HomeКУЛТУРАПърформанс артистка рисува с риск за живота си

Пърформанс артистка рисува с риск за живота си

боряна

Пърформанс артистка рисува с риск за живота си

В рамките на изложбата „Природата на връзките“ пърформанс артистката Боряна Петкова ще рисува, обкована в стъклена решетка.

Тазгодишният Форум БУНА ще се проведе от 24.05 до 02.06 във Варна. Той ни обещава незабравими емоции и смел артистизъм с участието на пърформанс артистката Боряна Петкова. Тази талантлива българка, базирана в Париж, ще представи своя нов пърформанс на 24 май от 19:00 ч. в пространството ReBonkers, в рамките на изложбата „Природата на връзките“ на куратора на фестивал БУНА – Ирина Баткова.

Природата на връзките

Ирина Баткова е художник, писател и изкуствовед. Тя е куратор на избрания с конкурс проект „Ето къде си“ на Михаил Михайлов, с който България се представя на 59-то Венецианско биенале.

Темата, която Баткова избира за тазгодишното издание е „Природата на връзките“, като това ще бъде и темата, на творбите, подбрани от нея за централната експозиция на фестивала, която ще бъде изложена в  ReBonkers.

„Природата на връзките“ е изложба, базирана на идеи от труда на американската философка Мери Ан Уорън. Уорън разглежда различните категории и рамки, които формират общественото мислене и възприятие. В труда си, Уорън разглежда „потичнитеските концептуални рамки“, една от които е идеята за разглеждането като паралелни на дуализмите мъжко срещу женско и култура срещу природа.

Еко-феминизмът изследва начините по които тези концепции функционират в реалния живот, създавайки и поддържайки рамки на господство и потисничество. Екофеминистката етика включва изразяването на специфични ценности, породени от женската чувствителност към света, като съпричастност, грижа, внимание към другите и околната среда, които често се губят или подценяват в масовата западна етика. 

Себепознаването на женската същност

Изложбата „Природата на връзките“ включва визуални творби, инсталации и пърформанси от артистите: Дагмар Шурер, Албена Баева, Леда Ванева, Надежда Ляхова, Гьоннюл Нюхоглу, Марияна Василева, Боряна Петкова, Боряна Роса, Наталия Йорданова и София Димова. 

Чрез визуални творби, инсталации и перформанси, артистите създават визуална среда, която разглежда появата на етичен дискурс, възникнал от разнообразието от „разкази“ или „гласове“ на жени,разположени в различни национални, исторически и културни обстоятелства. 

Въпреки че десетте художнички, които участват в изложбата, анализират различни теми изследват свои оригинални подходи в артистичните си практики, те успяват по много внимателен и деликатен начин да потънат в дълбоките пластове на себепознаването на женската си същност, за да създадат една територия на специално отношение към разбирането за света, природата и другите.

БУНА се организира от Сдружение Таляна и Фондация БУНА с поскрептата на Национален Фонд Култура, Министерство на културата и Община Варна.


Прочети още: Най-мащабното събитие за дълголетие на Балканите


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: