HomeЗДРАВЕСлънцезащитен крем: Всичко, което трябва да знаем

Слънцезащитен крем: Всичко, което трябва да знаем

слънцезащита

Слънцезащитен крем: Всичко, което трябва да знаем

Всеки дерматолог препоръчва слънцезащитен крем като основен градивен елемент на редовната рутинна грижа за кожата. Често се казва, че най-малкото, което можете да направите за кожата си, е да нанесете слънцезащитен крем, ако не искате да имате дълга рутина. Нека да разгледаме всичко, което трябва да знаете за слънцезащитните продукти, от защо до как.

Защо слънцезащитният крем е важен в ежедневието ви?

Слънцезащитният крем предпазва от вредните ултравиолетови лъчи

Слънцезащитните кремове са специално предназначени да предпазват кожата от вредното въздействие на ултравиолетовото (UV) лъчение. Той действа като бариера, като не позволява на вредните слънчеви лъчи да проникнат през кожата и да причинят увреждане.

Предпазва от рак на кожата

Излагането на UV радиация е основен рисков фактор за рак на кожата. Редовната употреба на слънцезащитен крем може да помогне за намаляване на този риск, като предпазва кожата ви от вредното въздействие на слънцето.

Предотвратява преждевременното стареене

UV радиацията може да причини преждевременно стареене на кожата, водещо до бръчки, фини линии и възрастови петна. Слънцезащитният крем помага за предотвратяване на тези признаци на стареене, като предпазва кожата от UV увреждане.

Намалява риска от слънчево изгаряне

Слънчевото изгаряне може да бъде болезнено и неприятно, а също така може да увеличи риска от рак на кожата. Слънцезащитният крем помага за предотвратяване на слънчево изгаряне, като блокира ултравиолетовите лъчи да достигнат кожата и по този начин предотвратява излишното производство на меланин.

Помага за изравняване на тена на кожата

Излагането на слънце може да причини неравномерен тен на кожата, като някои области на кожата стават по-тъмни от други. Слънцезащитният крем помага да се предотврати това, като предпазва кожата от UV радиация и намалява риска от хиперпигментация или тен.

Предотвратява тъмни петна

Излагането на слънце може да причини тъмни петна по кожата ви. Слънцезащитният крем помага да се предотврати образуването на тези петна и дори може да помогне за избледняване на съществуващите.

Предпазва от други фактори на околната среда

В допълнение към ултравиолетовите лъчи, кожата е изложена и на други фактори на околната среда, като замърсяване и синя светлина от електронни устройства. Слънцезащитният крем може да помогне за защита на кожата от тези стресови фактори и да я поддържа здрава и сияйна.

Избор на правилния слънцезащитен крем

Изборът на правилния слънцезащитен крем може да бъде непосилен, като се има предвид разнообразието от опции, предлагани на пазара. И така, как да изберете правилния? Нека разберем:

Слънцезащитен крем

SPF: Слънцезащитният фактор (SPF) е мярка за това колко добре слънцезащитният крем предпазва от UVB лъчи. SPF 40 блокира 97,5 процента, докато SPF 50 блокира около 98 процента. Дерматолозите препоръчват слънцезащитни продукти с минимум SPF 40 за ваша защита.

Широк спектър: Формулиран да предпазва от UVA и UVB лъчи. UVA лъчите могат да доведат до преждевременно стареене, докато UVB лъчите са отговорни за слънчевите изгаряния. Изборът на широкоспектърен слънцезащитен крем осигурява цялостна защита и срещу двата вида UV радиация. Потърсете рейтинг PA на слънцезащитните опаковки, за да разберете неговата ефективност.

Водоустойчив: Уверете се, че вашият слънцезащитен крем е водоустойчив, ако планирате да плувате или сте склонни да се потите много.

Тип кожа: Предлагат се слънцезащитни формули, за да се погрижат за различни типове кожа и проблеми. Независимо дали имате мазна, суха, чувствителна или склонна към акне кожа, има слънцезащитен вариант, подходящ за вашите специфични нужди. Например, ако имате мазна кожа, потърсете лек слънцезащитен крем без мазнини.

Съставки: Потърсете сертификат за безопасност, за да сте сигурни, че вашият слънцезащитен крем не съдържа вредни токсини, също така потърсете слънцезащитни продукти от ново поколение със смес от антиоксидантен витамин С, който ще осигури допълнителна защита, особено за индийската кожа.

Как да използвате слънцезащитен крем правилно

Започнете с чисто лице: Измийте лицето си с нежен почистващ препарат и го подсушете.

Нанесете овлажнител: Нанесете лек овлажнител върху лицето си, за да хидратирате кожата си.

Нанесете слънцезащитен крем: Изстискайте с два пръста слънцезащитен крем върху върха на пръстите си и го нанесете върху лицето си на точки.

Разнесете го равномерно: Внимателно разнесете слънцезащитния крем по цялото си лице и шия, като се уверите, че покривате всички области, включително носа, бузите, челото и брадичката.

Изчакайте, преди да нанесете грим: Изчакайте няколко минути слънцезащитният крем да попие в кожата ви, преди да нанесете грим или да излезете навън.

Кога да използвате слънцезащитен крем

Ежедневна употреба: UV лъчите присъстват през цялата година, дори в облачни или по-хладни дни. Ето защо е от съществено значение да използвате слънцезащитен крем ежедневно в рутинната си сутрин. Винаги се препоръчва да нанасяте слънцезащитен крем преди пряко излагане на слънце, около 15-30 минути е идеално.

Повторно нанасяне: Ефективността на слънцезащитните продукти намалява с времето, особено при излагане на вода, пот или триене на кожата. Повторното нанасяне на слънцезащитен крем на всеки два часа или по-често помага за поддържане на адекватна защита.

Източник: newindianexpress.com


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: