HomeПОДКАСТРазбиване на митовете: Жените, тежестите и здравето

Разбиване на митовете: Жените, тежестите и здравето

Жените, тежестите и здравето

Разбиване на митовете: Жените, тежестите и здравето

Когато стъпваме във фитнеса, предразсъдъците и митовете често ни преследват. Но треньорът Ваня Василева се стреми да разруши един от най-устойчивите стереотипи – този за жените и тежестите.

Подкаст рубриката „Феерия за твоето тяло“ е съвместен проект на Дамски фитнес „Феерия“ и MADAMSKO. В еп. 8 разбираме как силовите тренировки влияят на тялото и психиката на жените, както и какви са ползите от този вид тренировки за нашето здраве.

Пречупване на стереотипите за женските тренировки

„Нали няма да направя много мускули?“ – това е често първото изречение, което Ваня чува от жените, които стъпват в залата. За мнозина, страхът от „прекомерно“ развити мускули е истински. Ваня е забелязала, че това притеснение се появява по-често при жени, които са с повече натрупана мастна тъкан. Този страх обаче не е новост. Ваня споделя, че той датира още от годините на забрана за спорт за жените през 60те и 70те. Тя убеждава жените, че работата с тежести не е само за мъжете и че няма нищо страшно в това да се развиват здрави мускули. Но защо е така?

Човешкото тяло е едно и при жените и при мъжете. Основната цел на работата с тежести е да можем да имаме здраво тяло. Здравото тяло не се определя само от това какъв е обемът на мускулатурата ти, то се определя от телодържанието ни, от това да можем самостоятелно да правим ежедневни дейности и движения. 

Според Ваня физическото натоварване е абсолютно задължително при жените. Първо, защото човешкото тяло е опорно двигателен апарат – кости, стави и мускули. Животът на мускула определя живота на нашия мозък. Второ, когато мускулът работи, той успява да нахрани или да провокира остеогенезата, както и да се образува колаген и еластин. Третият елемент характеризира разликата между мъжете и жените. 

“Жените няма как да заприличат на мъже, защото те нямат достатъчно тестостерон в организма си”, заключва Ваня. 

Силата на мускула ни кара да изпълняваме всички ежедневни дейности. Тя ни кара да ходим, да клякаме, да се изправим и тн. Много хора не осъзнават, че ежедневно клякат и ходят със своето собствено тегло, което също е тежест. Разбира се, Ваня напомня, че и кардиото също е важно, но трябва да се комбинира със силови упражнения. 

Важно е да се отбележи връзката между тренировките и хормоналния баланс при жените. През месечния цикъл, нивата на хормоните като тестостерон, прогестерон и естроген се изменят. Силовите упражнения могат да имат положителен ефект върху хормоналния баланс и да помогнат за управлението на симптомите, свързани с менструалния цикъл.

Преодоляването на стереотипите и страховете е първата стъпка към постигане на здраво и силно тяло. Силата на мускулите е основна за функционалността на тялото, а силовите упражнения играят ключова роля в този процес. Съчетани с кардиото, те могат да доведат до хормонален баланс и подобрение на общото здраве и благополучие на жените.

В епизода Ваня отговаря и на въпросите:

•Как тренировките с тежести влияят на нивата на хормоните като естроген, тестостерон и прогестерон?

•Как силовите упражнения ускоряват метаболизма и подпомагат горенето на калории?

•Как тренировките с тежести влияят на нивата на стрес, тревожност и депресия?

Целия разговор може да чуете в Soundcloud, Spotify и YouTube


Прочети още: Как да приложим биохакинг за здраво тяло?

банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: