HomeМЕСТА15 красиви обекта препоръчани от Юнеско

15 красиви обекта препоръчани от Юнеско

места от Юнеско

15 красиви обекта препоръчани от Юнеско

Какво да видите, докато пътувате? Как да изберем „най-доброто“ от многото интересни места на картата, за да ги включим със сигурност в маршрута си? ЮНЕСКО вече избра и състави списък на обектите на световното наследство, които си струва да видите по време на пътуването си. Редакторите на Traveling.by избраха от този списък 15-те най-красиви точки в Европа: от малко селце в Словакия до гигантските норвежки фиорди. Плюс всичко между тях.

Слушай статията:

ЮНЕСКО е агенция на ООН, която избира по целия свят материални (архитектурни, природни) и нематериални (ритуали, рецепти, начин на изпълнение) обекти, които са от безценно значение за човечеството. Само в Европа има над 400 безценни за нашата култура материални обекта.

НАЦИОНАЛЕН ПАРК ПЛИТВИЧКИ ЕЗЕРА, ХЪРВАТИЯ

Този горски резерват се намира в самия център на страната и е известен със своите каскадни езера, огромен брой водопади, пещери и каньони. Тук се срещат редки видове невероятно красиви пеперуди, а сред реликтните дървета на парка растат орхидеи.

Снимка etotam.com

хърватия

словакия

СЕЛО ВЛКОЛИНЕЦ, СЛОВАКИЯ

В самото сърце на Словакия има село от 45 къщи, където архитектурата не е нарушена от модерни сгради и животът се води по същия начин, както преди 200 години. Това означава, че тук е запазен целият образ на централноевропейско село: вместо течаща вода, местните жители използват кладенци, живеят в дървени къщи и се занимават със занаяти.

РИЛСКИ МАНАСТИР, БЪЛГАРИЯ

Духовният център на България, най-големият и известен православен манастир в страната. Основан през X-ти век, манастирът е бил последно възстановен в средата на 1800 г. и е запазил уникалните си стенописи и красота.

рилски манастир, България

франция

МОН СЕНТ МИШЕЛ, ФРАНЦИЯ

Живописен укрепен остров на северозападния бряг на Франция. Тук можете да видите древно абатство в готически стил, построено между XI и XVI век, а самият град на острова е на повече от хиляда години.

МАНАСТИР АЛКОБАСА, ПОРТУГАЛИЯ

Манастирът, който е основан през XII-ти век от първия португалски крал Алфонсо Енрикеш, днес се смята за най-големият и най-красивият в страната и е едно от седемте чудеса на Португалия. Монументалната структура гордо носи титлата на първата готическа сграда в историята не само на град Алкобаса, но и на цялата Португалска република.

португалия

норвегия

ЦЪРКВА В УРНЕСЕ, НОРВЕГИЯ

На брега на най-големия фиорд в Норвегия се издига дървена църква, най-старата от църквите в Норвегия. Построен през 1130 г., той е запазил до днес цялото великолепие на изящната работа на скандинавските архитекти: издълбани панели със сложни орнаменти, декор на портала на вратата и ъглови колони, покрив и било със сложен дизайн.

ПЪТЯТ НА ГИГАНТИТЕ(GIANT’S CAUSEWAY), СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ

Недалеч от град Бушмилс има участък от бреговата ивица, който е уникална гледка. Право в океана се простират 40 000 шестоъгълни и осмоъгълни базалтови колони, най-високата от които достига 12 метра. Този удивителен природен паметник е възникнал преди повече от 50 милиона години в резултат на колосално вулканично изригване.

СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ

франция мост

PONT DU GARD, ФРАНЦИЯ

Технически и артистичен шедьовър, най-високият оцелял римски акведукт свързва бреговете на река Гардон в Южна Франция. Трите нива на акведукта се издигат на височина от 49 метра и имат общо 52 огромни арки. Най-удивителното е, че технически акведуктът все още може да носи вода, точно както преди стотици години.

ФИОРД ГЕЙРАНГЕР И ФИОРД НУР, НОРВЕГИЯ

Фиордите на Западна Норвегия – ледникови долини, потопени от морето – са сред най-дълбоките и най-дългите на Земята. Гейрангерфиорд е известен със своите живописни и високи водопади, а Нордфиорд пленява с панорамната си гледка към гори и скали.

норвегия

русия

ЧЕРВЕН ПЛОЩАД В МОСКВА, РУСИЯ

Градски площад, известен на всички в постсъветското пространство. Освен самия Кремъл, тук можете да видите храма Василий Блажени с ярко боядисаните куполи, както и елегантната, приличаща на джинджифил сграда на Държавния исторически музей.

ДВОРЕЦ НА КАТАЛОНСКАТА МУЗИКА, БАРСЕЛОНА, ИСПАНИЯ

Не само шедьоврите на Гауди, но и тези на колегата му Луис Доменек и Монтанер бяха включени в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО в Барселона. Това е болницата Сан По и зашеметяващата концертна зала – Дворецът на музиката, открита преди 110 години. Стените и таванът на залата се състоят изцяло от цветни витражи, които пропускат слънчева светлина. А сцената, вътрешните пространства, стените, арките и дори органът са украсени с елегантни скулптури, по един или друг начин свързани със света на музиката.

испания

пирин

НАЦИОНАЛЕН ПАРК ПИРИН, БЪЛГАРИЯ

Алпийски поляни, заобиколени от иглолистни гори и ледникови езера, водопади, падащи от планински върхове – всичко това може да се види в югозападна България, в Пирин планина. На обширната територия на парка, която заема по-голямата част от планината, има два природни резервата. Тук можете да видите колко рядък еделвайс расте в естествени условия.

ВАТИКАНА, СВЕТИЯ ПРЕСТОЛ

Едно от най-свещените християнски места в света, където на сравнително малка площ са концентрирани главозамайващ брой художествени и архитектурни шедьоври. Катедралата Свети Петър, Сикстинската капела и Ватиканските музеи са благоговейно защитени от ЮНЕСКО като безценни културни обекти.

ватикана

белгия

ГРАН ПЛАС, БРЮКСЕЛ, БЕЛГИЯ

Можете да чуете сто пъти за шика и красотата на централния площад на Брюксел, но е по-добре да видите със собствените си очи луксозната архитектура на сгради, построени в края на 17 век. Пазарният площад на белгийската столица е в ажурна рамка от готика и барок: тук всяка къща има своя история и уникален външен вид.

БУДАПЕЩА, УНГАРИЯ

По-точно, централната част на града с бреговете на река Дунав и предния булевард Андраши е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Парламентът, Операта, Унгарската академия на науките са истински шедьоври на европейската архитектура, които по красота могат да съперничат само на крепостта Буда – резиденцията на унгарските крале.


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: