява невероятна гледка.

Многофункционален комплекс Neuer Zollhof в Дюселдорф

Комплексът със смесено предназначение от американеца Франк Гери, пуснат в експлоатация през 1999 г., ускори значителната трансформация на малкия крайбрежен град в модерен икономически клъстер на Германия, наречен Media Port. Три съседни офис сгради в центъра на града, проектирани от Гери и други известни архитекти Фумихико Маки и Студио Мърфи/Ян, са символ на новия Дюселдорф.

комплекс Neuer Zollhof в Дюселдорф

Многофункционален комплекс "Campus Elbberg" в Хамбург

Многофункционален комплекс „Campus Elbberg“ в Хамбург

Футуристичната сграда на многофункционалния комплекс „Campus Elbberg“ е построена на територията на пристанището на Хамбург през 2003 г. В стените на тази сграда са разположени офисите на компании, работещи в различни области. Сградата, оформена като нос на кораб, разполага с голяма обществена зона с невероятна гледка към река Елба и бизнес центъра Dockland.

Музей за съвременно изкуство Frieder Burda в Баден-Баден

Синът на основателите на известното издателство Burda Moden, Фридер Бурда, решил да отвори музей, в който да покаже собствената си колекция от предмети на изкуството, наброяваща около 500 шедьовъра на съвременното изобразително изкуство. През 2009 г. известният архитект Юрген Майер помага на Бурда да реализира мечтата си, като разработва концепцията за бъдещия музей. В стените на музея има фоайе, изложбени пространства и конферентна зала. Основната част от колекцията се състои от живопис, графика и скулптура. Сред имената на световноизвестни художници, чиито творби са изложени в музея, заслужава да се подчертаят Пабло Пикасо и Джаксън Полок.

Frieder Burda в Баден-Баден

Централата на Европейската централна банка във Франкфурт на Майн

Централата на Европейската централна банка във Франкфурт на Майн

Сградата на централата на Европейската централна банка е издигната във Франкфурт на Майн през 2014 г. Комплексът се състои от две сгради с приблизителна височина 184 и 165 метра (без шпилове и антени), свързани с четири атриума-прехода на ниво 3-ти, 15-ти, 27-ми и 38-ми етаж. Автор на такава деконструктивна структура е Wulf Prix, основател и водещ архитект на австрийското бюро Coop Himmelb(l)au. Ако се вярва на статистиката, в сградата има 18 асансьора, работят около 2300 банкови служители и има 630 паркоместа.

Международно летище „Франц Йозеф Щраус“ в Мюнхен

Международното летище Мюнхен „Франц Йозеф Щраус“ е открито през 1992 г. Състои се от два терминала, между които има изключително необичаен обект, огромният търговски и развлекателен център MAC (Munchen Airport Center). За пътниците и гостите на комплекс MAC са на разположение различни магазини, кафенета, ресторанти, медицински центрове, малки спортни съоръжения и дори много популярния хотел Кемпински. Летище Франц Йозеф Щраус се смята за второто по големина на пътнически трафик в Германия (след летище Франкфурт) и едно от най-значимите в Европа.

Международно летище "Франц Йозеф Щраус" в Мюнхен

Военноисторически музей в Дрезден

Военноисторически музей в Дрезден

Военноисторическият музей в Дрезден е един от двата най-големи германски военни музея. Музейният комплекс се състои от двата най-важни елемента на сградата на арсенала, построена в края на 19 век, и огромен клиновиден пететажен обем, изработен от бетон, стомана и стъкло, добавен към него през 2005 г. Авторът на последния е Даниел Либескинд. С появата на това уникално разширение военноисторическият музей в Дрезден стана най-големият обект от този тип в света.

Музей на Феликс Нусбаум в Оснабрюк

Музеят, посветен на живота и творчеството на изключителния представител на художественото движение, наречено нова обективност Феликс Нусбаум, е построен в родния му град Оснабрюк през 1988 г. Художникът преживява ужасен живот: емиграция в съседна Белгия, незначително съществуване в мазета, изгнание и екзекуция в Аушвиц. Основната идея на автора на проекта Даниел Либескинд е борбата срещу расизма и етническата нетърпимост. Много е трудно да се влезе в самия музей поради невероятно тежката входна врата, но е още по-трудно да се излезе от него след посещение на галерията, посетителите са изправени пред празна стена. Сградата на музея Nussbaum се превърна в една от основните визитни картички на творчеството на Либескинд.

Музей на Феликс Нусбаум в Оснабрюк

Студентска столова Mensa Moltke в Карлсруе

Студентска столова Mensa Moltke в Карлсруе

Сградата на студентската столова Mensa Moltke е построена по проект на архитектурното бюро Jürgen Mayer в Карлсруе през 2007 г. Залата за хранене Moltke, разположена в центъра на кампуса, обслужва студенти и служители от всички близки учебни заведения. Струва си да се отбележи, че около 2 хиляди гости посещават тази необичайна трапезария всеки ден, които са привлечени не само от приятната атмосфера вътре, но и от богатия избор от предлагани ястия. Покривът на тази сграда се използва –  през лятото се превръща в голяма зона за отдих, служеща като място за срещи на студенти с изглед към невероятно красивата гора Hardtwald.

Филологическа библиотека на Берлинския свободен университет

Берлинският свободен университет е едно от трите най-престижни висши учебни заведения в Германия. В неговите стени всеки ден се провеждат експерименти и изследвания в областта на хуманитарните и природните науки. Сградата, чието завършване отне 8 години и най-накрая беше завършена през 2005 г., има необичайна овална форма, която повечето хора свързват с яйце. За това той шеговито е класиран сред шедьоврите на яйчената архитектура. Много критици изразяват недоволство от разликата между архитектурата на библиотеката и архитектурата на околните правоъгълни сгради. Други експерти смятат, че човек може да си затвори очите за това несъответствие, тъй като ултрамодерният библиотечен комплекс формира архитектурата на бъдещето.

Берлинският свободен университет

Прочети още: Архитектурни шедьоври на съвременна Германия: I част


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: