HomeЗДРАВЕПревенция за рак на кожата с помощта на AI технология

Превенция за рак на кожата с помощта на AI технология

превенция

Превенция за рак на кожата с помощта на AI технология

По повод Международния ден за превенция срещу рак на кожата, стартира кампания за повишаване на осведомеността и диагностика на меланома.

Една от водещите дерматологични клиники в България, обявява кампанията си превенция, чрез предоставяне на безплатни прегледи с FotoFinder – иновативна система за ранна диагностика на рак на кожата, използваща изкуствен интелект. Инициативата ще се проведе в партньорство с екип от специалисти с дългогодишен опит и е насочена към пациенти с висок риск от рак на кожата, както и към пациенти, вече диагностицирани с меланом.

Меланомът на кожата е най-редкият, но и най-смъртоносният вид рак на кожата

Меланомът на кожата е най-редкият, но и най-смъртоносният вид рак на кожата, отговарящ за 80% от смъртните случаи при този вид рак, като в България реалният брой на заболелите надхвърля 600 души. При пациенти, диагностицирани вече с кожен меланом, вероятността от израждане на друга бенка по кожата достига 18%, затова диагностиката и периодичното проследяване на състоянието на кожата е от изключителна важност.

Именно затова в подкрепа на националната кампания, от iClinic стартират собсвена инициатива, която ще предостави на пациентите възможност да се прегледат безплатно с FotoFinder, система, която използва изкуствен интелект за анализ на бенки и кожни образувания. Мисията на iClinic е да поддържа високо ниво на осведоменост за вредите от слънцето, особено с наближаването на летните месеци.

iclinic

Изкуствен интелект за анализ на бенки и кожни образувания

Диагностиката с FotoFinder системата е иновативна технология, която е в състояние да открие ранни признаци на рак на кожата, които не могат да бъдат видени с невъоръжено око. Към момента в България има в момента налични едва 3 апарата от този вид. Ето някои от основните предимства на тази система:

Дигитална документация и сравнение: Fotofinder позволява записването на висококачествени цифрови изображения на кожните лезии. Заснемането на цялото тяло отнема 5 минути.  Откриват се промени, трудни за забелязване с невъоръжено око.

Дерматоскопия: Fotofinder включва прецизен дерматоскоп – устройство, което позволява по-детайлно изследване на кожата.  

Компютърен Анализ с последно поколение AI: FotoFinder ATBM master 4th Generation разполага с последно поколение софтуер, като предоставя компютърни алгоритми за оценка на риска и измерване на характеристиките на лезиите.

По-ранно откриване на промени по кожата: FotoFinder ATBM master 4th Generation има потенциала да помогнe при ранното откриване на рак на кожата чрез проследяване на промени в размера, формата и цвета на кожните лезии.

Какво трябва да знаем за изследването с FotoFinder и как да се подготвим за него:

FotoFinder е апарат за цялостна дерматоскопия и документация на бенки по цялото тяло. FotoFinder прави цифрови снимки с висока разделителна способност и използва сложен софтуер за наблюдение на всички бенки по тялото, както и за откриване на променящи се, високорискови бенки, новообразували се бенки. Отчита фактори като промяна в цвета, промяна в размера, както и развитие на бенките във времето. Той сравнява поредица от снимки с вашите базови снимки, което позволява ранното откриване на нови или променящи се бенки.

Медицински асистент или лекар ще направи вашите снимки, които ще бъдат съхранени на защитен сървър. След това вашият дерматолог или онколог ще прегледа вашите снимки, ще анализира всички промени и ще ги обсъди с вас. Повече за изследването може да разберете ТУК

Инициативата ще се проведе със съдействието на д-р Инна Попова (специалист с дългогодишен опит в диагностицирането на кожни и венерически болести), д-р Димитрина Гулева (специалист дерматолог по кожни заболявания на възрастни и деца) и гостуващият специалист д-р Ива Гаврилова (хирург-онколог с дългогодишен опит в оперативното лечение на меланом и други кожни тумори в Клиниката по онкодерматология на УСБАЛО – София).

iClinic вярва, че ранната диагностика е ключът към успешното лечение на рака на кожата и именно затова те инвестират във високотехнологично оборудване, с което да предоставят на пациентите си най-добрата възможна грижа. От клиниката призовават всички, които се грижат за своето здраве, да се информират за превенцията на това заболяване, а безплатните часове ще се осъществят с предварително записване. За всички, които не успеят да се запишат за безплатните прегледи през месец май и юни, от iClinic ще осигурят допълнителни условия за желаещите да се прегледат в рамките на месеците юли и август 2024 година.


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: