HomeИНТЕРЕСНОРазполагате с повече време, отколкото си мислите

Разполагате с повече време, отколкото си мислите

време

Разполагате с повече време, отколкото си мислите

Всички знаем, че една седмица се състои от 168 часа. Дори след като извадите 56 часа за сън и 50 часа за работа, ви остават 62 часа. Точно това споделя Лора Вандеркам в една от своите лекции по време на конференция ТЕД (TED). След това допълва „Ние имаме силата да запълним живота си с нещата, които заслужават да бъдат там.“ Вероятно се питате как да намерите време за най-важните неща. Авторката идва на помощ, за даа отговори на всичките ви въпроси.

Тя изучава как хората прекарват времето си и стига до заключението, че повечето от нас обръщат прекалено много внимание на ангажиментите и не остават дори десет минути за себе си и за семейството си. Авторката предлага няколко практични съвета, които ще ни помогнат да намерим повече време за важните за нас неща. Така ще успеем да постигнем нужния баланс и ще изградим живота си по начина, по който искаме, за времето, с което разполагаме.

168 часа

Книгата е издадена през 2010 година и предлага революционна стратегия за управление на времето. Лора Вандеркам открива, че успешните хора имат уникален начин на мислене, който им помага да се справят с всичките си ангажименти и да отделят нужното време за себе си и за другите около тях. Като се научите да управлявате времето си като тях, ще можете да се освободите от ежедневния стрес и да се съсредоточите върху това, което наистина има значение.

Лесно е да се превърнете в роб на ангажиментите вкъщи и на работното си място. Бизнес срещи, семейните задължения, домакинска работа – всичко това е способно да запълни календара ви, като ви накара да се чувствате така, сякаш не ви остава време за нещата, които ви правят щастливи. Всеки един от нас може да поеме отговорност за времето си, като прецени дали дадена дейност е приоритетна или не. Ако не е, съветът на авторката е да я намалите до минимум или да я изоставите напълно. Така ще освободите време, за да се съсредоточите върху нещата, които придават смисъл на живота ви.

книга 168 часа

Какво друго ще научите от книгата „168 часа“?

Искате ли денонощието да има повече часове? Трябва ли ви свободно време, за да бъдете със семейството си, да спортувате или просто да релаксирате? За съжаление, твърде често хората са притиснати от своята работа и ангажименти и нямат време за нищо друго. Според Лора Вандеркам съществува различен начин за управление на  времето и живота. Той ще ви направи по-щастливи и ефективни, без да се налага да правите компромис с важните неща. За да живеете по този начин, трябва да преосмислите представата си за времето  и да поемете контрола върху всяка 168 часова седмица!

Хората не са твърде заети, просто не управляват времето си добре. 

Авторката дава пример с Тереза Дeйтнър, която води пълноценен живот. Тя е майка на шест деца и собственик на успешна компания с дванадесет души персонал. Въпреки че е изключително заета със своята фирма, Тереза не прекарва времето си само в работа. Тя тренира футбол, ходи на масаж, обича да се разхожда и вечер гледа сериала „24“. Сигурно се питате: „Тази жена спи ли изобщо?“ Точно това се е чудил Барак Обама, когато я е срещнал.

Отговорът е, че Дейтнър спи по седем часа на нощ. Нейната тайна за всичко това се крие в начина й на мислене. Тя използва времето си само за нещата, които са ценни за нея: семейството, бизнеса и себе си. Вместо да казва: „Прекалено съм заета“, винаги си задава въпроса: „Това приоритет ли е за мен?“. Ако не е, просто го изоставя. По този начин може да се съсредоточи върху това, което я прави щастлива и обогатява живота ѝ.

Натискът на съвременния живот кара много от нас да се чувстват недоволни от постоянната заетост, в която попадат. Работим дълги часове, преуморени сме, смартфоните ни държат под постоянен натиск да сме „на линия“. Почти никога не успяваме да отделим време за физическото и психическото си здраве. Често забравяме за разговорите с брачния си партньор или децата. В края на седмицата се чувстваме изтощени и неудовлетворени. Нямаме желание да се занимаване с нищо. 

Изследванията показват, че времето не е толково малко, колкото си мислим. Проучване, наречено „Американско изследване на използване на времето“, установява, че повечето американци спят по осем часа всяка нощ, а тези, които работят на пълен работен ден, работят не повече от 43 часа седмично. Това оставя 69 часа за всичко останало – достатъчно време за домакинска работа, грижи за децата, спорт и хобита. Въпреки това, времето все не ни стига.

Добрата новина е, че можете да поемете контрола в свои ръце, като промените начина, по който организирате живота си. Преди да го направите, трябва да разберете как всъщност прекарвате 168-те часа всяка седмица. За да разберете това, е необходимо да си водите дневник на времето. Съставете таблица със седем колони за дните от седмицата и по един ред за всеки час от деня. След това в продължение на две-три седмици записвайте какво правите всеки час. Така ще имате точна представа за това как прекарвате времето си.

За да живеете пълноценен живот, е необходимо да се съсредоточите върху основните си умения.  

Джаки Камборд е друга жена, която авторката дава за пример. Тя е собственик на фитнес център в град Санта Фе, щата Ню Мексико. Джаки е дипломиран фитнес инструктор и обича това, което прави. Смята, че преподаването е нейното призвание. Основава собствен фитнес клуб в града, в който живее. Според авторката най-успешните предприемачи са тези, които се фокусират върху области, в които са изключително добри. Нейният съвет е да усъвършенствате уменията си, за да станете перфектни в това, кето правите. Само така ще постигнете целите си и ще подобрите начина си на живот. Успешните хора целенасочено насърчават своите силни страни. Те инвестират възможно най-много време, за да развиват и подобряват уменията си, като същевременно премахват дейностите, които не са в съответствие с тези умения. 

Когато правите това, в което сте добри, получавате истинско удовлетворение. 

Силвия Ърл е морска биоложка и изследовател. Родена е през 1935 година и е натрупала дългогодишен опит. Запалена е по своята работа и продължава да се труди, дори след като достига възрастта за пенсиониране. Силвия обича да изучава морския живот и се вълнува всеки път, когато е под водата. Проучване от 2002 година установява, че повечето хора биха избрали да продължат да работят в някаква степен, дори и да нямат нужда от пари. Ако подобно на Силвия Ърл сте запалени по работата си, ще искате да работите по-дълго време. Вероятно дълбоко в себе си знаете каква работа ви прави щастливи.

Много е важно нещата, които правите да използват вашите умения и творчески способности. Това ще ви мотивира и помага да се усъвършенствате. Често пъти това, което ни вълнува най-много, може да бъде проследено назад до нашето детство. В биографичната си книга „Морска промяна“ Силвия Ърл разказва, че се е влюбила в океана, след като една вълна я преобръща. По това време тя е само на три години. Работа, в която използвате уменията си, превръща професионалния ви живот от средство за печелене на пари в преживяване, което обичате.

За да разполагате с достатъчно време, трябва да контролирате работата си, а не тя – вас. 

Биоложката Каръл Фасбайндър-Орт има навика да напуска бизнес срещи, които не са й от полза. Ако срещата не е от значение за нея, значи е загуба на време. Според Каръл е много по-добре, ако използва тези часове за дейности, които развиват кариерата ѝ. Тя обича да използва времето си ефективно. Ражда първото си дете, докато е докторант. Впоследствие пише дисертация във връзка с имунологията при птиците. Определено знае как да използва времето си, за да постигне максимален напредък. В рамките на пет години завършва докторантурата си, получава професорско място в университета и е бременна с второто си дете. За да последвате този пример, определете какво искате да постигнете в кариерата и в живота си.

След като сте наясно с това, ще можете по-добре да прецените приоритетите си. Една година има около 2000 работни часа. Това време със сигурност е достатъчно, за да преследвате мечтите си и да постигнете целите си.  На първо място си поставете годишна цел и след това я разделете на месечни етапи. Всяка неделя си записвайте целите за седмицата и преценете колко време ще ви отнеме всяка задача. Планирайте тези дейности в календара си и се ангажирайте да ги изпълнявате. За да се придържате към поетия ангажимент, трябва да се откажете от дейности, които не са свързани с основните ви умения и не преследват главните ви цели.

Авторката смята, че е загуба на време, ако правите нещо, в което не сте добри или не харесвате. Когато не можете да се откажете напълно от дадена задача, просто намалете времето, което тя отнема. Работните срещи например отнемат огромна част от работния ден. За да бъдете по-ефективни и продуктивни, попитайте шефа си дали вашето присъствие е наложително на всяка среща или може да отсъствате. Вероятно ще ви разреши да довършите работата си, вместо да присъствате на бизнес среща, която не ви касае. Така ще се заемете с наистина важните задачи. 

Планирайте добре свободното си време.

Отделете няколко минути, за да прецените с колко часа свободно време разполагате всяка седмица. За някои хора тази цифра може да е нула. За други – един или два часа. Повечето хора казват, че не разполагат с достътъчно свободно време. Напрежението в работата, грижата за децата и домашните задължения поглъщат всяка минута от ежедневието. Не ни остава време за общуване, да не говорим за преследване на мечти или благотворителни дейности. Проучванията обаче показват, че средностатистическият американец разполага с 30 часа свободно време седмично. Това са цели четири часа на ден! Проблемът е, че тези часове се изплъзват.

Защо това е така? Отговорът е: „Защото не планираме внимателно свободното си време.“ Затова в крайна сметка се оказваме пред телевизора с чипс в ръка. Представете си какво бихте постигнали, ако инвестирате дори половината от свободното си време в нещо, което обичате и има смисъл. За да предотвратите изплъзването на времето, е необходимо да го планирате. Отделете време за няколко тренировки, забавно хоби, общуване със семейството или просто за себе си.  Използвайте свободното си време пълноценно. Авторката Лора Вандеркам обича да пее в хор, което означава, че използва част от свободното си време, за да репетира. По този начин тя преследва страстта си, която влива радост и енергия в нейния живот. Също така обича да тича, за да поддържа форма. Като човек, който работи от вкъщи, смята, че е най-добре да тича преди обед или рано следобед. Използва тичането като един вид почивка по време на работата. 

Помислете кои часови интервали са най-подходящи за дейности в свободното ви време. В противен случай ще ви е трудно да направите нещо смислено и ще се окажете отново пред телевизора. Това е особено важно, ако трябва да планирате грижите за децата си. Ако ви е трудно да отделяте време за няколко занимания, опитайте се да ги съчетавате. Например помолете приятел да кара колело с вас или работете заедно като доброволци в местната благотворителна органзиция. Така ще съвместите общуването с нещо друго, което има значение за вас. Преди да се усетите, седмицата ви ще бъде обсипана с предизвикващи радост моменти, а животът ви ще бъде още по-пълноценен. 

Основните казуси, които книгата решава

Всяка седмица се състои от 168 часа. Книгата разглежда проблема с управлението на времето и къде наистина отива то. Читателите научават как могат да го използват по-ефективно, за да постигнат целите и мечтите си. 

Ползи от книгата

Всеки човек може да извлече максимума от времето си. Необходимо е да преразгледаме управлението на часовете и ще открием, че с малко реорганизация и подреждане на приоритетите, ще посветим повече време на нещата, които обичаме.
Книгата „168 часа“ е забавно, вдъхновяващо и практично ръководство, което ще помогне на хората от всякаква възраст да живеят пълноценен живот, използвайки мъдро времето си.


Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги – първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With:
Tags