HomeЗДРАВЕКак да намалим стреса и високото кръвно?

Как да намалим стреса и високото кръвно?

медитация

Как да намалим стреса и високото кръвно?

В забързаното ни ежедневие, изпълнено със задачи, срокове и непрекъснати предизвикателства, стресът се превръща в неотменна част от живота ни. Всички знаем колко е важно да се грижим за физическото си здраве, но често забравяме колко съществено е да поддържаме и менталното си равновесие. Именно тук медитацията може да играе ключова роля.

Какво е медитацията?

Медитацията е практика, при която човек използва техники като концетнрация или фокусиране на ума върху определен обект, мисъл или дейност, за да тренира вниманието и осъзнаването и да постигне умствено ясно и емоционално спокойно и стабилно състояние. Често се използва за релаксация, намаляване на стреса и духовно израстване, пише Puls.bg

Намаляването на стреса често е основната цел на медитацията. Когато човек е под стрес, тялото му преминава в режим на борба или бягство, повишавайки хормона кортизол като реакция на стреса. Изследванията обаче показват, че хората, които медитират, могат да намалят нивата си на кортизол.

Изследванията също така показват, че хората се чувстват по-спокойни след медитация. Преглед от 2017 г. на стресирани студенти е установил, че медитацията спомага намаляването на тревожността и стреса. В допълнение, 8-седмично проучване е констатирало, че хората, които използват приложение за медитация, са имали по-голям успех в намаляването на свързания с работата стрес от тези, които не са медитирали.

 Подобно на ефекта си върху стреса, медитацията може да помогне за справяне със симптомите на тревожност. Преглед на повече от 3000 участници установява, че практиките за медитация на вниманието помагат за намаляване на силната тревожност при пациенти с рак.Жените, практикуващи медитация, са помогнали за намаляване на симптомите на тревожност и депресия

 Малко проучване документира, че жените, практикуващи медитация като йога, са помогнали за намаляване на симптомите на тревожност и депресия. Друго осемседмично проучване допъва, че медитацията на вниманието помага на хората с генерализирано тревожно разстройство да намалят симптомите на тревожност.

 Медитацията също може да бъде инструмент за подпомагане на хората, които се справят с депресия. Прегледът на лечението при депресия намира, че медитацията на вниманието е малка до умерено ефективна за подобряване на симптомите на депресия. Изследванията също така показват, че хората с депресия, които медитират, имат по-малко симптоми на депресия от тези, които не го правят.

 Стресът, нощното безпокойство и депресията могат да затруднят съня, което увеличава риска от развитие на разстройство на настроението. Медитацията не само може да помогне за намаляване на стреса и безпокойството, но също така може да помогне за подобряване на съня. Проучване от 2019 г. споменава, че медитацията е помогнала за подобряване на качеството на съня на хора, които се борят с недостига на сън.

 Ефектът на медитацията върху болката е широко проучен и изглежда е ефективен инструмент за намаляването ѝ. Защо медитацията помага на болката все още е спорно, но може да има нещо общо с това как стресът и начинът на мислене могат да увеличат възприемането на болката.

 Високото кръвно налягане може да затрудни работата на сърцето и да увеличи риска от инфаркт или инсулт. Учените теоретизират, че медитацията може да помогне за намаляване на кръвното налягане чрез отпускане на нервните сигнали, които създават напрежение в кръвоносните съдове и карат сърцето да работи по-усилено.


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: