HomeИНТЕРЕСНОЗащо служителите се чувстват неспокойни и тревожни?

Защо служителите се чувстват неспокойни и тревожни?

Безпокойството на работното място

Защо служителите се чувстват неспокойни и тревожни?

Книгата „Безпокойството на работното място“ е издадена през 2021 година и разглежда проблема със стреса и безпокойството на работното място. Авторите – Ейдриън Гостик и Честър Елтън споделят как лидерите и ръководителите на екипи могат да намалят притесненията и тревогите на своите служители. Новото поколение работници е изправено пред предизвикателства, които техните родители не са имали. В наши дни пазарът на труда е изключително несигурен и бурен. Това кара много служители да се чувстват неспокойни и тревожни. Въпреки това, с малко емпатия, работодателите могат да намалят напрежението на работното място и да помогнат на работниците да се почувстват ценни и уважавани.

Съветът на Гостик и Елтън е работодателите да премахнат напълно стреса от работното място. През последните години психичното здраве се превърна в основна тема на разговор. Хората говорят за собственото си психическо здраве повече от всякога. Работодателите могат да станат част от разрешаването на проблема с тревожността. Авторите споделят лесни техники, които да помогнат на мениджърите да идентифицират причините за безпокойство и да ги отстранят. Единствено тогава служителите ще работят без напрежение и ще бъдат по-продуктивни.

Какво друго ще научите от книгата „Безпокойството на работното място“?

Как реагирате на несигурността? Много от нас се чувстват неспокойни, когато не знаят какво крие бъдещето. За един млад служител това се превръща в голям проблем, защото работното място е пълно с неизвестни. Не е толкова трудно да се премахне стресът от работата. Необходимо е лидерите да сведат до минимум несигурността там, където могат и да помогнат на служителите да се справят с безпокойството. Проучванията показват, че близо две трети от работниците в САЩ съобщават, че са загрижени за бъдещето на работните си места. Разбира се, пандемията Ковид-19 дестабилизира много бизнеси, но тези страхове съществуват и преди това. По-младото поколение също е засегнато от финансовата криза от 2008 годинина, както и от възможността роботите и автоматизацията да ги изместят от работните им места. Всичко това води до тревожност и безпокойство.

Някои социални коментатори дори наричат младите служители „поколение параноя“, защото постоянно гледат към конкуренцията и се чувстват принудени да работят по-усърдно и по-дълго, за да станат по-добри. Това е истинската причина работниците да чувстват необходимостта да бъдат „винаги активни“ и винаги на разположение.

Как лидерите могат да намалят нивата на несигурност и безпокойство у своите служители? В много случаи не могат да направят нищо, но не са напълно безпомощни. Има различни методи, които трябва да използват, за да помогнат на своите работници да се справят с несигурността.

Преумората води до прегаряне и загуба на производителност

В съвременния свят едно нещо е сигурно и това е, че хората са твърде заети и имат много работа. Шефовете поставят по-големи изисквания към служителите и очакват от тях да правят все повече неща в по-кратък срок. Всичко това води до допълнителен стрес и безпокойство. В проучване от 2019 година 91 процента от служителите в САЩ съобщават, че са се чувствали изтощени в даден момент през предходната година. Когато сте уморени, усещате физическа или психическа слабост. Ставате раздразнителни и нервни, дори започвате да не харесвате себе си, защото се примирявате с неразумните изисквания на другите.

Прегарянето е лошо не само за работника, но и за неговия работодател. Стресът и преумората също така водят до болести. Имайки предвид всичко това, много организации започват да обръщат внимание на рисковете от прегаряне. За съжаление често го правят по грешен начин, защото се фокусират върху симптомите, а не върху причината за проблема. Работодателите насърчават благосъстоянието на своите служители като им подаряват ваучери за СПА процедури, кошница със здравословни храни или карта за спорт. Други изпращат своите работници на различни обучения за издръжливост.

Надяват се по този начин да направят хората от екипа си по-устойчиви на прегаряне. Всички тези стратегии пренебрегват истинския проблем, а той е, че служителите просто имат твърде много работа. Релаксиращите упражнения и терапии няма да поправят това. Една от индустриите с най-висок процент на прегаряне на служителите е здравеопазването. Както ни показа пандемията Ковид -19, здравните работници всъщност са невероятно издръжливи и ефективни под напрежение. Въпреки това и те страдат от прегаряне, така че никакво обучение за устойчивост няма да се промени нещата.

Все пак какво могат да направят работодателите, за да се справят с прегарянето на своите служители? На първо място трябва да намалят натоварването на работните места. Много лидери се оплакват, че това е невъзможно, но авторите смятат, че може да се направи. Здравните специалисти, например, прекарват твърде много време в оформянето на документи. Всеки път, когато преглеждат пациент, те губят ценно време в попълване на формуляри. Много болници намаляват натоварването на своите служители като пренасочват документалната част от работата към помощния персонал или администрацията. Така здравните специалисти определено ще се почувстват по-малко стресирани и по-спокойни.

Конструктивната критика е необходима част от работната среда

Често ли изразявате несъгласие на работното място? Може би нямате проблем да се противопоставяте на приятел или любим човек, но когато става въпрос за колега, избягвате конфронтацията. Вероятно сте силно разтревожени, когато има конфликт в работата. Съществува обаче огромна разлика между конструктивна критика и нездравословната враждебност. Мениджърите често казват, че техните служители се карат постоянно. Разногласията и споровете между колегите не са нещо ново. Понякога те водят до по-добро решаване на проблемите и мотивират персонала да работи по-усърдно.

Може би се чудите защо това е така? Когато хората знаят, че гласът им се чува, те се чувстват по-ангажирани и сигурни. В края на краищата е по-вероятно да ви е грижа за нещо, когато знаете, че имате думата за него. Как лидерите могат да насочат вниманието към здравословните спорове в своите екипи? Първата стъпка е да насърчат дискусиите по време на съвещанията и бизнес срещите. Нормално е повечето служители да не споделят своите възгледи публично.

Това означава, че всеки път говорят едни и същи хора. Лесен начин да избегнете този проблем е да отделите няколко минути в края на срещата, за да попитате всеки човек какво мисли. Това кара хората да напуснат своята зона на комфорт и да споделят мнението си. Мениджърите е необходимо да подчертаят колко е важно всеки един от екипа да споделя открито своите мисли и чувства. Когато някой крие истинското си мнение, той всъщност крие информация, която може да помогне на другите да вземат по-добри решения.

Разбира се, има добри и лоши начини за обсъждане на проблемите. Лидерите трябва да настояват техните служители да подкрепят аргументите си с факти, особено когато изразяват несъгласие.

Перфекционизмът завладява живота на хората

Имате ли високи изисквания към своята работа? Виждате ли в себе си качествата на един перфекционист? Работите ли с нагласата „всичко или нищо“? Държите ли се по същия начин и с другите хора? Ако разпознавате някои от тези черти в собственото си поведение, тогава вероятно си причинявате излишно безпокойство на работното място. Докато някои професии, като например пилот или доктор, изискват изключителна точност и внимание, перфекционизмът в много случаи пречи на хората да бъдат себе си. Твърде голямата педантичност не е полезна на работното място.

В повечето случаи перфекционистите искат да изглеждат добре в очите на другите. Те не само, че не обичат да бъдат гъвкави, но лесно се отказват от по-трудните задачи. Ако смятат, че не могат да се справят с нещо перфектно, изобщо не се опитват да го направят. Проучване от 2017 година установява, че  чертите на перфекционизма се срещат много по-често в сегашното поколение, отколкото в предишните. Според авторите основната причина за това са социалните медии. В днешно време е много по-лесно да се сравняваме с другите. Настикът да покажем високи стандарти е много голям.

Какво могат да направят работодателите, за да попречат на перфекционизма да се превърне в източник на безпокойство? Отговорът е изненадващо лесен: необходимо е да уведомят служителите си какво означава „достатъчно добре”. Проблемите възникват, когато работниците не получават обратна връзка за работата си. Те не знаят колко усилия трябва да положат, за да успеят в дадена работа. Перфекционистите се страхуват да не бъдат критикувани и осъдени от другите. Шефовете също така трябва да научат как перфекционизмът действа на работното място. По този начин ще могат да идентифицират хората, които се нуждаят от допълнително успокоение. Един от белезите на перфекционистите е, че стават твърде отбранителни, когато са критикувани. Друга тяхна черта е нежеланието да поемат рискове, колкото и малки да са те.

Основните казуси, които книгата решава

Организациите трябва да поддържат летвата високо, за да изградят позитивна работна среда и да запазят персонала си. При този голям недостиг на квалифицирани кадри грижата за служителите се е превърнала в основен приоритет за всеки мениджър, който иска компанията му да работи добре. Стресът и психичното здраве на хората се превърнаха в изключително популярни теми. Успешните ръководители трябва да се научат да елиминират безпокойството и тревожността на работното място. Това може да стане като помогнат на служителите си с един от най-големите проблеми: несигурността.


Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги – първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: