HomeЗДРАВЕКак да помогнете на някой, който има паническа атака?

Как да помогнете на някой, който има паническа атака?

ръце

Как да помогнете на някой, който има паническа атака?

Пристъпът на паника може да бъде плашещо преживяване – не само за човека в разгара на атаката, но и за човек, който иска да помогне. Не само е предизвикателство да знаете какво да кажете или направите, за да им помогнете да се върнат към чувството за нормалност, но също така може да бъде трудно да контролирате собствените си емоции, особено ако не разбирате напълно какво се случва.

Но бъдете сигурни, че с някои основни познания, разбиране и съпричастност можете уверено да помогнете на някой, на когото държите, безопасно да се върне към състояние на спокойствие. Независимо дали това е първата им паническа атака или една от многото, знанието какво трябва и какво не трябва да правите ще е от полза.

Признаци на паническа атака

Паническите атаки са често срещан проблем, засягащ милиони хора всяка година. Дори хора, които не са били диагностицирани с паническо разстройство, могат да получат паническа атака. Всъщност един на всеки петима души изпитва паническа атака поне веднъж в живота си.

Тъй като пристъпите на паника обикновено се случват внезапно и без предупреждение, важно е да знаете симптомите. Пристъпите на паника обикновено продължават от 5 до 30 минути, въпреки че някои симптоми може да се задържат малко по-дълго. Ето някои признаци, че някой има паническа атака:

 • Силна тревожност
 • Треперене
 • Чувство на замаяност или припадък
 • Прекомерно изпотяване или горещи вълни
 • Сърцебиене или удари в гърдите
 • Затруднено дишане
 • Стягане или болка в гърдите
 • Втрисане
 • Изтръпване на ръцете или краката
 • Гадене или повръщане
 • Разстроен стомах
 • Страх от загуба на контрол или смърт
 • Дисоциация

Трябва да се отбележи, че много от признаците на паник атака изглеждат подобни на сърдечен удар . Ако човек, когото познавате, получава паническа атака за първи път, насърчете го да посети личния си лекар, за да изключи спешен здравен проблем. Ако не сте сигурни дали това е първата им паническа атака, можете да ги попитате дали са имали паническа атака преди и дали смятат, че имат такава сега.

Какво да направите за някой, който има паник атака

Когато човек получава пристъп на паника, важно е да остане спокоен и да помни, че това, което изпитва, бавно ще премине и тялото му ще се върне към нормалното си състояние. Докато човек преминава през паническа атака, ето някои неща, които можете да направите, за да осигурите подкрепа и грижа:

Попитайте ги от какво имат нужда: Разберете дали биха искали да направите нещо или има нещо, което са правили преди, което им е помогнало при предишна паник атака.
Намалете разсейването, ако можете: Помогнете им да се преместят някъде, където е безопасно, ако изглеждат отворени към това, или попитайте дали искат да седнат. Дори излизането на чист въздух може да бъде полезно за някои хора.
Изслушайте ги: Ако имат нещо да споделят или поискат нещо конкретно, уверете се, че ги изслушвате, утвърждавате чувствата им и правете каквото можете, за да изпълните исканията им.
Бъдете подкрепящи: Говорете спокойно и нежно, като използвате кратки, прости изречения. Напомнете им, че тези чувства скоро ще изчезнат. Може също да помогне да признаете ужаса, който изпитват, и да им кажете, че сте там, за да ги подкрепите с всичко, от което имат нужда.
Насърчете ги да опитат стратегии за справяне: Например, някои хора ще се интересуват да опитат дихателна техника като дишане в кутия , докато други може да предпочетат да броят назад от 100. Нека ви насочат какво искат да опитат, за да им помогнат да се почувстват отново спокойни.
Останете с тях: Бъдете търпеливи, докато се справят с чувствата си и останете с тях през цялата паническа атака – освен ако не ви помолят да си тръгнете или да им дадете място. Освен това трябва да се опитате да ги предпазите, ако можете, особено ако паниката им ги кара да поемат рискове.

Какво да не правите

Когато някой получи пристъп на паника, това може да бъде съкрушително, страшно и дори объркващо. Но е важно да не позволявате на вашето объркване или страх да ви попречат да направят това, което е най-добро за тях. Вместо да минимизирате или омаловажавате това, през което преминават, опитайте се да ги подкрепяте и да потвърдите чувствата им. Паниката и страхът, които изпитват, са реални и не „всичко е в главата им“.

Също така трябва внимателно да подбирате думите си и да избягвате да казвате нещо, което може да ги нарани, да влоши ситуацията или да ги накара да се чувстват несигурни. В края на краищата не искате да ги засрамите. Вместо това им кажете, че ви е грижа за тях и че ги приемате.

Ето някои други неща, които трябва да избягвате да казвате или правите по време на паник атака:

 • Въздържайте се да им казвате да се успокоят
 • Избягвайте да им казвате да не се тревожат
 • Опитайте се да не задавате много въпроси
 • Не предполагайте, че знаете от какво имат нужда
 • Въздържайте се от пренебрегване на техните чувства или вярвания – дори и да нямат смисъл за вас

Източник: health.com


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required


Share With: