HomeМОДАНай-интересните традиционни облекла по света

Най-интересните традиционни облекла по света

традиционни облекла

Най-интересните традиционни облекла по света

От моделите до цветовете, това, което хората носят, говори за тяхното усещане за мода. То също е част от културното наследство, което се предава от поколения на поколения.

Въпреки че глобализацията ни доведе до почти едни и същи модни тенденции през определен период от време, модата е групирана и специфична за региони, села, племена и т.н. Поради намаляването на употребата на традиционни дрехи в света, достатъчно е да се каже, че носенето им в съвременния свят ни дава чувство на гордост и принадлежност. Това е и причината да ги носим често при специални поводи.

Сари, Индия

индия, сари
Снимки: Shutterstock

Историята на сарито започва с ранното отглеждане на памук през 5-то хилядолетие пр.н.е. Дрехата сари идва от еволюцията на популярната дума „сатика“, което означава женско облекло. Sattika беше ансамбъл от три части, включващ:

  • Антрия – долната дреха,
  • Uttariya – воал, носен през рамото или главата и
  • Stanapatta, което е лента за гърдите.

По отношение на дизайна, сарито се развива с времето, включвайки все повече и повече камъни и шарки, които помагат за разграничаването на различните социални класи. Днес е символ на женствеността и се носи в Индия, Шри Ланка, Пакистан, Бангладеш и Непал. Сарито обхваща цялото индийско общество, от простите памучни версии, които се тъкат по улиците из селата на Индия до изключително бляскавите съвременни стилове, които красят модния подиум по време на Седмицата на модата в Индия.

Кимоно, Япония

Първоначално „кимоно“ е японската дума за облекло. През последните години обаче думата се използва специално за обозначаване на традиционно японско облекло. Първият предшественик на кимоното е роден в периода Хейан (794–1192). До периода Едо (1603–1868) то се е превърнало в унисекс връхна дреха, наречена kosode , което означава „малки ръкави“. То все още се носи за специални поводи в Япония, като сватби, с модерни адаптации, които се появяват по целия свят. Повърхностната декорация е значителна, със символи като жерава, например, показващи късмет и дълъг живот.

Кимоно, Япония

Килт, Шотландия

Килт, Шотландия

Снимка: pixabay

Килтът е универсалният символ за шотландеца и несъмнено част от идентичността и историята на нацията. Традициите в носенето на килт са живи и здрави, от безупречно облечените танцьори до свирачите на гайда. Гелски говорещите планинци го наричат ​​feileadh mor („голямата обвивка“), след което се развива до feileadh beag („малката обвивка“) и става първият разпознаваем „шотландски“ костюм в края на шестнадесети век.

Саами облекло, Лапландия

Най-северните части на Норвегия , Швеция и Финландия и полуостров Кола в северозападна Русия са дом на саамите, които са сред най-старите народи в Европа. Има вариации в костюмите в целия регион, въпреки че основният елемент е колт (или гакти на северен саамски), туника или рокля. Простите ярки цветове на синьо, червено, жълто и зелено винаги присъстват, а кожата и козината на северен елен се използват за колани, ботуши и ръкавици.

саами

Фламенко рокли, Испания

Фламенко рокли, Испания

Traje de flamenco или traje de gitana са пищни рокли, които завършват с каскада от волани, които са синоним на фламенко танцьорите от Южна Испания. Feria de Abril в Севиля е най-доброто време да ги видите носени от местни жени. Въпреки това, най-добрата фламенко рокля е bata de cola, версията с дълга опашка, носена за едноименния танцов стил, сложен и красив танц, при който танцьорът контролира опашката, така че тя да се люлее и трепти, сякаш има собствен живот.

Кефия, Близкия изток

Историята на шала, наречен Keffiyeh, започва с шумерите и вавилонците в Месопотамия. Друга версия на Keffiyeh е била носена от високопоставени личности и свещеници, преди да бъде възприета от селяните като начин за защита срещу суровото време и пясъка. Отвъд модата, Keffiyeh разказва историята на моряците, търговците от онова време. Нещо повече, той също е символ на палестинската солидарност. Палестинската черно-бяла кефия е най-разпознаваемата версия, присвоена в световен мащаб както като символ на протест, така и като моден артикул. Беше абсурдно, когато Balenciaga създадоха такава за своето дефиле през 2007 г.

Кефия, Близкия изток

Хереро жени, Намибия

Хереро жени, Намибия
Shutterstock

Традиционното облекло на жените хереро в Намибия е адаптация на викторианско облекло, носено от германските колонисти, с които са се сражавали в кървав конфликт в началото на двадесети век и сега се запазва като горда част от идентичността на хереро. Силуетът е отличителен: дълга до земята пола, втален корсаж с издут ръкав и великолепна шапка във формата на рог. 

Германската империя е колониалната сила в Югозападна Африка от 1884 до 1915 година. През това време нейните войски брутално потушават няколко бунта, убивайки десетки хиляди хора. Германският генерал Лотар фон Трота, изпратен да потуши въстанието на народа хереро през 1904 г., е известен с изключителната си безпощадност. Историците приемат, че до 65 000 от приблизително 80 000 хереро, живеещи в района по това време, и поне 10 000 от около 20 000 нама, са били убити.


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: