HomeИНТЕРЕСНОВсичко за филмовия фестивал в Кан

Всичко за филмовия фестивал в Кан

Кан

Всичко за филмовия фестивал в Кан

В разгара на 77-ия годишен филмов фестивал в Кан, който се провежда от 14 до 25 май 2024 г., се впускаме в любопитните подробности около него.

Филмовият фестивал в Кан има свещено място в киното, но разбирането на неговата уникална организация може да бъде объркващо. Дори фотографите носят смокинги, овациите се измерват със хронометри, а филмите са склонни да се споменават с имената на техните режисьори – “ Алмодовар“, „Малик“, „Копола“.

Защо точно Кан?

Първоначално наричан Международен филмов фестивал, той е роден в навечерието на Втората световна война. Венеция стартира първия голям филмов фестивал през 1932 г., но през 1938 г. фашисткото влияние е всеобхватно. Френското правителство през 1939 г. избира туристическата дестинация Кан за място за нов фестивал – въпреки че поради войната първото издание се провежда едва през 1946 г.

Кан бе избран пред Биариц заради приликата му с калифорнийския бряг, предлагайки бляскав фон за фестивала. Хотел Carlton, със своята разкошна обстановка, беше домакин на първото издание, утвърждавайки Кан като символ на лукс и кинематографичен престиж, но едва през 1949 г. Palais des Festivals et des Congrès стана негов постоянен дом. Този избор отразява амбицията на фестивала да привлече crème de la crème на филмовия свят.

В Кан е най-големият и може би най-значимият филмов фестивал и малцина се интересуват от изкуството на киното повече от французите. Тук се е родило киното и е най-строго пазено. Не е случайно, че за да влезете във Фестивалния дворец, трябва да изкачите 24 покрити с червен килим стъпала, сякаш се изкачвате в някоя филмова нирвана. 

кан
Френската актриса Бриджит Бардо, обсадена от фенове на филмовия фестивал в Кан през 1956 г. Снимка / Getty Images

Кой присъства?

За разлика от обществените фестивали, Кан е само за индустрията и до голяма степен е недостъпен за повечето киномани. Това не спира отчаяните, облечени в смокинги търсачи на билети, които държат табели пред Двореца за възможността някой да има допълнителен, или фотографите, които стоят на малки стълби близо до червения килим. Кан е строго йерархичен, със система от цветно кодирани значки, регулиращи достъпа.

Златната палма

Златната палма, въведена през 1955 г., бързо се издига като най-добрата емблема на кинематографичните постижения. Оригиналният дизайн на наградата „Златна палма“ е създаден от парижкия бижутер Люсиен Лазон, вдъхновен от скица на известния режисьор Жан Кокто. Наградата представлява върхът на успеха за режисьорите и е желана от най-известните личности в индустрията. Интересно е да се отбележи, че настоящият дизайн на Златната палма е изработен от Chopard от 1998 г. насам.

Ритуали на червения килим

Червеният килим на филмовия фестивал в Кан е ослепителна изложба на мода и кино, простираща се на над 60 метра и служеща като праг към най-престижните световни филмови премиери. Именно тук сливането на изкуство и стил заема централно място, като всяка година носи незабравими визии, които определят същността на блясъка. Икони като Риана са украсявали този килим в разкошна рокля на Dior, докато Амал Клуни пленява зрителите в елегантен Versace. Червеният килим също стана свидетел на вечната елегантност на Одри Хепбърн, царственото присъствие на принцеса Даяна и смелите изявления на звезди като Елизабет Хърли в нейния поразителен леопардов принт.

Селекционната комисия

Селекционната комисия на филмовия фестивал в Кан, група от изтъкнати експерти от индустрията, е натоварена с монументалната задача да пресее близо 2000 кандидатури годишно, за да подбере състав, който олицетворява истинския дух на глобалното кино. Този щателен процес се корени в ангажимента към разнообразието и иновациите, като гарантира, че избраните филми не само разширяват границите на разказването на истории, но също така отразяват безбройните гласове и перспективи, които светът може да предложи. Решенията на комисията са ключови, тъй като те поставят основата за фестивално изживяване, което е едновременно динамично и приобщаващо, предлагайки набор от филми, които обещават да предизвикат, омагьосат и провокират размисъл сред публиката и критиците.


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: