HomeКРАСОТАСъвети от експерта за идеалната грижа за коса

Съвети от експерта за идеалната грижа за коса

грижа за коса

Съвети от експерта за идеалната грижа за коса

Косата е символ на женската красота и самочувствие. Но за да изглежда перфектно, тя изисква специална грижа и внимание. 

Слушай статията:

С разнообразието от продукти на пазара, понякога може да е трудно да изберем правилните подходи за грижата за косата си. За да разберем повече за важността на правилната грижа за косата и как да я постигнем, разговаряме с магистър-фармацевт и мениджър в Biopharma Laboratories, Лидия Стойчева. Марката BRAVE. NEW. HAIR. е едно от гордите постижения на компанията, създадена с нови технологии, идеи и визия за грижа за косата.

За какво трябва да внимаваме, когато избираме шампоан?

Първото нещо, което трябва да знаем е, че много често скалпът и дължините на косата са в различно състояние. Ако имаме проблем на скалпа като пърхот, бързо омазняване, раздразнение, сърбеж, косопад или бавен растеж на косата, тогава шампоанът трябва да се избере с насоченост към проблема на скалпа, а не към проблемите на косата. 

Ако скалпът е нормален и здрав, тогава трябва да се избере шампоан, насочен към проблемите на дължините, например суха коса, боядисана коса. 

А ако няма никакъв установен проблем нито на скалпа, нито на дължините, тогава се избира мек шампоан, който да запази това състояние.  Когато и скалпът, и дължините имат някакви проблеми, тогава продуктите се наслагват като действие и се редуват. Т.е. избира се задължително шампоан, който да отговори на проблема на скалпа, защото проблемът на скалпа е на първо място. След това се избира кондиционер – балсам или маска, който да отговаря на проблемите на дължините.

Защо да избягваме сулфатите и силиконите?

Всъщност сулфатите не е задължително да се избягват. Проблемът при тях не е, че са вредни или могат да повлияят на човешкото здраве, а че са много агресивни като повърхностноактивни вещества. 

Здравият скалп няма проблеми с използването на сулфати. Но ако имаме сух или раздразнен скалп, е абсолютно задължително те да се избягват, защото с агресивното си действие могат допълнително да го пресушат.

Сулфатите крият рискове не само за сухия, но и за мазния скалп. Основният проблем е в т.нар. премиване.

В какво се състои този проблем? По принцип при прекалено често миене мазният скалп се преомазнява още повече, защото по този начин сигнализира за отслабената си бариерна функция. За да наваксат, мастните жлези произвеждат още повече себум, който обаче е нискокачествен, защото при прекалено бързото производство не се отделят някои от най-важните му съставки. Когато се използват агресивни повърхностноактивни вещества като сулфатите, се получава следното – шампоанът премива скалпа, скалпът дава сигнал, че няма добра бариерна функция и започва да продуцира все повече себум. След това шампоанът пак отмива себума и така се затваря един порочен кръг – ние мием агресивно, но на практика не регулираме, а допълнително стимулираме синтеза на себум. Проблемът с бързоизлъчения себум е, че той е нискокачествен и много лесно се окислява. А когато себумът се окислява, той предразполага към развитие на микроорганизми, които могат да доведат до пърхот.

Колкото до силиконите, добре е да знаем, че те могат да бъдат много различни видове, има стотици. Те са съединения на силиций и кислород. Кога трябва да се избягват? При коси, които имат нужда от активни съставки, които трябва да навлязат навътре в косъма, например хидратиращи съставки, протеини или други терапии. Проблемът е, че силиконите образуват филм върху косата, който има свойството да се натрупва, особено при увредени коси с отворена или липсваща кутикула. А някои силикони имат огромна способност да се натрупват. При натрупването си, те могат буквално да запечатат част от косъма и да попречат на проникването на активни съставки, които трябва да проникнат, за да подобрят състоянието на косата. 

Другият основен проблем при силиконите е, че въпреки всички изследвания за разградимост се оказва, че те не са разградими и остават в околната среда в продължение на стотици хиляди години.

Как правилно да измиваме косата и колко често?

Това е доста интересен въпрос. Честотата зависи от състоянието на косата и скалпа. А как е правилно да я измиваме? Хубаво е косата да се мие с две порции шампоан. Но не говорим за двойно количество спрямо досегашната употреба, а да се рездели количеството, което по принцип използваме, на две части. Първо косата трябва да се намокри обилно, след това се слага първото количество шампоан и се разтърква само в корените в посока от тила към темето. След това шампоанът се отмива, нанася се втората порция и се разтърква с нежен масаж в посока от темето към тила. Не е необходимо да се търкат дължините, те най-често не са толкова замърсени и нямат нужда от по-силно и по-агресивно измиване. 

Повечето хора търсят образуване на обилна пяна при миенето на косата с шампоан. А какво представлява пяната? Тя е въздух, хванат от повърхностноактивните вещества. Това означава, че пяната реално не е доказателство за качеството на шампоана. Даже е точно обратното – колкото повече пяна се образува, толкова повече като количество и по-агресивни са повърхностноактивните вещества. Затова реално колкото повече се пени един шампоан, толкова по-силно той премива косата. Интересен е и въпросът колко често трябва да мием косата си. Добре е да я мием на интервали не по-кратки от три дни. Всъщност проблемът на косата не е шампоанът или измивният продукт, а самата вода. Защото колкото по-често я мокрим, толкова повече тя се уврежда, тъй като косъмът “поглъща” вода, това предизвиква набъбване, което води до структурното му  отслабване.

Маска или балсам? Кое за кого е подходящо?

Модерните маски и балсами са сходни системи. Разликата е, че в маските има много по-голямо количество кондиционери, те съдържат и по-голямо количество масла, а също така понякога и восъци. Маските са подходящи за хора, които имат плътна, суха и трудно разплитаща се коса. Изключително подходящи са и за увредени коси с отворени кутикули.
Балсамите са продукти с много по-малко количество кондиционери, те с доста по-леки и не утежняват косата. Изключително подходящи са за хора с тънък косъм или по-редки коси, които лесно губят обем.

Модерните балсамите и маските се различават също и по активните си съставки. В маските активните съставки с по-висока молекулна маса са в по-голямо количество, защото по-плътните коси имат нужда от допълнително “подхранване”. Освен това маските с направени така, че да престояват по-дълго време на косата. А при балсамите е обратното – богати са на активни вещества, които са с ниска молекулна маса и са много по-леки. Т.е. те не утежняват косата и могат да проникват много по-бързо в косъма.

В миналото е било прието, че първо се използва маска за възстановяване на косата и след това тази маска се затваря с балсам. Защо? Защото маските най-често са били на маслена основа и фризьорите са били свикнали да работят по този начин. В модерните формули обаче и маските, и балсамите са с ниско pH, т.е. няма никакъв смисъл да се използват и двата продукта едновременно, защото маската ще подхрани плътната, по-суха и по-трудна за менажиране коса, и благодарение на ниското си pH ще затвори кутикулата. Единственото, с което може да се допълни действието й, е с продукт без отмиване.

Маските и балсамите на BRAVE. NEW. HAIR. са формулирани именно по този начин.

Серия Кератин е лесен пример да се види нагледно тази разлика. Маската и балсамът имат почти еднакъв състав, а активните им съставки са напълно еднакви. Съдържат два вида кератин – високомолекулен и нискомолекулен. В маската високомолекулният е в доста по-голямо количество, а в балсама нискомолекулният е в по-голямо количество. И маската, и балсамът съдържат един и същи вид кондиционери, но в маската процентът им е по-висок, откокото в балсама, същото важи и за маслата. pH-то и на двата продукта е абсолютно еднакво.

BRAVE. NEW. HAIR.

Бихте ли споделили съвет за дълга и здрава коса?

Дългата и здрава коса за съжаление не зависи само от козметиката, която използваме. Тя зависи основно от генетичната ни наследственост, от начина ни на хранене, на живот, нива на стрес и т.н. Следователно състоянието на нашата коса е резултат от изключително много фактори. В трихологията се казва, че косата е първият сигнал, че има някакъв проблем в тялото – хормонален, нарушена медиация и др. 

Ако всичко е наред и искаме да имаме по-бързорастяща, дълга и здрава коса, трябва много добре да прецизираме козметиката, която използваме. На първо място трябва да си изберем подходящ шампоан за скалпа. Например ако косата расте бавно, трябва да се избере шампоан, който е създаден да стимулира растежа й по естествен начин като удължава фазата на растеж. Именно такъв шампоан е BRAVE. NEW. HAIR. Growth.

След това се избира подходящ продукт или комбинация от продукти за дължините. Тези продукти трябва да са добре балансирани, т.е. в един от тях трябва да има протеини според типа коса, който имаме, а във втория – хумектанти за хидратация, липиди и подходящи кондиционери. Или да намерим продукт, подходящо съчетаващ тези три елемента – протеини, хумектанти и липиди, но това е много фин баланс, за който можем да поговорим някой друг път.

За финал мога да дам пример със собствената си коса – моята любима рутина за грижа за коса.

  1. Шампоан за растеж BRAVE. NEW. HAIR. Growth
  2. Маска BRAVE. NEW. HAIR. Кератин – защото моята коса е много плътна  и е със склонност към фриз, обича да “хвърчи”. Маската ми помага да я прибера и да я оформя по-бързо и по-лесно.
  3. Накрая слагам BRAVE. NEW. HAIR. Coconut Cuddle – за да я хидратира и снабди с необходимите протеини и липиди. 
  4. Ако съм някъде на по-влажен климат или на много ветровито място, слагам и BRAVE. NEW. HAIR. Liquid Light, за да защитя косата си още по-добре.

Неслучайно избрах да се посветя на мисията “да обичаме косата си”. Не става въпрос само за добрия й външен вид, но и за превръщането на “борбата” с прическата в любим и зареждащ ритуал. Защото в грижата за косата си ние реално се грижим за самочувствието си, за самоопределянето си, за начина, по който комуникираме и представяме себе си. Косата е неизменна част от нашата личност и идентичност.


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: