HomeМЕСТАМистерията в сърцето на Рим, която остава неразгадана 

Мистерията в сърцето на Рим, която остава неразгадана 

рим

Мистерията в сърцето на Рим, която остава неразгадана 

Рим – Вечният град. Пленява с красота и атракции. Той съдържа много тайни, натрупани през вековете, които любопитните потомци тепърва ще разгадават. Една от тези тайни се намира на Пиаца Виторио Емануеле II. Това е Алхимичната врата, наричана още Магическа, Херметична и Небесна врата. Ще ви разкажем нейната невероятна история.

Алхимичната врата се намира във Вила Паломбара, Рим, която е принадлежала на Масимилиано Паломбара (1614 -1680), който основава собствена алхимична лаборатория. Той не само изучава алхимия, но и споделя знанията си с всички любители на езотериката и алхимията.

Тези ентусиасти често се срещали в двореца Канчелерия, където живеела кралицата в изгнание Кристина (1632 – 1654) от Швеция (кралица на шведите, готите и вандалите, велика принцеса на Финландия и дукеса на Ингрия, Естония, Ливония и Карелия), смятана за най-културната жена на своя век. Тя събира около себе си писатели, поети и художници, но именно алхимиците правят това място известно като „двореца на алхимиците“.

Именно в двореца Cancelleria маркизът се запознава с алхимика от Болоня Пиетро Антонио Бандиера, йезуита Атанасий Кирхер, който изучава алхимията на Древен Египет, както и Джузепе Франческо Бори, който няколко години изповядва ерес. Става близък приятел на маркиза, който го приема във Вила Паломбара до последните му дни.

Легенда за Алхимичната врата

Легендата за Алхимичната врата, станала известна едва през 1802 г., е свързана с името Бори. В нея се казва, че една нощ портите на Вила Паломбара се отворили, за да пропуснат поклонник. Той бил известният алхимик Франческо Бори, който търсел чудно растение, което може да превърне метала в злато. Това растение растяло в градината на маркиза.

Търсенето било успешно. На следващата сутрин гостът изчезнал, оставяйки зад себе си Алхимическата врата, златни люспи и ръкопис, съдържащ магически символи, подобни на мистериозния ръкопис на Войнич (Voynich Manuscript) от XV век. Може би това е формулата на философския камък.

Маркизът се надявал, че символите, гравирани върху Алхимическата врата, един ден ще бъдат дешифрирани, така че някой да може да ги използва, както направил Бори.

Едва през 1800 г. Алхимическата врата е демонтирана и преместена на стената на църквата на Пиаца Виторио, където е и днес. Наблизо били монтирани две египетски статуи, изобразяващи Бес, божество, считано за пазител на огнището и покровител на семейството.

алхимична врата

Мистерия в мистерията: изчезването и повторното появяване на Франческо Бори

Портрети на Франческо Борри и граф Сен-Жермен. Фото: By Gabriele Caliri, from Wikimedia Commons 

Друг интересен факт, свързан с легендата за Алхимичната врата в Рим. Става въпрос за Бори, който през 1691 г. е затворен в замъка Сант Анджело, където прекарва последните дни от живота си. Има обаче хора, които смятат, че той скоро се е появил отново. През 1712 г. е роден граф Сен Жермен (починал 1784 г.), който по-късно става известен алхимик и изобретател. Според мнозина той е създал еликсира на дългия живот, а освен това е имал способността да изчезва и да се появява отново по желание на различни места.

Мнозина твърдят, че това е някакво прераждане на Франческо Бори, предвид приликите между двамата алхимици. Дали това е така – едва ли някога ще разберем, но мистериозната врата, която се намира във Вечния град, дълго ще напомня за произхода си. И кой знае, може би някой ден тя ще разкрие тайната си…


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With:
Tags