HomeЗДРАВЕМенопаузата: Да счупим табутата 

Менопаузата: Да счупим табутата 

klimenum

Менопаузата: Да счупим табутата 

Вярвате или не, менопаузата все още се смята за тема табу. 

Обществото често акцентира върху темите за младостта и красотата, което кара разговорите за процесите на стареене като менопаузата да се възприемат негативно. Затова и много жени нямат ясна представа за менопаузата и нейните симптоми, което може да създаде чувство на срам и неудобство около темата. Те може да не знаят към кого да се обърнат или къде да намерят достоверна информация. 

Въпреки това, жените все по-често говорят открито за своя опит, а ресурсите стават все по-достъпни.

Какво е менопаузата?

Нека започнем с това, че менопаузата е естествен биологичен процес, който бележи края на репродуктивните години при жените. Яйчниците спират да произвеждат яйцеклетки, а нивата на хормоните естроген и прогестерон намаляват значително. 

Преди менопаузата настъпва период, наречен перименопауза, който може да продължи 8-10 години. Тогава женските яйчници произвеждат все по-малко яйцеклетки. Фоликулите, които съдържат яйцеклетки, се изчерпват и овулацията спира. Това води до намаляване на производството на естроген и прогестерон. 

Средната възраст за настъпване на менопаузата е между 45 и 55 години и когато това се случи по естествен път, тя е нормална част от процеса на стареене. Разбира се, в някои случаи менопаузата може да започне по-рано поради химиотерапия, хирургическа операция, лъчетерапия, тазова травма и някои видове заболявания .

Основните симптоми на менопаузата включват:

  • Нередовна менструация: Често е първият признак
  • Горещи вълни: Внезапни приливи на топлина, изпотяване и зачервяване.
  • Нощни изпотявания: Могат да нарушат съня и да причинят дискомфорт.
  • Промени в настроението: Може да включват раздразнителност, тревожност или депресия.
  • Загуба на костна маса: Естрогенът играе важна роля в поддържането на здрави кости. След менопаузата жените са по-склонни към остеопороза.
  • Вагинална сухота: Може да доведе до дискомфорт по време на секс.

Хормоналните промени по време на менопаузата могат да окажат значително влияние върху физическото и психично здраве на жената.

klimenum

Методи за облекчаване на симптомите на менопаузата

Справянето с тези промени може да бъде много предизвикателно и всяка жена има нужда от подкрепа в този период. Затова промени в начина на живот откъм здравословно хранене, редовна физическа активност, ползотворен сън, отказ от тютюнопушенето и намаляване на алкохола, могат значително да повлияят.

Съществуват и различни видове хранителни добавки, които имат благоприятен ефект върху симптомите от менопауза. Една от тях е Клименум, която особено помага при справянето с горещи вълни, безпокойство и раздразнителност. Редовният прием допринася и за поддържане на нормалното състояние на костите, както и за нормално функциониране на нервната система. Някои от активните съставки са екстракт от семена на соя, екстракт от червена детелина, магнезий, Витамин B6 и Витамин D.

Менопаузата не е болест, а естествен процес. Чрез грижа за себе си, информираност и малки промени в начина на живот, жените могат да преминат през този период уверено и да се радват на здрав и пълноценен живот.


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: