HomeСРЕЩИБили Айлиш: Силно завръщане с „Hit Me Hard and Soft“

Били Айлиш: Силно завръщане с „Hit Me Hard and Soft“

били айлиш

Били Айлиш: Силно завръщане с „Hit Me Hard and Soft“

Били Айлиш. Когато чуем това име си представяме нейния мек глас, красиви и експериментални мелодии и емблематичният ѝ  oversize стил. Но след тригодишно прекъсване, което остави феновете да копнеят за още, загадъчната поп икона се завърна и то доста гръмко. Новият ѝ албум, „Hit Me Hard and Soft“ е отражение на едни сурови и истински емоции, в които толкова много от нас могат да се припознаят.

Слушай статията:

Дългоочаквано завръщане:

Последният път, когато чухме цял албум от Били, беше през 2021 г. с хитовия „Happier Than Ever“, който дебютира под номер едно в класацията “Билборд 200”. Светът наблюдаваше, завладян, докато тя разгръщаше теми за разбито сърце, депресия и натиска от славата. Освен песента „What Was I Made For?“, която се създаде за филма “Барби” през 2023 г., в продължение на три години феновете седяха в очакване за нов албум или дори за някакъв намек, че се работи по такъв.

В скорошно интервю, Били откровено говори за причините зад паузата: „Нямаше нищо. Почувствах, че съм казала всичко, което искам да кажа в този момент.“ – споделя певицата. Тя допълва, че процесът на писане и създаване не музика е много предизвикателен за нея и, че ѝ е трудно да разгърне емоциите си в песен, докато е в период, в който дори тя самата не е знаела какво точно чувства. Въпреки това, заедно с помощта на нейния брат Финиъс и желанието тя да участва повече в процеса на създаване, нещата започват постепенно да се случват. Братът и сестрата споделят, че това е албумът, за който тя най-много е допринесла при писането на текстове и продуцирането.

“Този албум е най-истинското нещо, което съм правила”

Предишният албум на певицата излиза, когато тя е едва на 19 години и дотогава вече беше изградила образ за пред публиката. Идеята на “Hit me hard and soft” е да паднат маските и да спре да отговаря на очакванията на другите за това кое как трябва да бъде, а да покаже себе си в най-чистия ѝ суров вид.

Въпреки че албумът отразява даден период от нейния живот, Били не иска да налага това, а да “провокира хората да мислят.”

“Не исках идеите за песните да бъдат очевидни и слушателите да си кажат “О, знам за кого е тази песен.”, защото живеем в свят, в който всички знаят всичко за всеки и това не дава възможност на хората да интерпретират песните по начин, който да е релевантен за тях самите. Не искам да слушат музиката ми през призмата на моя живот, а през тази на техния и да не приемат всичко за което пея буквално, защото в текстовете присъстват и много метафори”.

били айлиш

15-те секунди, които разбиха Тик Ток:

Една от първите песни, които Били леко загатна в рамките на 15 секунди беше “Chihiro”. Този откъс от песента започна да циркулира из цялата Тик Ток мрежа, което засили още повече вълнението за този дългоочакван албум.

Песента е вдъхновена от едно от най-любимите анимета на Айлиш „Spirited Away“ на Студио Гибли. Предполага се, че в текста на песента става дума за загуба, обтегнати отношения и желание за възстановяване на връзката между двама души. Откъси като „Отвори вратата, може ли да отвориш вратата?“ намекват за този копнеж за комуникация.

@biillieupdates #billieupdates #billieellish #fypviraltiktok🖤シ゚☆♡ @BILLIE EILISH @Zane Lowe ♬ Happier Than Ever – Star Karaoke

Песента Blue звучи ли Ви познато? Ето защо:

Преди ”Blue”, съществува така наречената “True blue”.

„True Blue“ всъщност е неиздадена демо версия от Били Айлиш и Финиъс, вероятно написана, когато певицата е на 14 години. Изпълнена е само няколко пъти на живо, но остава незавършена, затова и не бива публикувана никъде. Певицата забравя за нея и започва да работи по друга песен “Born blue”, която била предвидена за един от предишните албуми, но усеща, че нещо не ѝ достига, за да я завърши и така и я оставя. В един момент си спомня за красотата на “True blue” и търсейки я разбира, че е изтекла в онлайн пространството. Първоначално това я ядосва, но след това ѝ хрумва идеята да съчетае и двете песни и нарича крайния продукт просто “Blue”. Добавя нов куплет, който има препратки към всички останали песни в албума и затова тази песен е толкова гениална.

В процеса на създаване има много несигурности

Едно обръщение и съвет, който дава Финиъс на тези, които се занимават със изкуство:

“Изпитвам една лекота от това колко съм удовлетворен от този албум, защото имаше периоди, през които в продължение на седмици имах чувството, че сме загубили искрата. Според мен много от нас смятат, че докато са в процеса на създаване, трябва да имаме добро предчувствие, за да има добър резултат. Много е трудно да не разсъждаваме по този начин и когато не можем, това ни кара да се чувстваме уязвими и извън зоната ни на комфорт и изпитваме страх. Това е нещо нормално в процеса на създаване, не е нужно всеки път да усещаме само тази еуфория дори и към края.”

В последен въпрос от интервюто Били бива попитана: “Какво представлява този албум тогава?”

“Този албум е страх, развитие, дискомфорт и комфорт, учение и преживяване”.

Завръщането на Били Айлиш на музикалната сцена беше силно очаквано. „Hit Me Hard and Soft“ обещава да бъде мощно и докосващо сърцето изследване на предиодите от живота на един млад човек. Независимо дали чрез интроспективни балади или неочаквани танцувални песни, едно е сигурно: Били Айлиш се завръща и е тук, за да ни удари силно – и може би дори меко – с нейната музика.


Прочети още: След осем години Бриджит Джоунс се завръща 


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: