HomeЗДРАВЕИнконтиненция: Как да се справим с този деликатен проблем?

Инконтиненция: Как да се справим с този деликатен проблем?

Инконтиненция

Инконтиненция: Как да се справим с този деликатен проблем?

Животът на всяка жена е изпълнен с предизвикателства, с които се справяме ежедневно. Но има едни проблеми, които често остават скрити зад стените на срама. За тях рядко споделяме на личния лекар и още по-рядко на приятелки от неудобство. Уринарната инконтиненция е един от тях. Истината е, че този проблем е по-често срещан, отколкото си мислим, и има начини да се справим с него. 

Слушай статията:

Много хора смятат, че инконтиненцията, известна още като неволно изпускане на урина, е нормална част от стареенето, на която не може да се противодейства. Въпреки че е вярно, че рискът от инконтиненция се увеличава с напредване на възрастта, има и налични лечения, които да ни помогнат да се справим с това състояние. Инконтиненцията не трябва да нарушава живота ни и да ни пречи да бъдем активни.

Какво представлява уринарната инконтиненция?

Уринарната инконтиненция е загуба на контрол върху пикочния мехур. Тя може да варира от изпускане на малко количество урина (като при кашляне или смях) до много силни позиви за уриниране, които са трудни за контролиране. Въпреки че този проблем е по-често срещан при по-възрастните хора, той не е нормална част от стареенето. По-скоро, това обикновено е симптом на друго състояние и лечението може да помогне или дори да спре инконтиненцията.

Инконтиненцията по-често ли се среща при жените? 

Инконтиненцията се наблюдава много по-често при жените, отколкото при мъжете. Голяма част от това се дължи на бременност, раждане и менопауза. Всяко от тези събития в живота на жената може да доведе до проблеми с контрола на пикочния мехур. Менопаузата кара тялото ни да премине през много промени. Нашите хормони (по-специално естроген) се променят по време на менопаузата и това може да промени контрола на пикочния мехур. Мъжете също могат да получат инконтиненция, но тя не е толкова често срещана, колкото при жените.

Стрес-инконтиненцията

Има няколко различни вида инконтиненция. Тези видове имат различни причини и характеристики. Познаването на типа инконтиненция често е важна част от диагностиката и плана за лечение. Един от типовете е стрес-инконтиненцията. Това е най-често срещания вид при жените. Тя се случва, когато урината изтича поради внезапен натиск върху долните стомашни мускули. Може да се случи, когато кашляме, смеем се, вдигаме нещо или правим упражнения. Стрес-инконтиненцията обикновено се появява, когато тазовите мускули са отслабени, например при раждане или операция. 

Хранителната добавка ФеминХелп от NaturProdukt допринася за контролирането на неволното изпускане на урина при този тип. Тя действа благоприятно, благодарение на комбинацията от растителни екстракти и витамини, които съдържа. Екстрактът от тиквени семки подпомага правилната функция на отделителната система.

феминхелп от naturprodukt

Как се лекува инконтиненцията?

Важно е да знаем, че инконтиненцията може да се лекува. Много хора мислят, че това е нещо, което просто върви заедно с остаряването и е неизбежен проблем.

Комбинацията от растителни екстракти и витамини във ФеминХелп допринасят за контролирането на неволно изпускане на урина. В него се съдържа още витамин D, който допринася за поддържането на нормалната функция на мускулите и имунната система. Както и витамин В12, който участва в процеса на делене на клетките, включително на мускулните клетки и допринася за нормалната функция на имунната система.

Освен хранителни добавки, може да предприемем промени в ежедневието си. Те включват упражнения за укрепване на мускулите на тазовото дъно, промени в нормалните ни навици и диета. Важно е да избягваме повдигане на тежки предмети. Редовните упражнения на Кегел за укрепване мускулите на тазовото дъно са изключително подходящи.

Може да бъде неудобно да споделяме за проблемите си свързани с инконтиненцията с личния ни лекар, но нека не забравяме, че той може да ни помогне да разберем причината за проблема и да го излекуваме или подобрим. Не е нужно да се справяме с това сами.


Прочети още: Менопаузата: Да счупим табутата


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: