HomeПОДКАСТД-р Иван Пеев: Здраве за кожата след 40 

Д-р Иван Пеев: Здраве за кожата след 40 

кожа след 40

Д-р Иван Пеев: Здраве за кожата след 40 

Темата за здравата кожа винаги е била актуална, но много жени започват да обръщат повече внимание на кожата си именно след 40-те си години. За щастие, тайната на вечната младост не е толкова скрита, колкото мислим. Въпреки че времето няма как да бъде спряно, възможностите за поддържане на кожата здрава и сияйна са истински. 

Д-р Иван Пеев, дерматолог и собственик на дерматологична клиника Aestheline, разкри тези тайни по време на най-голямото бюти изложение на Балканите – Арена на Красотата 2024. Той работи вече 8 години в сферата на дерматологията и естетиката и сподели кои са ключовите особености в грижата за кожата след достигане на 40-годишна възраст и какви са специфичните нужди и проблеми, които възникват.

Д-р Пеев даде ценни съвети и насоки за поддържане на кожата здрава и с младежки вид. Той засегна темите за храненето и хидратацията. Даде примери за професионални процедури и продукти за грижа за кожата. 

Иван Пеев

Кои са хормоните които оказват влияние върху кожата?

Един от най-важните играчи в битката за здрава кожа е естрогенът, който допринася за плътността и хидратацията на кожата. Д-р Пеев споделя, че ролята на естрогена е изключително важна за кожата, защото той предотвратява загубата на колаген и увеличава плътността на кожата. Той напомня, че започваме да губим колаген още от 20 годишна възраст с около 1% на година. След 40 годишна възраст естрогенът губи своята функция и колагенът започва да намалява драстично. Естрогенът възстановява хидратацията на кожата и нормализира омазняването. Също така подобрява и забавя появата на финните линии и бръчки. 

Голяма роля имат и андрогенните хормони върху кожата и косата ни. Както и кортизолът, който влияе на нарушената кожна бариера и не на последно място витамин D.

Какво се случва с кожата ни по време на менопауза? Най-общо казано започва да се наблюдава изтъняване на кожата, поява на бръчки, намалява хидратацията, загуба на блясък, нарушава се кожната бариера. Косата също изтънява, а може да се появи и мъжки тип окосмяване. 

Препоръчителна грижа за кожата през менопаузата

Д-р Пеев споделя, че хидратацията е изключително важна. Това означава от една страна да задържим водата в кожата си, използвайки специални продукти или процедури. И от друга страна да възстановим водно липидния слой, мазнината, която има повърхностно в кожата. Тя ни защитава от агресорите на външната среда. Хиалуроновата киселина е гелообразно вещество, което има уникалната способност да задържа влагата. Всъщност телата ни го произвеждат естествено, за да поддържат кожата ни мека и еластична. Затова хиалуроновата киселина е ключова съставка в продуктите за грижа за кожата. 

Д-р Иван Пеев напомня, че слънцезащитата е важна не само, защото предпазва, но и за това как старее кожата. Слънцезащитата трябва да медицинска, да има доказано съдържание на филтри. Продуктите за измиване няма нужда да бъдат агресивни, защото кожата започва да става все по-чувствителна. Той също така споделя, че е привърженик на комбинацията с витамин C и ретинол. Ретинолът е доказан антиоксидант за кожата с регенеративни способности и подобрява клетъчния цикъл. 

Той съветва преди да предприемем мерки, да се направи консултация с дерматолог особено в периода на менопауза.

В епизода ще чуете още:

• Кои са процедурите които подобряват качеството и външния вид на кожата?

• Кои са процедурите които подобряват контура на лицето?

• Грижа за косата

Целия семинар може да чуете в SoundcloudSpotify и YouTube


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: