HomeЗДРАВЕСкрининг за рак на дебелото черво: Защо е важен?

Скрининг за рак на дебелото черво: Защо е важен?

лекар

Скрининг за рак на дебелото черво: Защо е важен?

В края на март стартира мащабна национална кампания за безплатен скрининг на рака на дебелото черво – „Заедно срещу рака на дебелото черво“, която цели да даде шанс на максимално много българи да се тестват срещу коварната болест. От началото на инициативата до сега са направени близо 45 000 теста, но за много хора все още темата е непозната и има доста въпроси, които ги вълнуват. 

Допитахме се до организаторите на инициативата „Фондация Лъчезар Цоцорков“ в лицето на Елена Джамбазова, програмен директор „Здравеопазване“ и проф. д-р Галина Куртева, онколог и част от експертния съвет на кампанията.

тествай се

За кого е скринингът за рак на дебелото черво?

Елена Джамбазова: Кампанията обхваща хората от 50 до 74 години, тъй като в тази възраст рискът за развитие на заболяването се увеличава. Ако не попадате в тази група, но имате желание да се изследвате можете да го направите в някоя от посочените лаборатории в страната. 

Защо и как се прави скрининга и какво означава ако получим положителен резултат?

Проф. Куртева: Един от широко използваните методи е извършването на тест за окултно (скрито) кървене, който се използва за откриването на кръв във фекалиите. Това може да бъде знак за наличие на полипи или тумор. Това е стандартна практика за повечето европейски държави.

При положителен тест задължително се правят допълнителни прегледи или изследвания, тъй като наличието на кръв в изпражненията може да се дължи и на други причини, които не са задължително свързани с рак на дебелото черво. Затова е препоръчително да се направи консултация с личния лекар или с гастроентеролог и ако се налага – да се назначи колоноскопия.

куртева

Къде мога да се тествам?

Елена Джамбазова: Публикували сме лесен начин за намиране на лаборатории по градове на сайта на кампанията (testvai.bg); можете да се консултирате с нас и на телефон 0800 202 80 и в страницата ни във FB. Препоръчваме да се попълват предварително бланки и хората да отиват с материал и попълнена бланка, за да улесним работата на лабораториите.

Защо е важно да се правят такива програми?

Проф. Куртева: Страната ни изостава ​по отношение на превенцията, ранната диагностика, и преживяемостта на пациентите с онкологични заболявания. В България липсва програма за масов скрининг за рак на дебелото черво. В същото време това е едно предотвратимо заболяване. Липсата на ясно изразени симптоми в началните стадии на болестта води до късно диагностициране, когато шансовете за лечение значително намаляват. У нас 5 000 човека годишно чуват диагнозата „Имате рак на дебелото черво“. 


Липсата на ясно изразени симптоми в началните стадии на болестта води до късно диагностициране, когато шансовете за лечение значително намаляват. Именно поради тази важна особеност, ракът на дебелото черво е втората най-честа причина за смърт при онкологичните заболявания в България. Той е вторият най-често срещан рак при жените и трети по честота при мъжете в страната. В същото време, последните данни на ОИСР и ЕК показват, че България е единствената държава в Европейския съюз, в която се отчита увеличаване на смъртността от рак. Страната ни изостава ​ по отношение на превенцията, ранната диагностика, лечението и преживяемостта на пациентите с онкологични заболявания.

Програмата се провежда в съответствие с препоръките за скрининг в ЕС и ще бъде подкрепена с активна ​ информационна кампания в националните медии, както и с онлайн образователна кампания за специалисти. Скрининговото изследване, което представлява тест за окултни кръвоизливи, е бързо и абсолютно безболезнено

Фондацията изказва сърдечната си благодарност към актьорите Теодора Духовникова и Захари Бахаров, които безвъзмездно участват в кампанията и дават гласност на тази така важна за обществото ни инициатива. Кампанията се провежда и със съдействието на Министерството на здравеопазването, а основен медиен партньор е Българското национално радио.

Повече информация за кампанията можете да намерите на уебсайта testvai.bg и във Facebook.


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: