HomeПОДКАСТКак да спортуваме по време на менструалния цикъл? 

Как да спортуваме по време на менструалния цикъл? 

Ваня Василева подкаст

Как да спортуваме по време на менструалния цикъл? 

В новия епизод на подкаста „Madamsko представя“, треньорът Ваня Василева разглежда една тема, която често е обгърната в митове и неразбиране – как менструалният цикъл влияе на спорта и физическите активности при жените. Ваня Василева споделя своите наблюдения и опит от практиката си, разбивайки митовете около този естествен процес в женското тяло и дава ценни съвети за тренировки по време на менструация.

Според Ваня, общоприетото разбиране е, че жените трябва да избягват физически натоварвания по време на менструация. Тя обаче категорично опровергава този мит, като подчертава, че менструалният цикъл е естествен процес и ако няма патологии, няма никаква причина жените да не тренират.

„Менструалният цикъл е част от женската физиология и не бива да го възприемаме като пречка за спортните ни активности“, казва Василева. „Важно е да се вслушваме в тялото си и да се адаптираме към неговите нужди, но не и да спираме да се движим.“

Защо трябва да тренираме по време на цикъл? 

Тренировката сваля напрежението, увеличава производството на окситоцин и допамин. Когато повишим нивото на тези хормони преди настъпването на менструация, те ще подпомогнат по-плавното преминаване през първите дни на менструацията. Освен това, тренировката подпомага процеса на кръвообращение и съответно смяната на кръвта е по-лесна. 

Ваня обръща внимание и на основните хормони, които играят роля в менструалния цикъл – естроген и прогестерон. Тя обяснява, че тези хормони имат значително влияние върху физическото състояние и енергийния баланс на жените.

„В началото на цикъла, когато нивата на естроген са високи, се чувстваме по-енергични и издръжливи“, обяснява тя. „Това е подходящо време за тренировки, но е добре да се избягват силовите и тежки упражнения. Вместо това, можете да се фокусирате върху кардио упражнения, йога или леки силови тренировки.“

Личният пример и ролята на родителите

Ваня споделя, че личният пример е от изключителна важност и че начинът, по който темата за менструалния цикъл се приема и обсъжда от родителите, играе ключова роля. Според нея, майките трябва да показват, че менструацията е нещо нормално и че можем да бъдем активни през този период. Менструалният цикъл не е повод за лежане и ядене на сладко, както често се твърди. 

Целия разговор може да чуете в Soundcloud, Spotify и YouTube


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: