HomeИНТЕРЕСНОКак да разгърнем пълния си потенциал?

Как да разгърнем пълния си потенциал?

потенциал

Как да разгърнем пълния си потенциал?

Книгата „Навици за един милион долара“ е издадена през 2017 година и помага на читателите да разберат защо е важно да изграждат добри навици. Авторът Брайън Трейси обяснява кои са тайните на успеха и какво трябва да направите, за да разгърнете пълния си потенциал. Според него действията на човека са резултат от неговите навици. Можете да създадете собственото си бъдеще, като промените поведението си. Животът ви утре зависи от изборите и решенията, които вземате днес. От вас зависи дали ще станете човека, който искате да бъдете и дали ще постигнете целите в живота си.  

Задавате ли си въпроса защо някои хора постигат успех в живота, а други – не? Брайън Трейси разкрива причината, която е свързана с навиците. Според него лошите навици се формират много бързо, но е трудно да се живее с тях. Добрите навици се изграждат бавно и с тях се живее по-лесно. Все пак авторът смята, че парите, бизнесът, кариерата и социалният статус няма да имат никаква стойност, ако човек не живее дълго и пълноценно. Можете да използвате вашите милиони долари само ако сте живи и в добро здраве.

Когато хората изграждат добри навици, постигат успех в работата и живота

Вие сте това, което сте, благодарение на собствените си действия. Нищо не става случайно. Вашите затруднения, финансово положение, социален статус и личностни качества се определят от вашите избори. Така че, ако искате да постигнете успех, трябва да положите съзнателни усилия, както всички останали милионери, които са започнали от нулата. Може би се питате откъде да започнете? На помощ идва Брайън Трейси, който води читателите по пътя към успеха стъпка по стъпка. Първото нещо, което всеки човек трябва да направи е да изгради определени навици, с които да започне пътуването си  към финансовата независимост. Авторът предоставя всички основни теории, стратегии, съвети и обяснения, които стоят зад успеха на милионерите, и насърчава читателите да ги приложат на практика.

Самоувереността е изключително важна за успешния начин на живот

Още в началото на книгата Брайън Трейси посочва, че е необходимо да повишите самоувереността си, за да реализирате пълния си потенциал. Необходимо е да разберете кои са вашите цели и мечти за бъдещото ви „Аз“. Само така ще успеете да погледнете реално на себе си в настоящето. Бъдете неудържими, неустоими и безстрашни във всяка ситуация.
Самоувереността е функция от нашите собствени мисли и самовъзприятия. Според авторът  вътрешният живот изгражда външния живот. Това, което се отразява отвътре, може да се види отвън. Природните законите и собствените ни принципи помагат да осмислим себе си и да се възприемем по-обективно. Благодарение на това се чувстваме по-щастливи и по-пълноценни. Самоувереността е ключът, с който се отваря и затваря вратата към личния успех. Ако искате да се радвате на самочувствие и увереност отвън, трябва да бъдете честни и последователни отвътре. Отправната точка за постигане на нужната самоувереност е да обмислите и решите какви са вашите ценности. След това е необходимо да ги следвате. 

Изграждане на добри навици

Успешните хора са се изкачили до върха, благодарение на своите навици. Според авторa навиците определят 95% от поведението на даден човек. Всичко, което сте днес и всичко, което някога ще бъдете, се определя от добрите или лоши навици, които ви формират. Чрез създаване на добри навици и позитивно поведение, вие също можете да станете успешни и проспериращи. Успешните хора се развиват и променят непрекъснато, като придобиват нови навици и изоставят старите. За да развиете нови модели на поведение, трябва да сте търпеливи и решителни. Не се отказвайте дори, когато ви е трудно да продължите. 

Ключови навици, които Брайън Трейси съветва читателите да развият:

Самодисциплина – това е способността да контролирате живота си. Като дисциплинирате ума си да мисли оптимистично, действията ви ще бъдат насочени към постигане на вашите цели и задачи. Не миналото, а нагласата ви за бъдещето определя посоката на живота ви. Освен това можете да постигнете самодисциплина и като си поставяте ежедневни цели, развивате уменията си и се образовате.

Инициативност и предприемчивост. Това са нaвици, които трябва да развиете и практикувате. Нищо няма да стане, ако просто седите и чакате нещата да се случат сами. Трябва да поемете отговорност и да действате. Направете го въпреки рисковете и несигурността. Щом толкова хора преди вас са успели, значи и вие можете да постигнете същото.

Планиране. За да организирате живота си както трябва е необходимо предварително да планирате дейностите си. Записвайте задачите си, започвайте деня с изброяване на нещата, които трябва да свършите, определяйте приоритетите си, бъдете точни и оптимизирайте ефективността си. Не отлагайте важните задачи. Ако се научите да управлявате времето си, ще подобрите целия си живот. 

Други навици, на които авторът обръща внимание са: 

– Навици свързани с финансите: пестеливост, правилна организация, управление и други. 

– Навици на работното място: трудолюбие, екипност, бързо усвояване на нови умения. 

Както забелязвате, нито един от тези навици не изисква пари или други финансови средства. Те са свързани с промяна на начина на мислене. Всеки човек може да ги развие, стига да бъде постоянен и усърден. Освен гореспоменатите навици Брайън Трейси разглежда такива, които са необходими за постигане на емоционален, физически и психологически комфорт. 

Развийте неизползвания си потенциал

Според автора една от най-важните цели в живота на всеки човек трябва да бъде успехът. За да го постигнете, е необходимо да реализирате пълния си потенциал. Важно е да обърнете внимание на закона за причинно-следствената връзка. Той гласи, че има специална причина за всичко, което ни се случва. Финансовият успех също не е случаен. Той е резултат от многократното извършване на точно определени действия, докато не постигнете финансова независимост и свобода.  

Вашите мисли са важни

Авторът смята, че хората са това, което мислят. Повечето от нещата, които се случват в живота ни, са резултат от нашите действия и решения. Всичко, с което захранваме съзнанието си, неизбежно се проявява. Следователно колкото повече мислим позитивно, толкова по-големи неща, можем да извършим. Всичко създадено от човека, в началото е било мисъл и идея, родена в нечий ум и превърната в реалност. Всичко в живота започва с мислите, желанията и мечтите, зародили се в нашия ум. Мислите създават и преобразуват света. Светът се превръща в огледално отражение на вътрешния свят на човека, материализирайки съкровените му мисли и желания. 

Разликата между успешните и неуспешните хора се състои в техните навици

Всеки един от нас има способността да бъде успешен, но някои просто още не са го  осъзнали. Ако спазвате съветите на автора, ще започнете да реализирате пълния си потенциал. Изграждането на нови навици е трудна задача, но си заслужава да опитате. Ключът към  премахването на старите навици и развиването на нови е постоянството. Търпението също е от решаващо значение, затова, не се отказвайте. Продължавайте напред и няма да съжалявате. Успехът идва при хората, когато:

  • силно вярват в него и в себе си;
  • са мотивирани и преследват целите си;
  • мислят и говорят позитивно;
  • поемат пълнен контрол върху това, което искат да постигнат и са напълно концентрирани върху него.

Бъдете дисциплинирани 

Самодисциплината е изключително необходима, за да започнете пътя си към успеха. Първата стъпка към нея е планирането. Започнете да си правите план и график за всяка цел, която искате да постигнете. Не избирайте произволно и няма да вземате грешни решения. Нещата, които се правят организирано и внимателно, гарантират повече успех. Брайън Трейси обръща внимание на важността на самодисциплината и планирането. Той предлага няколко лесни техники за оптимизиране и управление на времето: 

– Използвайте правилото 80/20.

– Определете приоритетите си.

– Фокусирайте се върху крайната цел.

– Започнете деня си с най-трудната задача.

– Разделете времето на големи блокове.

Добрите взаимоотношения са изключително важни

Поемете контрола върху живота, кариерата и бъдещето си. За да постигнете това е необходимо да изградите добри взаимоотношения с другите. Авторът смята, че винаги трябва да държим хората, които обичаме, близо до себе си. Необходимо е да споделяме успеха и щастието с другите. Спойката, която държи всички взаимоотношения в едно е доверието. То от своя страна се основава на почтеността. Добрата комуникация също е изключително важна за изграждане на правилни взаимоотношения. Голяма част от успеха идва от способността ви да общувате добре с хората. Успешните хора отделят много време, за да подобрят уменията си. Те знаят, че комуникацията е важна не само за бизнеса, но и за всеки друг вид отношения.

Едно от най-уважаваните качества е така наречената “социална интелигентност”. Това е способността на човека да взаимодейства добре с околните. Ако искате някой близък да знае защо се чувствате наранени, ще трябва да му обясните, за да разбере точно какво се е случило с вас.

Основните казуси, които книгата решава

Четивото разглежда почти всички аспекти на успешния живот. Книгата не е просто философска и интроспективна, а дава съществена информация и научни данни, които могат да ни помогнат да постигнем целите си. Авторът кара читателите да действат и им дава редица задачи и упражнения, които могат да практикуват в реалния живот. Книгата е подходяща за всеки, който иска да тръгне по пътя към успеха. 

Ползи от книгата

В „Навици за един милион долара“ е събрано почти всичко, което трябва да знаете за самомотивацията и личностното развитие. Книгата е пълна с практически съвети и добре проучени техники за успех. Освен това авторът дава насоки и съвети на начинаещи предприемачи и лидери. Също така обръща внимание на управлението на личните финанси и спестяването. Книгата е написана увлекателно и на достъпен език. Всеки човек може да я разбере и да приложи на практика съветите на автора.

Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги – първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.  


Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега: 


Прочети още: Необикновеният живот на един обикновен човек


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: