HomeМОДАПрекалено старомодни ли са перлите за 2024 г.?

Прекалено старомодни ли са перлите за 2024 г.?

жени с перли

Прекалено старомодни ли са перлите за 2024 г.?

Тези съкровища, заровени на дъното на морето, са готови за голямо завръщане през 2024 г.

Как се образуват перлите?

Тези бисери се образуват когато песъчинка, случайно попаднала в мида, която започва да я дразни. Ако мидата не успее да изхвърли чуждото тяло, тя започва да отделя седеф, с което го обвива. Може да отнеме от няколко месеца до няколко години, докато перлата достигне желания размер.

Перлите са известни повече от 6000 години. Добиват се в страни като Индия, Шри Ланка, Таити, Иран и в Червено море. Формата, цвета и блясъка на една перла се влияе от най-различни фактори, като например вида на мидата, в която се образуват, и специфичните условия, в които се намира – температура на водата, с какво се храни мидата. Много високо ценен още в Древен Египет е бил перленият бял цвят с розов оттенък. Най-скъпите перли са с розов и синкав оттенък.

перли

Преди 20 век перли са се добивали само от дълбините на топлите морета, а професията на ловците на бисери се е считала за изключително опасна. Вече съществуват плантации за култивирани сладководни бисерни миди, като продукцията им съставлява над 90% от съвременната търговия с перли. С перлите са свързани много поверия. В Древен Рим те са били считани за символ на властта и мъдростта, а за жените са били носители на щастие и сладострастни съновидения.

Видове перли

Естествените перли в черупките на мидите са рядкост. Още по-голяма рядкост са хубаво образуваните перли, които биха били подходящи за изработка на бижута. Тези причини и голямото желание да се притежават перли са довели до необходимостта от намиране на начин за тяхното изкуствено производство в големи количества и за по-ниска цена.

миди с перли

Култивирани перли според начина на създаването и качеството са най-близки до естествените. Те възникват като зрънца пясък (или друго твърдо тяло) се внася вътре в черупката на мидата от човешка ръка. След това мидата се връща да живее във водата и след определен период от черупката се вади перлата, която междувременно се е оформила около твърдото тяло. По този начин, в подводни ферми за перли се произвеждат големи количества.

Фалшиви са всички перли, които по своя блясък напомнят на истинските (получени по естествен или изкуствен път), но по начина на производство и структурата си са съвсем различни. Тези „перли“ са изцяло продукт на човешка ръка, без участие на мидите.

А знаете ли как да различавате фалшивите от истинските? Един прост начин е да поставите перлата между зъбите си и ако усетите, че не е перфектно гладка, това означава, че е естествена или поне култивирана. Останалите пластмасови или фалшиви перли са изключително гладки на допир и съвършено кръгли. 

Перлите и модата

Перлите са ценен скъпоценен камък от векове и търсени заради тяхната красота, рядкост и културно значение. Те често се свързват с чистота, женственост и елегантност, което ги прави популярни за официални събития и сватби.

Въпреки променящите се модни тенденции, перлите са издържали изпитанието на времето и са популярни сред модните ентусиасти и известни личности. Всеобщо известни като вечна класика, перли са носени от модни икони като Мерилин Монро и Коко Шанел. Тази година те отново са в тенденция, съчетавайки перфектно традиционната си красота с днешната мода. Стилни ли са перлените колиета през 2024 г.? Абсолютно, да!

Перлите бяха част от визиите на модните подиуми за пролетта и лятото на 2024 г. в Ню Йорк, Париж през Лондон и Милано. Те бяха най-забележителни в Givenchy, където колекцията, представена от артистичния директор Матю М. Уилямс, включваше маншет за уши, обеци и пръстени, украсени с големи перли с перфектен контур.

И как да говорим за перли, без да споменем Chanel? Коко Шанел, която започва да прави бижута през 1932 г., поставя перли на най-известните си модели. Карл Лагерфелд, който прави първите си стъпки начело на артистичното ръководство на къщата през 1983 г., също ги използва в своите колекции.

Снимка: Cecil Beaton/BBC/Whynow/Alamy

коко шанел

Хейли Бийбър

Скъпоценните мъниста безспорно са основната тенденция на сезона. Джиджи Хадид носеше перлени обеци в Ню Йорк, а Хейли Бийбър беше забелязана по-рано тази година с перли на Tiffany & Co. 

Защо перлите продължават да бъдат популярен избор?

Една от причините за тяхната трайна популярност е тяхната адаптивност към всеки стил. Много знаменитости ги носят ден и нощ. Могат да се носят с различни тоалети, от официални рокли до небрежен деним. Друга причина е тяхната вечна елегантност . Перлите имат класическа, ненатрапчива красота, която никога не излиза от мода. Те могат да добавят нотка изтънченост и блясък към всяко облекло, което ги прави популярен избор за събития на червения килим и други официални поводи. В допълнение, перлите често се свързват с лукс и ексклузивност . Висококачествените перли могат да бъдат редки и скъпи, което ги прави символ на статус и престиж. Много знаменитости избират да носят перли като начин да покажат своето богатство и изтънченост.

кендал и бела

Снимки: Getty Images


Прочети още: Кое е най-подходящото облекло за гост на сватба?


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: