HomeКУЛТУРАДокументален филм разкрива живота на Дора Габе

Документален филм разкрива живота на Дора Габе

Дора Габе

Документален филм разкрива живота на Дора Габе

Зрителите ще се докоснат до дълбокия свят на поетесата тази сряда от 21:00 ч. по БНТ 1

На 15 май, сряда, от 21:00 ч. по БНТ 1 в портретната документална поредица на обществената телевизия „БНТ представя“ гледайте филма „Другите Дора Габе”, посветен на поетесата Дора Габе.

Документалният филм на режисьора Екатерина Минкова и оператора Камен Колев ще запознае зрителите с многото лица на Дора Габе, с нейните различни амплоа и идентичности, през които преминава в своя живот.

За еврейката с тъжните очи, добруджанката по сърце, християнката по съдба и поетесата по призвание, пред камерата на БНТ говорят проф. Миглена Николчина, Катя Зографова, проф. Пламен Дойнов и др.

Рожденото име на Дора Габе

За рождената дата, месторождението и рожденото име на Дора Габе и досега съществуват спорове, като мненията се осланят на различни документи, които обаче са от по-късни години. Приемаме последната версия на рождената ѝ дата, застъпена от редица авторитетни изследователи на живота и творчеството ѝ и официализирана в юбилейни чествания. Що се отнася до рожденото ѝ име, версиите са Изидора, Теодора, Тодора, редуцирано до Дора, с което име остава в историята на литературата.

Дора Габе

Произведенията за деца на Дора Габе са част от класиката в детската ни литература. Като много други писатели тя се развива като творец за деца по настояване на Ран Босилек. През целия си живот Дора Габе се занимава активно с преводаческа дейност. Превежда от полски, чешки, руски, френски и гръцки творби. Дора Габе е удостоявана с множество награди и звания, сред които Народен деятел на културата (1962) и наградата Петко Рачов Славейков за литературното ѝ творчество, свързано с децата и българското училище (1979). 

Нейни творби са преведени в Австрия, Аржентина, Великобритания, Виетнам, Германия, Гърция, Канада, Куба, Ливан, Перу, Полша, Румъния, Русия, Словакия, Украйна, Франция, Чехия.


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: